2 évnél régebbi cikk

Rendeződhet a Mancz presszó és a régi focipálya környékének helyzete
·KözéletMancz János utca·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Rendeződhet a Mancz presszó és a régi focipálya környékének helyzete
·KözéletMancz János utca·Utolsó frissítés: undefined

Tarthatatlan a helyzet a Mancz utca környékén – így látják az ott lakók. A presszó és a régi focipálya környékén kialakult helyzet miatt többen felszólaltak a csütörtöki lakossági fórumon. A város keresi a megoldást: a lakókkal kamerák kihelyezéséről, fokozottabb ellenőrzésekről is megállapodtak.

Az elmúlt néhány évben a rendezett és szerethető, élhető környék teljesen megváltozott. Az éjszakai hangoskodás mindennapos, másnap pedig szeméttel, szotyival és csikkel van tele a környék. A Mancz presszó és a régi focipálya környékén kialakult probléma néhány családhoz köthető az ott élők szerint. 


Cser-Palkovics András a lakossági fórumon elmondta, hogy nincs önkormányzati bérlakás a Mancz János utcában, azok a családok, akikre a panasz vonatkozik magántulajdonban élnek. Egyszerűbb lenne a helyzetet kezelni, ha szociális bérlakásokról lenne szó, mert akkor az önkormányzat közvetlenül be tudna avatkozni. Így azonban a társasház közösségének van jogi lehetősége eljárni az ingatlantulajdonos irányába a bérlők viselkedését illetően. A probléma megoldásában azonban oly módon tud segíteni a város, hogy a jelenlegi bérleti díjon kibérli az önkormányzat az érintett lakásokat.

„A tulajdonosnak fel lehet ajánlani, akár rám is hivatkozva – ha ez kell neki, hogy ő bevételhez jusson – akkor a város kibéreli tőle az adott lakást annyiért, amit most fizetnek érte” - mondta a polgármester.


Kameraelhelyezések és kiemelt járőrszolgálat 

A Mancz presszónál egy nagy látószögű, éjszaka is jó képminőséget adó térfigyelő kamerát helyeznek ki. Erről is szó esett a fórumon. A kameraelhelyezések kapcsán azonban azt is kiemelte Cser-Palkovics András, hogy a térfigyelő kamerarendszert akkor lehet bővíteni, ha a közterület- felügyelők száma is növekszik. Az előírások szerint ugyanis kizárólag rendőr vagy közterület- felügyelő nézheti a kameraképeket. Az is szabályozva van, hogy hány kamrát és mennyi időn keresztül nézhet egy-egy személy. A munkaerőhiány itt is érezhető, hiszen jelenleg is van szabad, betöltetlen álláshely és most is lehet közterület felügyelőnek jelentkezni.

Kikerülnek majd a játszóterekre a zárva tartást jelző táblák. Azaz éjszakára bezárnak majd a játszóterek, így nem lehet majd korlátlanul ott tartózkodni. Ez is megoldást jelenthet a lakótelepi éjszakai hangoskodásra. A képviselő-testület erről szeptember végén döntést is hozhat. 

„Megállapodtunk az ott élőkkel kamerák kihelyezéséről, fokozottabb ellenőrzésekről, aminek keretében a rendőrség, kérésünkre már a napokban kiemelt járőrszolgálattal ellenőrzi az érintett területet. A régi focipálya területének megújítására pedig a lakók bevonásával a Városgondnokság készít terveket.” – ezt már közösségi oldalán tette közzé Cser-Palkovics András. 


A fórumon abban mindenki egyet értett, hogy a gócpontokat kell felszámolni. Azonban itt is együttgondolkodásra van szükség. A társasházaknak, a lakóknak el kell tudni dönteni, hogy mit szeretnének ezeken a területeken. 


Tegyenek bejelentést a rendőrségen!


Kábítószerrel is foglalkoznak, nemcsak hangoskodás van! Van, hogy bedrogozott emberek mennek egymásnak, verekednek. Értékesítés is folyik. – több lakó is ezzel kapcsolatban szólalt fel a lakossági fórumon. 

A rendőrségre ilyen bejelentés azonban nem érkezett. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy  ha valaki vélhetően ilyen cselekményt észlel, vagy bármilyen információja van, akkor tegyen bejelentést, hívja a 112-es segélyhívő telefonszámot! 

A polgárőrség is jelen tud lenni, és ha valaki úgy gondolja csatlakozhat is a szervezethez. Együtt, közösen  lehet tenni a nyugalomért! - mondta polgárőrség képviseletében Moizer Attila.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság munkatársa bejelentette azt is a fórumon, hogy szeptember 3-tól külön járőrszolgálat is lesz a Manczon, a város polgármesterének levélben megfogalmazott kérésnek eleget téve. 

Jelenleg más városrészekben nincsenek hasonló problémák, sikerült ugyanis a gócpontokat felszámolni. Néhány éve a Széchenyi utcában és a Hosszúsétatér környékén is voltak hasonló problémák. Az önkormányzati tulajdonú házakban sikerült felszámolni ezeket a gócpontokat. Itt abból a szempontból nehezebb a helyzet, hogy magántulajdonban lévő ingatlanokról van szó. 

Cser-Palkovics András arról is beszélt, hogy a Kríziskezelő Központ és a Városgondnokság is részt vesz és szervez is olyan programokat, amik az újrakezdésben, lakhatásban, felzárkóztatásban, vagy munkába állásban segítenek. Aki szeretné ezeket igénybe venni, annak van erre lehetősége. Segítséget nyújtanak mindenkinek, aki hagyja és akarja. 

Forgalmi változásokat terveznek

Egyre többen használják egérútnak a lakótelepet. Megnőtt a forgalom, ami zavarja az ott lakókat. Egy Kígyó utcában élő lakó konkrét ötlettel érkezett, és azt javasolta, hogy a Rákóczi út felől ne lehessen befordulni az Ősz utca felé. „Több helyről be lehet jutni, ha ezt az egy pontot egyirányúsítanák nem lenne értelme, sok kacskaringóval lehetne csak átdöngetni a lakótelepen” - összegezte a lakó. 

Nagy Zsolt, a Közlekedési iroda vezetője elmondta, hogy a Kígyó utcából egyébként társasházi kérés is érkezett az egyirányúsításra vonatkozóan, de erről csak az ott lakókkal közösen lehet végső döntést hozni.  Az egyirányúsítás ugyan lehetséges megoldás, viszont nem oldaná meg a sebességtúllépéseket az utcában. A forgalmi változás napirenden van, viszont számolni kell az OTP körüli ügyfélforgalommal is. A közlekedési szakember az Ősz utca kapcsán érkezett javsalatot jó gondolatnak tartja, megvizsgálják az ötletet. 

Legyen fedett esőbeálló!

Egy lakó azt kérte, hogy a Szekfű Gyula utcában, a börtönnel szemközti megállóban létesítsenek fedett buszmegállót, illetve jó lenne egy hasonló a Rákóczi iskolánál is. Az is elhangzott, hogy a volt szakszervezeti székház mellett magántulajdonban van az a kis terület, ahol esetleg elférne egy fedett megálló, érdemes lenne felvenni a kapcsolatot a tulajdonossal. A város részéről elhangzott, hogy a Polgármesteri Hivatal munkatársai megvizsgálják a kérést, és utánajárnak, hogy milyen módon lehetne ott egy fedett megállót létesíteni.

Pihenőpark szoborral

Cser-Palkovics András arról is beszélt, hogy a Rákóczi út 20-26 mögött a Titkok Házával átellenben kis pihenőparkot alakítanak ki. Ezzel rendeződhet ennek a területek a sorsa. Ide kerülhet majd egyébként a tervek szerint a városi támogatással közadakozásból készülő Rákóczi-szobor, aminek a terveivel már elkészült Nagy Benedek szobrászművész.

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek