1 évnél régebbi cikk

Teljesen megújult a Vörösmarty tér
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Teljesen megújult a Vörösmarty tér

Megújult a belső útszakasz és a házak előtti járda, tíz nagy lombkoronájú fát telepítettek a parkba és több száz négyzetméteren évelő ágyásokat alakítottak ki a Vörösmarty téren. A Piac tér – Budai út csomópontjában pedig a gyalogos-átkelőhely körüli járdaszigetekből évelő virágoskert lett.

A Vörösmarty tér felújítása március végén kezdődött, és ősszel, a füvesítéssel fejeződött be. Székesfehérvár egyik legforgalmasabb útja melletti terület szépítésére nagy szükség volt. 

"Gyönyörű belvárosi térről és a körülötte lévő parkról van szó, ami eléggé elhanyagolt állapotban volt mind a közműveket, mind az úthálózatot, mind pedig a parkot tekintve. Ezt most sikerült megújítani kicsivel több mint 62 millió forintból, a városi felújítási keretből a Városgondnokság koordinálásában és tervezésében" - mondta el Cser-Palkovics András polgármester. 

A polgármester hozzátette, egy nagy társasház építése tönkretette az utat, így annak megújítása is megtörtént. A városrészben nemcsak a park, hanem a környezete is szebbé vált, a régóta vágyott felújítások is megvalósultak az utóbbi időben.

"Különösen az nagy öröm, ahogy a megújulás az egész területet érinti, hiszen például a Vak Bottyán-közből a garázssorig már veszélyes volt az útfelület" - emelte ki Szabó-Bakos Györgyné, a városrész önkormányzati képviselője. 

A Vörösmarty téren teljesen megújult az emlékművek környezete, padokat helyeztek ki, és új virágágyások színesítik a parkot. A Vörösmarty-szobor előtti egynyári virágágyás helyett a park négy szegletében vegyes virágzású évelőágyást alakítottak. Az évelőket oly módon válogatták, hogy vegetációs időszakban mindig virágozzon egy-egy fajta növény mindegyik ágyásban. 

A park felújítása során a belső korhadástól rossz állapotban lévő fák helyett tíz darab nagyméretű, várostűrő díszfát ültettek, hiszen a tér nagysága lehetővé tette ezt.

"Itt egy komplett felújítás történt: egyrészt az útburkolatnak, a járdának a megújítása, másrészt pedig a parknak, a térnek a burkolatait cseréltük, a régi, kopott, murvás burkolatot térkő váltotta fel. Csökkent a burkolt felület mérete, de az minőségi, korszerű térkő burkolatot kapott. A teljes zöldfelületet felújítottuk, 10 fát ültettünk, új, korszerű évelő növényágyást létesítettünk" - hangsúlyozta Bozai István városgondnok.

A városgondnok hozzátette, a tér felújításától függetlenül, de ahhoz kapcsolódva készült el a Vak Bottyán köz út és járda burkolatainak felújítása is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek