2 évnél régebbi cikk

Elkészült a Sóstó Vad- és Madármentő Központ
·ZöldSóstó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Elkészült a Sóstó Vad- és Madármentő Központ
·ZöldSóstó·Utolsó frissítés: undefined

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja keretében elkészült a Sóstó Vad- és madármentő Központ.

A legmodernebb orvostechnológiai eszközökkel felszerelt elsősegélynyújtó épületből és egy digitális eszközökkel felszerelt, tágas közösségi térből álló komplexum mellett játszótér és madárröpdék kaptak helyet.

Az érkezőket kialakított parkoló és kerékpáros létesítmények fogadják. A beruházás 550 millió forintba került, ami állami forrásból valósulhatott meg - számolt be az ÖKK. 


A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja vissza nem térítendő, központi kormányzati támogatásból valósulhatott meg a székesfehérvári stadionrekonstrukciós program, valamint a székesfehérvári Sóstó Természetvédelmi Terület és a Csónakázó-tó rehabilitációjának részeként.

A rehabilitációs program utolsó eleme is elkészült: a Sóstó Vad- és Madármentő Központ, valamint az új közösségi tér épülete a Sóstó keleti kapuja mellett – számolt be erről a helyszínen tartott mai sajtóbejáráson dr. Cser-Palkovics András. A polgármester külön köszönetet mondott dr. Berkényi Tamásnak, hiszen, mint mondta, alapvetően ő indította el azt a gondolkodást, amelynek a végeredménye e közép-európai szinten is egyedülálló, professzionális központ létrejötte lett.

A két részből álló központ egyik épületében az elsősegélynyújtó helyiségeket alakították ki. Itt a műtőkben, vizsgálókban a legmodernebb orvostechnológiai berendezések kaptak helyet. Mészáros Attila alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője hozzátette: a másik, közösségi házként működő épületben két nagyobb méretű, egybenyitható teret alakítottak ki, ahol a Sóstón, Alsóvárosban és az Őrhalmi szőlőkben élők számára kulturális és közösségi programokat tudnak szervezni.

Az üzemeltetést Székesfehérvár Városgondnoksága látja majd el, ezzel egy nagyon komoly feladatot kaptunk, amely Csete Gábor vezetésével a Sóstó Látogatóközponthoz tartozik majd, mondta Bozai István ügyvezető. „Sokat gondolkodtunk az üzemeltetési formán, és az a döntés született, hogy egy szakmai partnert keresünk. A pályázat napokon belül megjelenik, és várjuk azt a szakmai szervezetet, szakmai partnert, aki az első két évben segít nekünk beüzemelni az új létesítményt.” Reményét fejezte ki, hogy a sikeres pályázat után a Vad- és Madármentő Központ várhatóan az ősz második felétől üzemel majd. Minden lehetőség adott lesz ahhoz, hogy egy országos hírű központ jöjjön létre Székesfehérváron. 

Az elsősegélynyújtó-épületben gyógyítják majd a vadon élő, sérült madarakat, majd ezt követően innen engedik vissza őket a szabad természetbe. A kialakított madárparkban lehetőség nyílik a szabad életre alkalmatlan, de már gyógyult, tartósan fogyatékos madarak élethosszig tartására (egyedvédelem), a veszélyeztetettek továbbtenyésztésére (veszélyeztetett fajok védelme), az érdeklődő nagyközönség számára ismeretterjesztő céllal a madarak bemutatására (ismeretterjesztés), a gyerekek természetismereti oktatására (természetvédelem).

A látogatók üvegezett nyílászárókon keresztül megnézhetik a műtőben, a vizsgálóban és az előkészítőben zajló tevékenységeket, és három kórterembe is betekintést nyerhetnek. A röntgen- és laborhelyiségek az épület fő közlekedőjéből és a vizsgálóból is megközelíthetők. A látogatóktól elzárt részen alakították ki az irodát és a pihenőszobát a teakonyhával. Itt kapott helyet két kórterem, raktár, takarítószertár, öltözők, mellékhelyiségek zuhanyzókkal. Az összesen öt kórteremben 20 madár egyedi és 10 madár csoportos elhelyezésére van lehetőség.

Az épület előterén áthaladva juthatunk el az utógondozó ketrecekhez és a nagyobb méretű madárröpdékhez. A szabadtéri vadmadárröpdékben és ketrecekben összesen 80 gyógyult, rehabilitálásra váró madár bemutatására van lehetőség. Az elsősegélynyújtó-épületben helyet kapott a recepció és egy kisebb konferenciaterem, ahonnan kilátás nyílik a madárröptetőkre. A területen egy szép játszóteret, a központ előtt pedig 17 parkolóhelyet, egy buszbeállót és kerékpártárolót alakítottak ki.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek