2 évnél régebbi cikk

Csontváz és lovassír: izgalmas leletek a Fejér megyei feltáráson
·Történelemrégészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/SZIKM Régészeti Örökségvédelmi és Tudományos Osztály
Csontváz és lovassír: izgalmas leletek a Fejér megyei feltáráson
·Történelemrégészet·Utolsó frissítés: undefined

A neolitikumtól kezdve egészen a középkorig azonosítottak és tártak fel leleteket a Szent István Király Múzeum régészei.

2021 novemberében kezdődtek a próbafeltárások Bicske és Mány térségében, az M1 bővítés és az M100-as autóút építéséhez kapcsolódó beruházások kapcsán, amelynek eddigi eredményeit osztotta meg Facebook-oldalán a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Régészeti és Antropológiai Tárának hivatalos oldala.

Hóban, sárban, fagyban nagy erőkkel kutatják múltunk rejtett kincseit a múzeum munkatársai a közel 200 szondát érintő feltárásokon. Ezek a kutatások pedig izgalmas eredményeket hoztak eddig.

"A területen kedvező földrajzi adottságának köszönhetően a hosszú évezredek során számos alkalommal telepedtek meg különböző népcsoportok. A neolitikumtól kezdve egészen a középkorig azonosítottunk és tártunk fel objektumokat, melyek megannyi újdonsággal egészítik ki a térségről eddig alkotott képünket. Elsősorban településekhez tartozó lakóházakat, tárolóvermeket, árkokat találtak kollégáink, de mindenképpen kiemelendő egy eddig ismeretlen honfoglalás kori temetőhöz tartozó lovassír előkerülése" - írják a közzétett posztban, ahol több fényképet is megmutattak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek