2 évnél régebbi cikk

Aggódnak a fehérvári vendéglátósok: már nincs honnan csökkenteni a költségeket
·Gazdaságáremelkedés·Utolsó frissítés: undefined
Aggódnak a fehérvári vendéglátósok: már nincs honnan csökkenteni a költségeket
·Gazdaságáremelkedés·Utolsó frissítés: undefined

Az alapanyag- és az energiaárak drasztikus emelkedése, illetve jelentős munkaerőhiány miatt egyre nehezebb helyzetben vannak a vendéglátósok. Egyes elemzők szerint 15-20, de akár 30-50 százalékos áremelésekre is kényszerülhetnek.

A nehézségek nem csak az éttermeket, hanem a szállodaipart is érintik. 

Az egyre súlyosabb munkaerőhiány, a durván emelkedő bérek, nyersanyag- és energiaköltségek egyaránt sújtják a vendéglátást.

"A ötödik hullám tavaly november végén kezdődött el a szektor számára. A cégek szinte az összes évzáró rendezvényüket törölték, ezáltal jelentős bevételkiesést szenvedett el a szektor. A vírushelyzet előtti időszakban, ezek a rendezvények jelentették a tartalékot, az egyébként csekély forgalmú januárra és februárra, így több étterem enélkül a tartalék nélkül fordult rá 2022-re” – mondta a Portfolio.hu-nak. Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke. 

Mint írják, a legnagyobb gondot az elszabadult energiaárak és nyersanyagköltségek jelentik.

A fmc.hu által megkérdezett fehérvári éttermek vezetői sem túl optimisták a közeljövővel kapcsolatban

Madler László, a Diófa étterem vezetője elmondta, a kereslet intenzitásának visszaesésére számít a már említett okok mellett azért is, mert jelenleg a SZÉP-kártya minden zsebét, így a vendéglátást és a szálláshelyet is, fel tudják használni az élelmiszerboltokban való bevásárlásra is az emberek. 

Az eddigi „békeidőkhöz”, tehát az elmúlt 5-10 év tendenciájához képest lényegesem magasabb áremelkedéssel kell számolni a vendéglátó és a szállodaiparban is. A alapanyagok, élelmiszerárak drasztikus emelkedése mellett az energiaárak sokszorosával emelkedtek ősszel. Ez és a munkaerőhiány miatt jelentősebb béremelésekre kényszerülnek a vállalkozások, mindez kétszámjegyű áremelkedést generál” - fogalmazott. 

Madler László hozzátette: szerinte ahhoz, hogy a vendéglátó egységek, szállodák a gazdálkodásukat fenn tudják tartani, költségeiket fedezni, mindenkinek a hatékonyabb működést kell szem előtt tartania. 

Akár a nyitvatartási idő átgondolásával, akár a munkaidőbeosztás átszervezésével kell megpróbálni hatékonyabbnak lenni, ha van erre lehetőség – mondta. - Emellett természetesen az alapanyag- és energiagazdálkodásra még jobban odafigyelni.”

Hozzátette: ezen a téren már eddig is megpróbálták a lehető legműködőképesebb belső rendszereket, működési formát kiépíteni, így bizonyos mozgásterük még van-e téren, de már nem sok. 

Érezhető pozitív változtatásokat már nem fogunk tudni alkalmazni, jelentősen nem tudjuk hol csökkenteni a költségeket. Nyilván igyekszünk optimisták lenni, de világgazdasági folyamatok is aggodalomra adnak okot, a kereshet érezhetően vissza fog esni.”

Turi Lajos, a Provance önkiszolgáló étterem vezetője hasonló gondolatokat tett hozzá. Elmondta, ők is folyamatos vendégszám csökkenést tapasztalnak.

„Az elmúlt évben emelni kellett az árainkat 10 százalékkal, az emelkedő rezsiárakkal mi sem tudunk mit kezdeni. A jövőre vonatkozóan nem szeretnék és nem is tudok jóslatokba bocsátkozni. Úszunk az árral és követjük mindazt, amit a piac diktál.”

Borítókép: facebook.com/Pizzadellarossofehervar
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek