2 évnél régebbi cikk

Rákóczi-szobor készül közadakozásból Székesfehérváron
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Rákóczi-szobor készül közadakozásból Székesfehérváron
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

A Béri Balogh Ádám Baráti Kör kezdeményezésére Rákóczi-szobor készülhet, melyet a tervek szerint a Rákóczi úton állítanak fel a jövő évben. A szobor közadakozásból valósulhat meg. Nagy Benedek szobrászművész már elkészült a kiviteli tervvel. 

Nagy Benedek móri szobrászművész műhelyében jártunk nemrégiben a baráti kör fehérvári tagjaival: Altorjay Andrással és Illyés Endrével. A társaság 16 éve alakult, és néhány éve határozták el, hogy Székesfehérváron is szeretnének II. Rákóczi Ferencnek emléket állítani.

Illyés Endre közben a szobor állítása kapcsán azt mesélte, hogy pár évvel ezelőtt a baráti kör tiszteletbeli elnökének, Póczos Gézának volt az ötlete, hogy Fehérváron is legyen emlékműve Rákóczinak, amit közadakozásból lehetne megvalósítani. 2019-ben a Rákóczi-emlékév adta volna a szobor apropóját, aztán a járványhelyzet miatt ez csúszott. Nagy Benedek szobrászművészt kérték fel a munkára, 2019-ben el is készült a viaszmakett, amit láthattak a fehérváriak. 

Az önkormányzat is a kezdeményezés mellé állt, a szobor felállításának helyszínét közösen határozták meg: Rákóczi liget elnevezéssel közparkot alakítanának ki a domborműnek a Rákóczi úton, a Titkok Házával szemben.

Ló és lovas visszatérő motívuma és a csurgói tatárkő

Nagy Benedek szobrászművész műtermében megmutatta az elkészült kiviteli tervét a Rákóczi-szobornak. 

"A terv annak a szellemiségnek a megjelenítése, amit Rákóczi Ferenc képvisel, amit nekünk mond az ő személyisége. Nekem ez nem esik nehezemre, mert én is egy az önálló történelmi magyarság nevében gondolkodó ember vagyok. A Rákóczi megakarta őrizni azt a fajta nagyságot, önállóságot, amit ezer éve képvisel Magyarország." - meséli az alkotó. 

Ló és lovas egy visszatérő momentum lesz ezen az emlékművön és megjelenik az ismert jelmondat is: Cum Deo pro patria et libertate! Nagy Benedek szobrászművész nemt mondott a kommersz megoldásokra és egy igazán különleges dolgot álmodott meg. 

"Arra gondoltam, mikor szóba került, hogy Rákócziról csináljunk egy mellszobrot, hogy a mellszobor egy kommersz alaphelyzet, ami nem méltó egy gigantikus léptékű fejedelemhez. Korábban a Szent István Király Múzeum falára 8 domborművet készítettem, arra gondoltam, hogy annak a két-háromszorosát kellene valahogy megjeleníteni. 30 éve vannak lovaim és nekem a ló, mint élőlény a zsigereimben benne van és mindenféle pozitúrában meg tudom jeleníteni. Egy elég nehéz dolgot választottam: szemből jön a fejedelem lóháton és mögötte majdnem szemből a másik oldalról a kuruc lovasságra jellemző alak. Egy fentről lefelé áramló mozgásról van szó, a lejtőn ügető lovasokat ábrázolok, ami a Rákóczi szabadságharcnak a jelképe lenne" - mutatja a terveken Nagy Benedek szobrászművész.

 Egy hatalmas kő is része az emlékműnek, mert "egy városi térben nem illik nagyon picike munkát készíteni, mert megeszi a levegő" - mondja Nagy Benedek. 

"A szobor azáltal - hogy egy csurgói tatárkövön lenne -  4 méter magassá válik" - mondja a szobrászművész.   A két figura ellentétes irányú mozgásban jelenik meg, ezzel is fokozza az alkotó a mű mozgalmasságát. A két lovas bronzból készül, és azokat applikálja majd a kőre a művész. 

Szobor közadakozásból

"Ez is az a terület, ahol be lehet bizonyítani azt, hogy együtt könnyebb! A magyar történelem egyik jeles alakjáról készül a szobor. Egy nagyon jó szobrász készíti el. Egy méltóságos tartású fejedelem, egy gyönyörű ló lesz látható, és olvasható lesz az emlékművön a szállóigévé vált latin jelmondat: Cum Deo pro patria et libertate! Istennel a hazáért és a szabadságért! Ezek olyan nemes eszmék azt gondolom, hogy találhatunk olyan embereket, akiknek tetszik ez a nemes gondolat és akkor együtt könnyebb lesz " - fogalmazott Dr. Altorjay András a baráti kör tagja. 

Az év elején művészeti zsűriztetése is megtörtént az alkotásnak és  Nagy Benedek nagyon komoly elismeréseket zsebelt be, mert elsősorban a lovak megjelenítése nagyon tetszett a zsűrinek. 

A dombormű bekerülési költsége 15 millió forint. Ennek egyharmadát a Videoton vállalatcsoport felajánlotta, de a közadakozás első hónapjában már fél millió forinttal járultak hozzá a szoborhoz a fehérváriak.

Az emlékmű látványterve

Béri Balogh Ádám Baráti Kör

A gyűjtéshez a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete vállalta, hogy elkülönített számlát nyit. Aki támogatásra érdemesnek érzi a kezdeményezést, a következő OTP-számlaszámra utalhat: 11736006-21477687. Közlemény: HTBK Rákóczi Szobor.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek