Heavy rain14 °C
2021. május 7. péntek Gizella
Menü
Házhozszállítás

Természetvédelmi területté válhat a Maroshegy egy része

Természetvédelmi területté válhat a Maroshegy egy része
A tölgyes nemcsak a szemet gyönyörködteti a családi házas övezetben, hanem számos különleges madárfaj otthonául is szolgál (Fotó: Kiss László)

Természetvédelmi területté válhat Maroshegyen a Zágoni utcai, Ősmocsárnak nevezett terület és a mellette lévő tölgyes.

A körzet önkormányzati képviselője, Brájer Éva annak érdekében, hogy ez megtörténjen, javaslattal fordult a város polgármesteréhez, aki már ki is adta a szakmai feladatot a hivatalnak az előkészítő munka elvégzésére. A védetté nyilvánítás jelentőségéről  Csete Gábort, a Városgondnokság természetvédelmi felelősét kérdeztük.

Mi a jelentősége annak, ha természetvédelmi területté nyilvánítanak egy belterületi részt?

Tájökológiai és természetmegőrzési szempontból mindenképpen hatalmas jelentősége van egy ilyen lépésnek. Ezek a természetközeli állapotú területek jelzik az adott táj fennmaradt, jellemző élőhelyeit, a hozzá tartozó élővilággal. Az itt található flóra és fauna védelme nagyon fontos, mivel legtöbbször az itt élő fajoknak az utolsó menedéket jelentik. Az ilyen területek nagyon fontos ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak. Az emberi élet és minden emberi tevékenység ökoszisztémák nélkül nem létezhet. Az általuk biztosított javak létfontosságúak a jólét fenntartásában, valamint elengedhetetlenek a jövőbeni gazdasági és társadalmi fejlődéshez. Az ökoszisztémák működésének köszönhetőek az élelmiszerek, a víz, a fa, a levegő tisztulása, a talaj képződése vagy a beporzás. Az emberi tevékenységek azonban rombolják a biológiai sokféleséget, és megváltoztatják az egészséges ökoszisztémák azon képességét, hogy a javak széles körét nyújtani tudják. A mindennapi emberi rekreációnak is szerves részét képezik, ezért fontos minél több ilyen védett zóna létrehozása!

A Zágoni utcai Ősmocsár és a mellette lévő tölgyes esetében miért lenne előnyös a védetté nyilvánítás?

A védelemre javasolt terület a Zágoni utca két oldalán található: nyugatra az Ősmocsárnak nevezett nádas, keletre egy telepített tölgyes. Az Ősmocsár megőrzése azért fontos, mert ez a hajdani fehérvári mocsárvilágnak a Sóstón kívül talán utolsó, viszonylag természetes állapotú hírmondója. Egy darabka őstermészet ez, ahol a látogató a városi környezet ellenére nádi madarak énekében és a szélben zúgó nádas hangjában gyönyörködhet. A mocsár védőzónájában, tehát a védelemre javasolt részen igen sok madárfaj él, többek között barna rétihéja. A telepített tölgyes a gazdag madárvilág és a fák esztétikuma révén önmagában is nagy érték. Fő nevezetessége a két védett kosborfaj, a vitézkosbor és a fehér madársisak. Tanulságos sétát kínál az erdőt átlósan átszelő gyalogösvény. A város belsejében a vadállomány nem végez pusztítást a tölgymagoncok között, az aljnövényzet gazdag, változatos korú, így gyerekek és felnőttek egyaránt testközelből láthatják az erdők természetes dinamikáját, megújulását. A jelenleg is véderdőként funkcionáló terület igazi önmegújuló őserdőként maradhat fenn, ahol a természetes folyamatok játszanak főszerepet.

Nagy valószínűséggel az Aradi és a Nagyszebeni utca sem lesz lakóterület: Brájer Éva önkormányzati képviselő szerint a beépítettség a 2006 előtti évek döntéseiből fakadóan már olyan mértékű, ami nem engedi a lakóövezet további terjeszkedését. Abban viszont nagyon bízik, hogy néhány éven belül elkészülhet egy játszó-, sport- és szabadidőpark, melynek koncepciótervét a természetvédő szakemberek bevonásával tervezi elkészíteni. A fejlesztés első állomása egy futópálya kialakítása lehet. Az önkormányzat a megvalósítás érdekében sikeresen pályázott: a futókör az Országos Futópálya-építési Program keretében valósulhat meg.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
  Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
 • Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
  Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
 • Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
  Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
 • Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban
  Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban

A hét sztorija

 • Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
  Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
 • Újraindulnak a tervezett műtétek
  Újraindulnak a tervezett műtétek
 • Javulnak a járványügyi adatok, folyamatosan nő a gyógyultak száma
  Javulnak a járványügyi adatok, folyamatosan nő a gyógyultak száma
 • HÍRADÓ 1-kor 2021. május 7.
  HÍRADÓ 1-kor 2021. május 7.
 • Jövő csütörtöktől ismét lesznek tervezett műtétek
  Jövő csütörtöktől ismét lesznek tervezett műtétek
 • Olcsóbb jegyet kínál a MÁV a szegedi intercitykre
  Olcsóbb jegyet kínál a MÁV a szegedi intercitykre
 • A kormány 23 milliárd forint támogatást nyújt 32 városnak
  A kormány 23 milliárd forint támogatást nyújt 32 városnak
 • Felére csökkennek a Mol Bubi bérletek árai
  Felére csökkennek a Mol Bubi bérletek árai

Eseménynaptár