2 évnél régebbi cikk

A teljes vezetékrendszert ki kell cserélni a Csitáry-kút alatt
·Hírekvíz·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
A teljes vezetékrendszert ki kell cserélni a Csitáry-kút alatt
·Hírekvíz·Utolsó frissítés: undefined

A Csitáry-kút három éve megállás nélkül működő szivattyúját kicserélte ugyan azonnal a Városgondnokság, és újra megfelelő nyomással tör a felszínre a víz, azonban a kút alatti vascsőhálózat már annyira elkorrodálódott, hogy átlyukadt, és a kút alatt elfolyik a víz a Varga-csatornába.

A vezetékrendszer cseréjét haladéktalanul megkezdi a Városgondnokság. Ehhez a mészkőből készült, és több helyen elrepedt, töredezett kutat is ki kell emelni a helyéről. Hétfőn kora délután a helyszínen tartottak megbeszélést a gépészek és a kőfaragó mester. Azt javasolják, hogy magát a kutat is ki kellene cserélni, ami természetesen a jelenlegihez nagyon hasonló lenne, de nagyobb lenne a karimája, így kényelmesebb lenne a vízvételi lehetőség is továbbá tisztíthatóbb anyagból készülne - írja a szekesfehervar.hu.

„Az első ok, amiért a kút megállt, hogy elkopott a szivattyú, amit egy vadonatújra kicseréltünk. Ahogy megjött a nyomás, a kút alatti elrozsdásodott vascsövet kinyomta, ezért nem megy fel a víz a kútba és folyik ki a Varga-csatornába” – mondta Dzsaja Lajos, a Városgondnokság gépészeti műszaki vezetője.

A kutat jövő hét elején daruzzák ki a helyéről, és kialakítanak egy olyan ideiglenes vízvételi helyet, ahol mindenki meg tudja majd tölteni az üvegeit, addig az alacsony nyomás miatt türelmet kér a Városgondnokság a fehérváriaktól.

A kút alatti csőrendszert teljesen kicserélik, illetve az új kút tisztítható anyagból és saválló csövekből készül majd. A kútban szerencsére van víz bőségesen, azzal semmi probléma nincsen, így a javítást követően tovább élvezhetik a Csitáry-vizet a fehérváriak.

A Csitáry-kút állapotáról a Fehérvár Televízió is készített anyagot:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek