2 évnél régebbi cikk

Kezdődik az újabb avar kori temető feltárása Csákberényben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Kezdődik az újabb avar kori temető feltárása Csákberényben

Hétfőn indul a tervásatás Csákberényben, abban a nagy kiterjedésű avar kori temetőben, amit májusban azonosítottak a Szent István Király Múzeum szakemberei. Az ásatás nyitott és látogatható az érdeklődők számára. A közösségi régészeti program keretében többen segítőként csatlakoztak a csapathoz.

„Több, mint 50 sír foltja látszódik azon a területen oly ódon, hogy kirajzolódnak a fűben ezek a sírok. Nem tudjuk, hol van a temető széle, éppen ez az ásatás egyik célja, hogy megállapíthassuk, hogy mekkora kiterjedésű a temető. Mindenképpen több száz sírról van szó, de talán az ásatás végére pontosabb képünk lesz erről.”  – mondta el kérdésünkre Szücsi Frigyes a Szent István Király Múzeum ásatás vezető régésze.

A természet térképet ad a feltáráshoz, ugyanis egy korábbi beruházás miatt viszonylag nagy mennyiségű földet mozgattak el a területről és csak az altalaj maradt a talpunk alatt. Az altalajon nem igazán él meg semmilyen növény, ahol viszont sírok vannak, ott egészen zölden, élénk színben burjánzik. A fű kirajzolja az 1300 éves sírokat.

A tervek szerint idén legalább ezt az 50 látszódó sírt  mindenképpen szeretnék feltárni, mert ezek kifejezetten veszélyeztettek. „10-20-30-40 centiméter mélységben már jelentkezhetnek a sírok. Az esőzések miatt az erózió veszélyének vannak kitéve ezek a sírok, emiatt szeretnénk minél többet megmenteni, hogy egy komolyabb esőzéskor nehogy elpusztuljon a temetőnek ez a része” – fogalmazott Szücsi Frigyes.

Izgalmas részletek és eredmények várhatók, abból kiindulva, hogy a menőfeltáráson volt egy fegyveres sír, ami éppen ebben a késő avar időszakban ritka a mi régiónkban. Az is előfordulhat, hogy több ilyen sírt sikerül majd azonosítani a mostani tervásatáson. A leletmentő feltáráson májusban a megtalált leletanyag arra utalt, hogy itt is egy jómódú közösség temetkezéséről van szó. Ez szintén különlegesebbé teszi az ásatást.

Már az Orondpusztán megtalált avar kori temető kapcsán is megállapították, hogy a temetőhöz település is tartozik, amely a szakemberek szerint a temetőtől fél-egy kilométer sugarú körben helyezkedhet el, de még eddig nem akadtak a nyomára. A mostani feltárás talán közelebb viheti a település azonosításához is a régészeket.„Reményeink szerint tisztázódik majd az is a későbbi tudományos feldolgozások-, embertani vizsgálatok során, hogy ugyanaz a közösség nyitotta meg ezt a temetkezési helyet, vagy más bevándorló közösségről van szó. Bármelyik is legyen, mindenképpen érdekfeszítő kérdés ez, hogy lássuk a kiemelkedő jelentőségű, regionális központ szereppel bíró településnek és a hozzá tartozó temetőnek a szerepét”  – fogalmazott Szücsi Frigyes.

Ha szinte bizonyosság válik, hogy ugyanaz a közösség nyitotta a két temetkezési helyet, akkor igen valószínű, hogy valahol a két temető között kellene lennie a településnek.

„Egy késő avar kori temetőről van szó, ami mindig izgalmas hogy meddig használták. Van ez a 9. századi időszak, ami Árpád népe érkezését közvetlenül megelőzi. Ez az időszak a nagyközönséget és a szakmát is nagyon érdekli, hogy mi történik avar kaganátus, mint politikai alakulat felbomlása és Árpád fejedelemnek és népének, a magyaroknak a megérkezése között. Reményeink szerint ezt a temetkezési helyszínit használták ebbe a rejtélyes 9. századi időszakban is. Erre már ásatás közben tudunk megállapításokat tenni a temetkezési szokások és a leletanyag alapján”- hangsúlyozta a Szent István Király Múzeum régésze.

 

 

Közösségi régészeti program az ásatáson

Olyan 50 fő körül van azoknak a létszáma, akik akár egy, vagy akár több napra bejelentkeztek és segítőként csatlakoztak a június 21-én kezdődő tervásatáshoz. Vannak olyanok is a csapatban, akik két héten keresztül kint lesznek a régészekkel a terepen. „Az önkéntesek közül közel tíz fő egyetemi régész hallgató lesz, a többség a saját közösségi régészeti programunk önkénteseiből tevődik össze, de jönnek Veszprémből és több helyi lakos is csatlakozott. Emellett fogadjuk a látogatókat is, akik megtekinthetik az ásatást” – tájékoztatott Szücsi Frigyes.

Az ásatás helyszíne megközelíthető Csákberényt Söréd irányában a műúton elhagyva, körülbelül 600 méter után jobb kéz felől található kapun, az egykori golfpálya-beruházás területére behajtva. Az ásatás magánterületen zajlik, ahol a látogatók kizárólag a kijelölt útvonalon közlekedhetnek az ásatási területig.

A Szent István Király Múzeum  június 21-én kezdi meg tervásatását az újonnan felfedezett csákberényi avar kori temetőben. Július 2-ig csütörtökönként és péntekenként 9 és 15 óra között ingyenesen megtekinthető a feltárás a látogatók számára.

Az ásatáson ingyenes vezetést tudnak biztosítani június 21- július 2 között. Hétfőtől péntekig, 9 és 15 óra között, de csak az előzetesen időpontot egyeztető, legalább 5 fős csoportoknak. Időpont egyeztetés Haraszti Zsigmondnál e-mailben a haraszti.zsigmond@szikm.hu címen, vagy telefonon munkanapokon 8 és 16 óra között a 70/643-7507 számon lehetséges.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek