2 évnél régebbi cikk

Szarvasbőgés: figyelmetlenebbek a szarvasok, korlátozások az erdőben
·Hírekvadászat·Utolsó frissítés: undefined
Szarvasbőgés: figyelmetlenebbek a szarvasok, korlátozások az erdőben
·Hírekvadászat·Utolsó frissítés: undefined

A szarvasbőgés és a vadászat miatt erdőkben szeptember végéig, október elejéig látogatási korlátozások vannak érvényben, vezetett túrákon viszont részt vehetnek az érdeklődők.

Javában tart a szarvasbőgés időszaka. Ilyenkor a bikák jellegzetes hangjukkal terelgetik a teheneket, és jelzik társaiknak, ki a hárem ura. Minden szeptemberben elérkezik a szarvasbőgés időszaka. Ilyenkor a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról, pozíciójukról.

A bőgéssel a bikák versengenek egymással."A szarvasoknak csak ebben az időszakban van a nászidőszaka, nem úgy mint az emberi társadalomban. Ilyenkor kissé figyelmetlenebbek a bikák." - mondta el a Fehérvár Televíziónak a Haas Béla a Vadex Zrt. vadgazdálkodási ágazati igazgató, Vadex Zrt.

Kapcsolódó
Centiken múlt a szarvasgázolás Csákvárnál, videón az eset

Békésen autózott a Vértesben, amikor egyszer csak kiugrott elé a szarvas. A gázolás csak centiken múlt! Tanulságos videó!

Haas Béla hozzátette, a vadászterületek jó részén este és a hajnali órákban zajlik a szarvasbőgés, napközben aránylag ritkábban. Sok nagy, vadas területen korlátozások vannak érvényben. A turisták számára csak adott időszakban látogathatók az erdők.

Fejér megyében, a Vadex Zrt. területén, az sárszentágotai erdőterület ebben az időszakban, illetve a Vértes erdőnél a Vértes hegységben vannak korlátozások.

Erre egyébként nem a szarvas bikák esetleges támadása miatt van szükség, hanem azért, mert a vadászok számára legfontosabb időszakban éles fegyverekkel lőnek az erdőkben. A vadgazdálkodási ágazati igazgató azt is elmondta, vezetett túrák viszont vannak, amelyen részt vehetnek az érdeklődők.

Borítókép: Bartek Olszewski/The Comedy Wildlife Photography Awards 2018
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek