1 évnél régebbi cikk

Romantikus konyha a Szilvamagban, Maroshegyen - sok szeretettel, minőségi alapanyagokból készült fogásokkal
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Romantikus konyha a Szilvamagban, Maroshegyen - sok szeretettel, minőségi alapanyagokból készült fogásokkal

Nemcsak a székesfehérvári Maros Falatozó konyhája romantikus, az üzletvezető szakácsok kapcsolata, valamint a vendéglő indításának története sem mentes az érzelmektől.

Talán pont a szenvedély és a piros kockás terítők adják a hely varázslatos báját. Találkozott egymással egy férfi és egy nő, akik szinte azonnal egymásba szeretettek, álmodtak egy nagyot, és meg is valósították közös vágyaikat. Gócza Melinda és Molnár Csaba néhány hónapnyi ismerkedés után összeházasodtak, és közös életüket, közös vállalkozás indításával koronázták meg.

A házaspár nemcsak egymás szerelmesei, mindketten rajonganak az egészséges, mégis hagyományos erdélyi, magyar, olasz, osztrák és mediterrán ételekért és imádják, amikor a főztjük mosolyt csal vendégeik arcára. A szó nemes értelmében igazi vendéglátós ez a páros, akiknek a legfontosabb a vásárlóik elégedettsége.

Melinda és Csaba az indulásról, a gasztrohitvallásukról és a különlegességekről mesélt.

Hogyan vált az álom valósággá?

2005-ben itt dolgoztam a Maros Falatozóban néhány hónapig, ez volt az első munkahelyem szakácsként, és nagyon megtetszett ez a hely, láttam benne fantáziát. Már akkor elkezdett motoszkálni a fejemben, hogy jó lenne kibérelni. Akárhányszor erre jártam, erről ábrándoztam, aztán Melindával 2020-ban ez sikerült is, és azóta űzzük itt az ipart.

Mi a hitvallásotok az ételekkel kapcsolatban?

A jó étel szerintünk mindenképpen kímélő és jó minőségű alapanyagokból készül. Melinda és én laktózintoleranciában szenvedünk, úgyhogy laktózmentes tejtermékekkel dolgozunk, vagy növényi tejszínnel. Készítünk gluténmentesen ételeket, de nem gluténmentes környezetben.

A nehéz, agyonlisztezett menük nálunk felejtősek. Amit sokan nem tudnak, pedig nagyon lényeges: nem lisztezünk, maximum keményítővel sűrítünk, és a rántott húst is kukoricalisztbe forgatjuk. Leginkább sertés zsírral főzünk, amit igyekszünk termelőtől beszerezni.

Olyan ételt teszünk a vendégeink elé, amit mi is szívesen megeszünk

Mitől vagytok mások, mint a város többi menüztetéssel foglalkozó étterme?

Az ételek ízében a hagyományos jelleget megtartottuk, de új köntösbe öltöztettük a fogásokat, így egészséges, mégis finom menük közül választhatnak a vendégeink. Minden hétköznap három féle menüt készítünk, nagy adag, fél liter levest adunk, tartalmas összetett leveseket szeretünk főzni. Vendégeink kedvencei a gulyások, de gyakran főzünk csorbát, legényfogót vagy például nyírségi gombóclevest is. 

Talán a legfontosabb, hogy nem csak vendéglátósok, hanem őstermelők is vagyunk egyben. Négy évvel ezelőtt magunk mögött hagytuk a városi életet és Isztimérre költöztünk, ahol az ingatlan adta lehetőségek, illetve egy régi álom valóra váltása miatt őstermelők lettünk: mikrozöldséget, fűszernövényeket és ehető virágokat termesztünk. Szombatonként piacra járunk, ahol nemcsak eladunk, hanem a jól bevált ismerős termelőktől vásárolunk is.

Igyekszünk a legtöbb alapanyagot a környékről beszerezni: idényzöldségeket, a savanyúságot és a salátaféléket, sajtokat, de a tökmag, a tökmagolaj, valamint a méz is csak és kizárólag hazai termelőktől származik, valamint a saját termesztésű növényeinket használjuk salátáinkhoz.

Nem elég csak a marketing kedvéért hangoztatni a minőségi alapanyagot, abból is kell főzni!

Reggeli ételeink Légrádi Árpád kézműves húskészítményeiből készülnek. Velős pirítós, rántott húsos szendvics, baconös-zöldséges omlett tortillában, kézműves sült kolbászok és a leberkäse tükörtojással - csak néhány az itt fogyasztható reggelik közül.

Az ebédet nemcsak helyben fogyasztva és elvitelre lehet nálunk kérni, házhozszállítással is megrendelhetők az egyik ételkiszállítással foglalkozó cég oldaláról. Hétvégente nem vagyunk nyitva, de rendezvényeket akkor is vállalunk, több születésnapi köszöntőnek, ballagásnak adtunk már helyet, és esküvőt is sikeresen lebonyolítottunk már.

Majdnem elfelejtettem, pedig rengeteget dolgozunk ezzel is: van saját levendulaszörpünk, ebből készítünk limonádét, de befőzünk például lecsót, áfonya és baracklekvárt is.

Mit üzennétek az olvasóknak?

Elsősorban szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki fennállásunk óta nálunk ebédelt, hiszen pont a korlátozások alatt nyitottunk, és a vendégek lojalitására voltunk utalva. Rajtuk kívül a barátainknak, családunknak, az üzlet tulajdonosainak és a sok szakembernek, akik segítik a működésünket, üzennénk, hogy köszönjük! Mindenkit szeretettel várunk, aki szeretne minőségi ételt, kiadós mennyiségben, jó áron elfogyasztani.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek