4 hónapnál régebbi cikk

Tovább drágul minden, ami hús és tej
Tovább drágul minden, ami hús és tej

Elkerülhetetlen a hús- és tejtermékek drágulása, közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az áremelést a takarmányok világszerte tapasztalható, 30-50 százalékos drágulása okozhatja, ami az előállításon túl befolyásolhatja a feldolgozást is.

Az emelkedő önköltségek miatt az állattartók elkerülhetetlennek látják a hús- és tejtermékek drágulását. Emiatt viszont a fogyasztói árak fokozatos növekedésre kell számítani.

Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke azt mondja, a drágulás azzal áll összefüggésben, hogy a takarmányozáshoz szükséges alapanyagoknak világszerte mintegy 30-50 százalékos mértékben megemelkedett az ára. Emellett még a baromfi influenzának és az afrikai sertéspestisnek is árfelhajtó hatása van a termékekre.

A következő hónapokban az európai piacokon és világszinten is valószínű, hogy érezhető lesz ez a hatás. Németországban például már az elmúlt hónapokban is jelentősen nőttek az élőállat-árak.

(Szerkesztette: Kiss-Dávid Renáta és Somos Zoltán)

Borítókép: Shutterstock
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek