2 évnél régebbi cikk

Beépítenék, petíció indult a maroshegyi ősmocsár megmentésére
·Zöldkörnyezet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Beépítenék, petíció indult a maroshegyi ősmocsár megmentésére
·Zöldkörnyezet·Utolsó frissítés: undefined

Építési telkeknek adná el tulajdonosa és várhatóan be is épülne a Zágoni utca mocsaras területe. Az eladó táblák kikerültek. A lakosság petíciót indított a terület megmentéséért, kezdeményezte természetvédelmi területté nyilvánítását.

Maroshegyen, a Zágoni utcában a közelmúltban megjelentek a táblák, amelyek eladó telkeket hirdetnek. A magántulajdonban lévő hatalmas telket elkezdték feltölteni földdel, törmelékkel.

A VÖLGY-HÍD természetvédelmi Alapítvány aláírásokat gyűjt annak érdekében, hogy a területen ne legyen lakóépület. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője is:

"A Kormányhivatal építésrendészeti osztályát kértük arra, egy beadvánnyal éltünk, hogy folytassanak építészrendészeti eljárást, mert amit mi szemmel látunk, hogy a jogszabályban lehetőséget adó 1 méteren felüli feltöltést látunk, de természetesen ezt egy építésrendészeti eljárás keretében kell feltárni, mert az egy méteren túli feltöltés engedélyköteles" - fogalmazott a képviselő.

A Zágoni utcában található terület 1995-ben még nádas, közpark és vízterület volt, 2000 óta pedig lakóterület, tehát elméletileg lehet rá építkezni, azonban jó néhány dologra oda kell figyelni.

Lantay Attila városi főépítész szerint egy méternél nagyobb tereprendezést egy telken belül tereprendezési tervvel lehet csak végezni. "És az OTÉK egyébként a mai napig arról is rendelkezik, hogy egy területen, egy telken a természetes talajszintet nem szabad súlyosan megváltoztatni, hiszen szomszédjogokat érint, ha felemelek egy terepszintet olyan magasra, hogy minden csapadékvíz onnantól kezdve a szomszédra hullik" - tette hozzá.


A VÖLGY-HÍD természetvédelmi Alapítvány a Polgármesteri Hivatalhoz fordulva kezdeményezte a mocsaras rész természetvédelmi területté nyilvánítását. A városi főkertész elmondta, első lépésként kikérték a szakirodák véleményét, hogy egyet értenek-e. Ezt követően megkeresik az érintett hatóságokat.

"Első körben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot kell megkeresnünk, mert ők dönthetnek arról, hogy a védetté nyilvánítást esetleg országos szintűvé akarják tenni. És ha nem, akkor lehet a helyi védetté nyilvánítást rendelet formájában megtenni" - mondta Györök Orsolya városi főkertész.

Györök Orsolya hozzátette, természetvédelmi terület lehet az, amely természetvédelmi értékeket, védett növényeket, állatokat, vagy életközösséget tartalmaz, amely védelemre javasolt, ilyen a Zágoni utcai mocsár is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek