2 évnél régebbi cikk

Szeptemberben újraindul a SVÉT mentorprogramja a gyermekvédelemben élő fiatalok számára
·Gasztrogasztronómia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Szeptemberben újraindul a SVÉT mentorprogramja a gyermekvédelemben élő fiatalok számára
·Gasztrogasztronómia·Utolsó frissítés: undefined

Gyermekvédelmi mentorprogramot indít a SVÉT, vagyis a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület az EMMI támogatásával. A program célja, hogy a gyermekvédelemben élő fiatalok mentorokon, képzésen és közösségi programokon keresztül ismerjék meg a hazai csúcsgasztronómiát, ami később munkalehetőséget jelenthet számukra.

A programban résztvevő egyik fehérvári étteremben tartottak szerdán tájékoztatót, ahol Fülöp Attila az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára kiemelte: ma Magyarországon 23 ezer olyan fiatal él, aki nem a saját, vér szerinti családjánál nevelkedik, nekik a mentorprogram később munkahelyet, életpályát teremthet.

„Kötöttünk egy együttműködési megállapodást a SVÉTTEL, és fél millió Ft-tal támogatjuk ezt a programot, ez egy pilot program, amihez szeretnénk, hogy még többen csatlakoznának, minél többen éreznék azt a társadalmi felelősséget, amit a SVÉT érez, hogy ezeknek a fiataloknak akkor lesz majd jövője hogyha ők is segítenek. A legjobb gyermekvédelmi szakemberek munkája is kudarcra van ítélve ha a társadalom nem segíti az ő beilleszkedésüket” - nyilatkozta a Fehérvár Televíziónak Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár.

A SVÉT már 2020-ban elindította a programot, melynek megvalósulását egy időre a járványhelyzet megakadályozta, azonban a mostani tervek szerint szeptembertől már várják a tanulni vágyókat az éttermekben. A program két fő alappillére a gyakorlati képzés és a vendéglátás különböző területeinek megismertetése a gasztronómia iránt érdeklődő fiatalokkal.

Ruprecht László, a SVÉT elnöke hozzátette, nem csak iskolai szintű oktatást, hanem akár biztos elhelyezkedési lehetőséget is kínálnak a fiatalok számára a program keretében. A SVÉT egy nemzetközi gasztronómiai iskolával is megkezdte a kapcsolat kiépítését, melyben a Magyar Turisztikai Ügynökségnek is komoly szerepe van. Ebbe a nemzetközi kezdeményezésbe is bevonnák a mentorprogram résztvevőit.

Cser-Palkovics András örömét fejezte ki, hogy megnyílik a lehetőség városunkban is a fiatalok előtt. Mint a polgármester mondta, a legfontosabb segítséget a gyermekvédelemben nevelkedőknek az jelentheti, ha lehetőséget kaphatnak arra, hogy megtalálják azt az életutat, amivel a nagybetűs életben boldogulhatnak.

A mentorprogram egy kiváló lehetőség lehet a fiataloknak, arra, hogy vonzó és előnyös munkát találjanak a jövőben, hiszen nekik nemcsak a társadalomba történő beilleszkedéssel kell megküzdeniük, hanem a munkaerőpiacra való sikeres belépéssel és helytállással is, ennek azonban alapvető feltétele az átgondolt pályaválasztás.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek