2 évnél régebbi cikk

Könnyűzene csellóra hangolva - a fehérvári Duo RedWhite koncertnaptára igen sűrű
·ZeneKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Forrás: DuoRedWhite
Könnyűzene csellóra hangolva - a fehérvári Duo RedWhite koncertnaptára igen sűrű
·ZeneKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined

Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter volt az, aki néhány éve a belvárosban a padon csellózva játszotta el a Trónok harca vagy a Karib-tengeri kalózai betétdalát. A lányok azóta egymásután kapják a fellépéseket.

Egy olaszországi turné margójára

Csenge fehérvári, Eszter pedig az Alba Regia Szimfonikus Zenekarban játszik. A RedWhite egy igazi szerelemprojekt a számukra, ahol klasszikus zenészként könnyűzenét dolgoznak fel.

„Mind a ketten klasszikus zenei csellisták vagyunk. A duó ötlete tőlem származott. Néhány éve egy másik csellistával egy nyári olaszországi turné alatt viccből kimentünk az utcára zenélni, és azt láttuk, tetszik embereknek. Itthon aztán nem folytattuk tovább. Ebben az időben futottam össze Eszterrel egy próbajátékon. Már régóta ismertük egymást, hiszen együtt jártunk egyetemre. Felvetettem neki, mi lenne, ha … és a többi már történelem” - mondta nevetve Csenge.

Piros és fehér

A projekthez szükség volt egy névre is, amin a lányok sokat gondolkodtak.
„Volt egy fotózásunk, ahol teljesen véletlenül pirosba és fehérbe öltöztünk. Sőt! Ránéztünk a tokjainkra, amelyek ugyanilyen színekben pompáztak. Egymásra néztünk és rögtön éreztük, megvan a nevünk” -  emlékezett vissza Eszter, aki szerint a színek egy kicsit a jellemüket is körülírják. Csenge inkább az érzelmes vadságot, míg Eszter a szelídséget képviseli. Együtt jól kiegészítik egymást.

A könnyűzene szórakozás, kikapcsolódás a számukra, de a dalválasztás korántsem annyira egyszerű, mint amennyire kívülállóként elsőre tűnik.

„A válogatásnál fontos, hogy mi is szeressük a dalt, mert nagyon-nagyon sokszor el kell majd játszanunk, de figyelembe vesszük a közönség igényeit is. Szeretnénk egy kicsit formálni az emberek ízlését, és egy picit közelebb hozni a komolyzenét” - tette hozzá Eszter.

Pandémia, home office és üres terem

A lányok eleinte kiültek egy padra és zenéltek. Ezzel párhuzamosan egyre több felkérést kaptak, már amikor éppen nem volt pandémia. A koronavírus-járvány idején több hónapra teljesen leállt a zenei élet, ezt az időt mindketten igyekeztek hasznosan tölteni. Csenge a diploma-hangversenyére készült, Eszter pedig a zenekar honlapját készítette el. Közben beállt a rendszer, a home office-ban gyakorlás a többi zenekarral, ahol játszottak. Tavasz vége felé pedig több olyan koncerten léptek fel, ahol nem volt közönség.

„Nagyon nehéz üres teremben közönség nélkül játszani, mert nincsen taps, kapcsolat a nézőkkel. A koncert csendben ér véget. Le sem tudom írni, mennyire fantasztikus érzés volt, mikor idén először emberek előtt zenéltünk” - meséli Csenge.

A naptáruk, mivel más zenekarokkal is fellépnek, finoman szólva is sűrű. A formáció idén már zenélt többek között a budafoki Pincejáraton és a paloznaki Jazzpikniken. Legutóbb, augusztus 14-én a fehérvári közönség is meghallgathatta többek között, hogyan szól a Karib-tenger kalózai, a Trónok harca vagy a Star Wars birodalmi indulója csellón.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek