2 évnél régebbi cikk

Free Guy kritika: Ryan Reynolds elhozta nekünk az elmúlt évek legjobb videójátékos moziját
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/20th Century Fox
Free Guy kritika: Ryan Reynolds elhozta nekünk az elmúlt évek legjobb videójátékos moziját
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined

A múlt héten végre bemutatták a koronavírus miatt ide-oda ingázó Free Guyt, amelyben a manapság egyre felkapottabb és jópofább Ryan Reynolds mutatja meg, milyen egy videójátékban állatkodni. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Free Guy! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Véleményem szerint videójátékról mozit vagy akár sorozatot készíteni mind a mai napig az egyik legnagyobb kihívás Hollywoodban. Mert lényegében mindegy, hogy milyen sztorival, trükkökkel vagy akciójelenetekkel rukkolnak elő, a keményvonalas rajongóknak valami akkor is szúrni fogja a szemét. Sajnos ez van.

Pedig aztán bőven lehetne benne szufla, ugyanis számos videójáték története ordít a filmes feldolgozásért, de valahogy kevesen mernek hozzányúlni az alapanyagokhoz. Ha meg mégis, akkor - manapság már annyira nem, de régebben - úgy elbaltázták ezeket az alkotásokat, hogy a fal adta a másikat.

Elég csak a Resident Evil-mozikat (nem vagyok hajlandó A Kaptárnak nevezni), a Max Payne - Egyszemélyes háborút, vagy a Angeline Jolie-féle Tomb Raidereket említenem, és tudni fogjátok, hogy miről beszélek. De még hosszasan folytathatnám a sort, ugyanis pocsék videójáték-adaptációkkal tele a padlás.

Szerencsére az elmúlt években azért pozitív irányba billent a mérleg nyelve, így akadtak olyan videójátékos produkciók is, amelyekre egyöntetűen csettintettek a rajongók. Többek között ilyen volt a Vaják-sorozat, az Alicia Vikander főszereplésével készült Tomb Raider, a Pokémon - Pikachu, a detektív, a Sonic, a sündisznó, vagy a nemrég debütált Mortal Kombat (nekem tetszett) is.

És ide sorolhatom Ryan Reynolds agymenését is, a Free Guyt, amelyben egy GTA-ra és Fortnite-ra hajazó világot kevertek össze mindenféle finomsággal megfűszerezve, ami azt kell, hogy mondjam: működik!

Sztori

Guy (Ryan Reynolds) egészen boldog kis életet él NPC-ként (Non Player Character), azaz nem játékos karakterként Free Cityben, ahol bankárként próbálja szórakoztatóvá tenni az igazi videójátékos figurák mindennapjait.

Mígnem egy szép nap Guy egy, a fejlesztők, Millie (Jodie Comer) és Keys (Joe Keery) által írt kódnak (amelyet aztán a játék kiadója, Antwan (Taika Waititi) tolt bele a programba) köszönhetően öntudatra ébred, és fenekestül felforgatja az addig nyugisabb mederben zajló őrületet.

Persze miután ez kiderül, a fejlesztők le akarják csapni a game-et, így Guy megembereli magát és igazi hősként lép elő, hogy megmentse Free Cityt a pusztulástól.

Karakterek

Na, hát a Free Guy szereplői egészen eszementre sikeredtek. De hát mit is várhatunk egy Fortnite-ra hajazó videójáték-adaptációtól? Igen, itt aztán lesz minden.

Persze a prímet egyértelműen Ryan Reynolds vitte el, aki csak úgy lubickolt Guy szerepében. Csakúgy, mint a Deadpooloknál, ennél a filmnél is az volt az érzésem, hogy a karaktert egy az egyben Reynoldsra írták, így aztán egy kivételesen őrült arcot sikerült összehozniuk.

Persze Jodie Comer is odatette magát, engem rendesen meglepett, hogy milyen sokoldalú tehetség, annak pedig külön örülök, hogy végre ő is betört a blockbusterek világába - nem volt véletlen az az Emmy-díj (a Megszállottak viadalában nyújtott teljesítményéért), na! Következő mozija a The Last Duel lesz, amelyben szintén jó dolgokat várhatunk tőle.

Taika Waititiről meg inkább nem is írnék semmit, hiszen úgyis tudjátok: beteg az agya - persze csakis jó értelemben.

Ja, és meg kell még említenem, hogy - nyilván ha szinkronosan nézitek, ebből semmit nem fogtok érzékelni - Dwayne Johnson, John Krasinski és Hugh Jackman is felbukkannak filmben. Igaz, csak a hangjukat kölcsönözték néhány karakternek, de akkor is jelen vannak, és ezért jár egy hatalmas piros pont.

Összegzés

Az a helyzet, hogy a Free Guyt korántsem vártam olyan lelkesedéssel, mint az elmúlt hetek nagyobb címeit, ám ennek ellenére kellemesen meglepett. Első blikkre nem nagyon tudtam, hogy mégis mire számíthatok, sőt, talán kicsit féltem is, hogy a videójatékos vonal miatt elszúrják, ám végül olyan filmet kaptam, amit még most sem tudok teljesen feldolgozni. Egyszerűen zseniális!

Tudom, hogy ha frissen a mozi után állok neki a kritikámnak, akkor túllelkesedem a dolgokat, de ezúttal talán ez nem is baj. A Free Guy nézése közben konkrétan végig olyan érzésem volt, mint egy videójátékkal játszottam volna, és ez baromira bejött! Na, kedves hollywoodi filmstúdiók, így kell olyan produkciót összerakni, amely előtt a kockák többsége is megemeli a nem létező süvegét.

A sztori jó, bár igazából kit érdekel, ugyanis az egészet Ryan Reynolds és a színes és szagos látványorgia viszi el a hátán, és nekem talán ennél nem is nagyon kell több.

Bárhol, bármikor újranézném, lehet, hogy még folyamatosan darálva is, ugyanis kicsit talán még függőséget is okozhat, így nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek. Úgy is fogalmazhatom: Free Guy tipikusan az a film, amelynek nem akarjátok majd, hogy vége legyen. És ez szerintem mindent elárul. Hajrá, hajrá!

10/8 - Videójáték-adaptáció szélesvásznon még sosem volt ennyire szórakoztató

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek