2 évnél régebbi cikk

Lelki ismeretek (Soul) kritika: újabb szívet melengető film a Disney és Pixar jóvoltából
·Kultfilm·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Disney/Pixar
Lelki ismeretek (Soul) kritika: újabb szívet melengető film a Disney és Pixar jóvoltából
·Kultfilm·Utolsó frissítés: undefined

Most, hogy újra kinyitottak a mozik, beültem a kétszeres Oscar-díjas Disney-Pixar koprodukcióra, a Lelki ismeretekre, amely garantáltan megdolgoztatja a rekeszizmokat és könnycsatornákat. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Lelki ismeretek! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Ha a Pixar újabb alkotással lepi meg a nagyérdeműt, arra garantáltan odafigyel az egész világ, ugyanis a stúdiónak eddig olyan gyöngyszemeket sikerült eddig tető alá hoznia, mint például a valaha készült egyik legnagyszerűbb animációs film, az 1995-ös Toy Story - Játékháború, amely végérvényesen felhelyezte a csapatot a hollywoodi térképre.

Ezt követte az Egy bogár élete, a Szörny Rt., a Némó nyomában, A Hihetetlen család és a Verdák, amelyek mind-mind közönség- és kasszasikernek számítottak.

2006-ban aztán az addig csak a Pixar filmjeinek forgalmazásával foglalatoskodó Disney, a korábbi kacérkodások után felvásárolta a richmondi (Kalifornia) stúdiót, így onnantól kezdve már teljes felügyeletet élveztek a készülő produkciók felett.

Természetesen ezután indult csak be igazán a Pixar szekere, ugyanis a Disney már futószalagon gyártatta velük az újabbnál újabb darabokat, amelyek közül bár számos klasszikus került ki, voltak olyan mozik, amelyek csúnyán beleálltak a földbe.

Hogy a Disney térhódítása után is csak a szépre emlékezzünk, olyan filmeket említenék meg, amelyek egyöntetű sikert értek el mind a rajongóknál, mind pedig szakmai berkeken belül.

Az elmúlt időszakban nagyot szólt többek között a WALL-E, a Fel, a Coco, és a 2020-ra beharangozott, de csak idén debütált Lelki ismeretek is, amely azon túl, hogy kicsit komolyabb témákat érint, így a felnőttek is megtalálhatják benne számításaikat, két Oscar-díjat is bezsebelt, közte a legjobb animációs filmnek járó szobrocskát is. Mi ez, ha nem tökéletes ajánlólevél?

Sztori

A történet főszereplője Joe Gardner, aki zongoristaként és középiskolai zenetanárként tengeti mindennapjait, leghőbb vágya pedig az, hogy egy szép napon profi jazz-zenészként keresse a kenyerét és az egész világ megismerje tehetségét.

Joe alázata és szorgalma persze gyorsan kifizetődik: miután Dorothea Williams jazz-legenda felvételt hirdet a bandájába, a lelkes zenész azonnal jelentkezik a meghallgatásra. Ott aztán olyannyira megtetszik nekik a játéka, hogy még az aznap esti előadásukra is meghívják, hogy közönség előtt is csillogtassa meg a tehetségét.

Igen ám, de miután Joe hazaindul, nagy örömében és szórakozottságában nem figyel az útra, majd beleesik egy csatornanyílásba, amelynek következtében olyan álomszerű világba csöppen, ahol a hozzá hasonló lelkeket próbálják felkészíteni a következő életükre.

Joe Gardner tehát élet és halál között lebeg, ám miután feldolgozta a vele történteket, mindenáron vissza akar térni régi testébe, hiszen annyi szép és jó vár még rá...

Karakterek

Persze, hogy ez sikerüljön neki, szüksége van egy másik lélek segítségére, vagy ha úgy tetszik, jelvényére, amelynek segítségével Joe vissza tud térni kómában lévő testébe.

Miután az elosztóban Gardnert tévesen instruktornak titulálják, aztán olyan lelket kap a nyakába, akivel rendesen meggyűlik a baja: a 22-es egy cinikus, okoskodó és idegesítő lélek, akinek feltett szándéka, hogy úgymond élete végéig a gyűjtőben maradjon, és még véletlenül se kerüljön a Földre.

Ennek megfelelően - látva a embereket körülvevő depressziót, boldogtalanságot és kilátástalanságot - eddig még nem találta meg a szikráját, ám miután feltett szándéka, hogy segítsen Joe-nak, teljesen más irányt vehet a története.

Igen ám, de kedvenc főhősünk feladata sem egyszerű, ugyanis meg kell győznie 22-est arról, hogy adjon egy esélyt a földi létnek, és fedezze fel az élet apró örömeit, ami neki már sikerült: Joe Gardner szikrája a muzsika, amely bár nem teljesen úgy van jelen nála ahogy szeretné, de zenetanárként közel maradt a tűzhöz, így ez a szenvedélye bármikor belobbanhat. De hogy mi lesz a nyerő 22-esnél, az már keményebb dió.

Nos, a sok kudarca fulladt kísérlet után aztán véletlenül mindketten a Földön végzik, amely még jobban megkavarja a szálakat, ám közben lehetőséget is biztosít arra, hogy a 22-es lélek kicsit közelebb kerüljön a nagy megfejtéshez, azaz, hogy mi az élet értelme.

Összegzés

Ahogy végiggondoltam, mi mindent írhatnék a Lelki ismeretekről (amelynek amúgy a magyar címe csillagos ötöst érdemel), újra és újra átpörgettem a fejemben a jeleneteket, és egyszerűen nem tudok más írni erről a filmről: ismételten klasszikus darab született a Disney és a Pixar égisze alatt.

Egyszerűen olyannyira egyben van az egész produkció kezdve az animációktól és képi világtól (New York valami zseniálisra sikeredett) a film egyik központi témájául szolgáló zenén át egészen a figurákig (a két főszereplő közötti kémia piszok jól működik, így folyamatosan sziporkáznak), hogy ha akarnék se tudnék rosszat mondani róla.

Áldom a szerencsém, hogy még véletlenül sem pillantottam rá korábban, és ki tudtam várni a moziban való debütálást, mert így olyan élménnyel lettem gazdagabb, amelyet nem fogok egyhamar elfelejteni, és biztos vagyok benne, hogy sokáig leköti majd az agyam.

Mert bár a Lelki ismeretek főleg a gyerekeket célozza meg, azért a lételmélet nem éppen a legkellemesebb téma, így a felnőttek is el tudnak merülni benne, nem beszélve arról, hogy mindezt a kicsit komorabb témát olyan humorral fűszerezték, olyan tökéletesen adagolva, hogy minden kalapom megemelem a készítők előtt.

Nincs mese, most, hogy már újranyitottak a mozik, a Lelki ismereteket mindenkinek látnia kell korcsoporttól függetlenül, mert a Diseny-Pixar duó az elmúlt időszak egyik, ha nem a legjobb animációs filmével örvendeztette meg a rajongókat.

10/9 - A Lelki ismeretek egy igazán különleges utazás, amelyet egyszer mindenkinek át kell élnie

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek