2 évnél régebbi cikk

Megdrágult a felújítás: elszálltak az építőanyagárak, szigetelésekből pedig hiány is van
·Hírekáremelkedés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Megdrágult a felújítás: elszálltak az építőanyagárak, szigetelésekből pedig hiány is van
·Hírekáremelkedés·Utolsó frissítés: undefined

Drasztikusan emelkedtek az építőanyagárak, a szakszövetség már a kormánytól kér segítséget. Körbenéztünk a fehérvári tüzépeken és építőanyag-forgalmazóknál, hogyan változott a piaci 2021-ben.

A pandémia miatt emelkedtek az árak

Az építőipari nyersanyagok és építőanyagipari termékek - például acél, bitumen, cement - jelentős áremelkedése miatt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a kormányhoz fordul segítségért - közölte a szervezet az MTI-vel.

A rosszul működő nemzetközi ellátási lánc, a termékek késve történő szállítása miatt a szakszövetség levelében azt kérte, hogy a kormány kössön kormányközi megállapodásokat keleti és távol-keleti országokkal az alapanyagok nagy volumenű beszerzésére.  

Az ÉVOSZ szerint a problémát egyebek mellett a pandémia okozta, de Kínának is szerepe volt benne, ugyanis miközben az ázsiai ország adja a világ acéltermelésének több mint az 50 százalékát, acélipari termékeket tart vissza a világpiactól. A szervezet ezen felül azt is javasolta, hogy a mostani helyzetben a Gazdasági Versenyhivatal fokozottabban figyelje az építési piacot, a tisztességtelen piaci magatartás kiszűrése érdekében.

Arra is kitértek, hogy az áremelkedéseket a megrendelők ritkán veszik figyelembe, ha a munka már elkezdődött, emiatt a vállalkozók viselik az áremelkedés terheit. Az építési beruházási célú közbeszerzéseknél és a korábban megkötött közcélú szerződések végrehajtásánál is nehézséget okoz a nem várt áremelkedés.

Ezért szeretnék azt is, hogy a közösségi, állami közbeszerzéseknél az ajánlatkérők, a megrendelők vállaljanak nagyobb részt az árkockázatokból: legyen lehetőség szerződésmódosításra az árváltozások kezelése érdekében. Az építőipari nyersanyagok és építőanyagipari termékek drasztikus áremelkedése globális jelenség, az Európai Unió valamennyi tagországában gondot okoz. Ezért az ÉVOSZ úgy gondolja, hogy a helyzet kezelésében az uniónak is fontos szerepe van.

Hiány és hosszabb szállítási határidők

Körbekérdeztünk a fehérvári tüzépeken is, ők hogyan látják a helyzetet. Bezák Péter, a Hufbau Braun ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy érdeklődést tapasztaltak elsősorban a homlokzati hőszigetelés és a tetőfelújítás, tetőcseréhez kapcsolódó anyagok területén.

"Jelenleg jelentős építőanyag-hiány nincsen, de a szállítási határidők kitolódtak. Az EPS, a vas, épületfa, bádog termékek, az OSB ára emelkedett jelentősen az elmúlt négy hónapban. Jelenleg áruhiányról nem, de akadozó szállításról beszélhetünk, mely néhány említett termékkör esetében véleményünk szerint időszakos hiányhoz fog vezetni a nyár elején, közepén" - mondta az ügyvezető, majd hozzátette, hogy az elmúlt hónapokban drasztikusan nőtt az OSB és a vas ára, amit feltehetően a külföldi alapanyag áremelkedés okozott.

Jelentősen emelkedett, és emelkedik még az épületfa, illetve a bádog termékek ára is. Ez a gyakorlatban egy felújításnál több százezer forintos pluszköltséget jelent, amit a munka és a szerződés megkötése előtt általában a megrendelő visel.

A székesfehérvári Chemikal építőanyag és festékáruház ügyvezető igazgatója, Ákos Szilárd a szigetelőanyagok piacán számolt be komoly áremelkedésről.

"Az év eleje óta, extrém drágulásnak vagyunk tanúi, közel 70 százalékkal emelkedtek a szigetelőanyagok árai. Ráadásul volt, amikor hiány is lépett fel: még év elején a napelemgyártás miatt vásárolták fel az alapanyagot, így akkor üveggyapot nem volt a piacon, majd később gyárleégések miatt az XPS és EPS szigetelőanyagokból lépett fel hiány.

Az EPS most már elérhető, de XPS-ből továbbra is hány van, illetve a vakolható kőzetgyapotoknál hosszú szállítási időre kell számítani. Az árak várhatóan ősszel indulnak majd csökkenésnek, és a jelenlegi kilátások szerint jövőre normalizálódik a piac" - mondta Ákos Szilárd, aki a festékek és a vakolatok piacán ugyanakkor nem tapasztalt jelentősebb kilengéseket.

"A festékek és vakolatok terén nem történt jelentős kimozgás, év eleje óta 10-05 százalékos drágulás volt megfigyelhető, ami normálisnak mondható, és amit majd a forinterősödés várhatóan kis is üt. Ezekből a termékekből hiány sincsen, minden elérhető" - tette hozzá Ákos Szilárd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek