Tovább drágul minden, ami hús és tejTovább drágul minden, ami hús és tej
Az emelkedő önköltségek miatt az állattartók elkerülhetetlennek látják a hús- és tejtermékek drágulását. Emiatt viszont a fogyasztói árak fokozatos növekedésre kell számítani.
Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke azt mondja, a drágulás azzal áll összefüggésben, hogy a takarmányozáshoz szükséges alapanyagoknak világszerte mintegy 30-50 százalékos mértékben megemelkedett az ára. Emellett még a baromfi influenzának és az afrikai sertéspestisnek is árfelhajtó hatása van a termékekre.
A következő hónapokban az európai piacokon és világszinten is valószínű, hogy érezhető lesz ez a hatás. Németországban például már az elmúlt hónapokban is jelentősen nőttek az élőállat-árak.
(Szerkesztette: Kiss-Dávid Renáta és Somos Zoltán)