Gulyás Gergely: a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-től meg fog felelni az uniós elvárásoknak
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined
Gulyás Gergely: a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-től meg fog felelni az uniós elvárásoknak
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined

A Kormányinfón az is elhangzott, jelenleg 12 olyan ország van, amely elismeri a Szputnyik és a Sinopharm vakcináját is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón ismertette a kormány előző napi döntéseit. Elhangzott, sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, a tesztek között a betegek aránya 1 százalék körüli.

Gulyás Gergely kiemelte, a magyar lakosság 54 százaléka be van oltva, a társadalmi immunitás közelében vagyunk. Akár 60-70 százalék között is lehet a védettség aránya azokkal együtt, akik korábban megfertőződtek. 

Az oltások hatékonysága kapcsán a miniszter elmondta, 3,7 millió második oltást kapott személy tekintetében az oltástól eltelő 7 napon túl 7153 ember betegedett meg, közülük 455-en hunytak el. 

A különböző oltásokra lebontva ezek a számok így néznek ki:

  • 1,5 millió ember kapott Pfizert, közülük 268-an hunytak el, és 3500-an betegedtek meg. Gulyás Gergely kiemelte, természetesen igaz, hogy a legtöbb idős embert Pfizerrel oltották be.
  • A Moderna után összesen 204 ember betegedett meg, és 24-en hunytak el.
  • Az AstraZenecát második alkalommal kapók közül 816-an betegedtek meg, és 12-en haltak meg.
  • Szputnyik oltás után 697 ember betegedett meg, 13-an hunytak el a második oltás után.
  • Sinopharm után 2800-an betegedtek meg 206-an haltak meg.

A miniszter szerint mindegyik oltás biztonságos, így ha mindenki oltott lenne, a koronavírus-járvány alacsonyabb halálozással járna, mint az influenza.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatosan elhangzott, hogy a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát és mindkét oltás dátumát. Ez már alkalmas lesz az EU-s green card (zöld kártya) kiállítására. Jelenleg 12 olyan ország van, amely elismeri a Szputnyik- és a Sinopharm-vakcinát is. Magyarország abból indul ki, hogy az EU-n belül az utazási szabadság szinte teljes lesz.

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek