4 évnél régebbi cikk

Kávé kisokos a Kávé Világnapjára
Fehérvár Médiacentrum fotója
canterburycoffee.com
Kávé kisokos a Kávé Világnapjára

Egy rövid ristretto vagy egy bőséges mennyiségű americano? Melyiket válaszd, ha alaposan fel szeretnél ébredni, és melyiket, ha csak kényeztető ízélményre vágysz? Segítünk eligazodni a kávétípusok között!

Csak egy hosszú kávét iszom, azt is sok tejjel, mert mára már túl sok volt a koffein – jelentjük ki gyakran – tévesen. Ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy az a kávé fog legkevésbé felpörgetni, amelyikben a legtöbb a folyadék. Azt hisszük, hogy mivel hígabb, gyengébb is. Pedig pont fordítva: ha kisebb mennyiségű vizet, és rövid idő alatt préselünk át az őrölt kávén, abba jut majd kevesebb koffein. Szóval egy ízhatásában intenzívebb ristretto vagy eszpresszó kevésbé élénkít majd, mint egy hosszú lére főzött tejeskávé, amitől még késő este sem tudjuk majd lehunyni a szemünket.

Idén szeptember 29-ére esik a kávé világnapja, ez alkalomból összeállítottunk nektek egy kisokost, mely segít eligazodni az egyes alapvető kávétípusok között.

Eszpresszó

Körülbelül hét gramm kávéból készül, a főzési ideje húsz-harminc másodperc, a kész kávé mennyisége pedig 30-40 milliliter.

 

Ristretto

Húsz-huszonöt milliliter, és mivel a legrövidebb idő alatt készül, gyengébb, mint az eszpresszó. Markánsabb zamatát és sűrűbb állagát nem csak a kisebb vízmennyiségnek, hanem a darálás finomságának is köszönheti.

 

Doppio

A doppio dupla espressót jelent. Ennek megfelelően tizennégy gramm kávé felhasználásával készül, és a vízmennyiség is a sima eszpresszó kétszerese. Koffeintartalma magasabb.

 

Cappucino

Az egyik legnépszerűbb kávétípus egy eszpresszóból és hozzá azonos mennyiségű tejből valamint tejhabból. Tehát egy harmad kávé, egy harmad forró tej és egy harmad hab, meg egy kis díszítés a tetején (nem tejszínhab!), és máris kész egy kellemes délutáni kényeztetés.

 

Americano

Eredetileg azt a fajta híg, vizes kávét jelenti, amit az amerikai filmekben láthatunk is hatalmas kannákban felszolgálva. Ennek európai változata úgy készül, hogy a sima eszpresszót felöntik egy adag forró vízzel.



Mocha

Eszpresszo, egy réteg csoki és némi tejhab: a mocha (mokka) nem csak kávé, hanem desszert is egyben!



Flat white

Az egyik legtrendibb kávétípus manapság a Flat white, mely egyharmad eszpresszóból és kétharmad habból áll. Könnyedebb, kevésbé kemény tejhabot készítenek hozzá, mint mondjuk a cappucinohoz.

 

Cafe latte és latte macchiato

Ez a két típus összetételét tekintve lényegében ugyanaz: mind a kettőben egy adag eszpresszó kávé, tej és tejhab található. A sima tejeskávé (tehát a latte), esetében azonban ezeket összekeverik, míg a latte macchiato rendelése esetén szépen elkülönül a tej, a kávé, és a hab rétege. A titok a hozzávalók adagolásában és habosításában rejlik. A café latte esetében az eszpresszóhoz öntik hozzá a forró tejet, míg a latte macchiato-nál fordítva, először kerül a tej és a tejhab a pohárba, majd legvégül az eszpresszó.

 

Melange

A legdallamosabban és legtitokzatosabban hangzó kávétípus esetében nem rejt mást az elnevezés, mint az imént már ismertetett latte macchiatót, azzal a különbséggel, hogy az aljára kerül még egy kis méz is.

 

Forrás: uptostyle.hu, portfolio.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek