2 évnél régebbi cikk

Tudtad, hogy ipartörténeti emléket rejtenek az Alba Plaza falai?
·Kulttörténelem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Tudtad, hogy ipartörténeti emléket rejtenek az Alba Plaza falai?
·Kulttörténelem·Utolsó frissítés: undefined

A székesfehérvári ipartörténet egyik fontos pillérének emlékét őrzi az Alba Plaza: az egykori Felmayer Kékfestőüzem épületének eredeti falait építették be az üzletközpont építésekor.

Székesfehérvár iparának hosszú éveken át volt meghatározó része a Felmayer Kékfestőüzem, mely 1841-ben nyitotta meg kapuit. Ahogy a Városi Levéltár és Kutatóintézet oldalán is olvasható: az alapító, Felmayer István Szegeden született, és vérében volt a szakma, hiszen édesapja Felmayer Antal, elismert szegedi szűr-szabó mester volt.

Tanulmányai után bátyja, ifjabb Felmayer Antal kékfestő üzemében dolgozott, majd 1845-ben végleg letelepedett Székesfehérváron, miután feleségül vette Mutz Juliannát, szeretett hitvesével végül hét gyermeket neveltek fel.

A mai Alba Plaza helyén, a Piac tér mellett, a Palotai út és a Mátyás király körút közötti területen lévő gyár eleinte mindössze egy alkalmazottal üzemelt, ám a tulajdonos szakértelmének és jó üzleti érzékének köszönhetően egyre nagyobb fejlődésnek indult.

1865-ben már gőzgépek dolgoztak a gyárban, ahol 1887-ben már kétszáz alkalmazott gyártotta a világ több országába is szállított kékfestői termékeket. 1890-től, id. Felmayer István halálától kezdve két fia, István és Károly vezette tovább a gyárat, ők bővítették kétemeletessé a lakóházukat, irodával, üzlettel és hajtogatóüzemmel.

Ezzel a század végére a gyártás már olyan méreteket öltött, hogy Kelet-Indiában földeket béreltek, és maguk termesztették az indigócserjét.

A fehérvári kékfestés fellegvára a későbbiekben is sikeres üzemnek számított, az évtizedek alatt több különböző néven készültek itt a minőségi termékek, emlékezhetünk rá Kolorit néven is, míg működését Pamuttextilművek, ismertebb néven Patex néven fejezte be 1997-ben.

A gyár bezárása után az épületek jelentős részét elbontották, és a helyükön épült meg az 1999-ben átadott Alba Plaza, melynek kivitelezésénél szerencsére nem felejtették el a dicső múltat: egy jelentős eredeti falrészlet meghagyásával, és az új épületbe építésével emlékeztek meg a székesfehérvári kékfestés dicső múltjáról.

A meghagyott falrészlet a Mátyás király körút felől látható, itt egy emléktábla is őrzi a Felmayer Kékfestőüzemben és jogutódjaiban dolgozó több ezer székesfehérvári szakember munkájának emlékét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek