2 évnél régebbi cikk

Majdnem csoda Münchenben: újabb bravúros döntetlen, de kiesés az Eb-n
·Sportfoci·Utolsó frissítés: undefined
Majdnem csoda Münchenben: újabb bravúros döntetlen, de kiesés az Eb-n
·Sportfoci·Utolsó frissítés: undefined

A 84. percben még vezetett és továbbjutásra állt a „halálcsoportban” Magyarország a labdarúgó Európa-bajnokság utolsó csoportmeccsén. A hazai pályán játszó németek fantáziátlan focija így is meghozta az egyenlítést, amivel a mieink a csoport negyedik helyén végeztek.

Az 1954-es vb-döntő „A berni csoda” néven vonult be a futballtörténelembe. A sokkal esélytelenebb Németország (akkor: NSZK) 3-2-re legyőzte a magyar Aranycsapatot és megszerezte a világbajnoki címet. A két ország válogatottja tétmeccsen azóta először találkozott most az Európa-bajnokságon, totálisan fordított erőviszonyok mellett, és nem sok kellett volna hozzá, hogy „a müncheni csoda” is megtörténjen…

A magyar válogatott a Marco Rossi kapitánysága alatt megszokott precíz, szervezett, önfeláldozó focival a portugál és a francia után a német világklasszisokkal szemben is eltüntette a tudáskülönbséget, és a 11. percben Szalai Ádám gyönyörű fejesgóljával vezetést szerzett. A tanácstalan és hatástalanított németek Hummels révén egy kapufáig jutottak, de az első félidőben még csak le sem kellett rágni a körmünket izgalmunkban.

Nagyon sok magyar szurkoló is volt az Allianz Arénában, akiknek a 68. percig nem kellett aggódniuk, akkor azonban Gulácsi csúnyán alászaladt egy beadásnak, ebből pedig Havertz egyenlített. A mieinknek csak a győzelem ért volna továbbjutást, és mintha a világ legtermészetesebb dolga lett volna, egy perc múlva megint vezettek!

A németek labdába sem értek a középkezdésünk után, amikor Schäfer befejelte Szalai gólpasszát. Innentől tényleg a veszett fejsze nyele után kapkodva, minden létező csatárát pályára zavarta Joachim Löw, mégis tanácstalannak tűnt a német kapitány. De megúszták a szégyent a hazaiak, mert a 84. percben egy blokkról levágódó labdából Goretzka ismét kiegyenlített. A két csapat közül egyértelműen a magyar valósította meg jobban a tervét és játszott saját tudásához méltón – sajnos a szerencse a döntő pillanatban a klasszisokat felvonultató riválist segítette.

A magyar válogatott a 2-2-es döntetlennel csoportjában Franciaország, Portugália és Németország mögött végzett, ami tökéletes papírforma, de aki látta a meccseit tudja, jóval több volt ez tisztes helytállásnál. A két legutóbbi világbajnokkal egyaránt döntetlent játszott a válogatott, a németek pedig kifejezetten megkönnyebbülhettek, hogy nem estek ki szégyenszemre.

Az igazi „müncheni csodához” talán elég lett volna az is, ha Magyarország legértékesebb játékosa, Szoboszlai Dominik játszhat, bár ez esetben még az is lehet, korábban sem csak egy pontot szerzünk. Így vagy úgy, csalódásnak semmiképp nem nevezhető, amit kétszer Budapesten, egyszer Münchenben láttunk a válogatottól, és az Eb egyéb meccseit elnézve alighanem kijelenthető, másik csoportból reális esélyünk lett volna továbbjutni!

Így szurkoltak a magyar válogatottnak a MOL Aréna Sóstónál:

Borítókép: bbc.co.uk
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek