3 évnél régebbi cikk

Durván drágul idén a húsvéti sonka
·Vásárlásáremelkedés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Beliczay László
Durván drágul idén a húsvéti sonka
·Vásárlásáremelkedés·Utolsó frissítés: undefined

A tavalyi árakhoz képest idén átlagosan 10-15 százalékkal drágultak a füstölt hústermékek.

Bár az időjáráson egyelőre nem látszik (konkrétan péntek reggelre leesett a hó), de nyakunkon a húsvét, így egyáltalán nem jó hír, hogy ilyet rövid idő alatt is igencsak jelentős mértékben emelkedik a hagyományos ünnepi csemege, a sonka ára. 

Az ágazati szakemberek szerint nem 1-2 százalékról van szó, hanem ennél nagyobb mértékű áremelés várható. Idén eddig a tavalyi hasonló időszakhoz képest átlagosan 10-15 százalékkal drágultak a füstölt hústermékek - írja a Népszava.

  • Az áremelkedések szorosan kapcsolódnak az élősertés árak alakulásához. Márpedig az önköltség nagyjából kétharmada a takarmányáraktól függ, amelyek március elejéig átlagosan 50 százalékkal drágultak a múlt évihez képest.
  • Nem beszélve arról, hogy a gyenge forint, az energiaárak, illetve a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések, védőruhák, arcmaszkok, fertőtlenítőszerek, egyéb felszerelések is emelték az önköltséget.
  • Ha pedig az afrikai sertéspestis ismét erőre kap az ázsiai telepeken, akkor az, a 2019-es helyzethez hasonlóan jelentős mennyiségű sertéshúst szippanthat el az európai piacokról is, ami további áremelkedéseket okozhat.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a szakmai szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta,

a húsvéti főtt sonkának kilója már 1400-1500 forintért is kapható, míg a hagyományos érlelésű termékek 2500-3000 forintba is kerülhetnek. A speciális készítmények pedig ennél is drágábbak, 3000-6000 forintot is kóstálhatnak, de határ a csillagos ég.

Kockázatos olyan sonkát vásárolni, aminek a címkéjén nincs feltüntetve a gyártó, vagy ismeretlen cég neve szerepel rajta, illetve a piacon az árus nem tudja megnevezni honnan származik - emelte ki a Népszava.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek