2 évnél régebbi cikk

Fejér is ott van a balesetveszélyes megyék élcsoportjában
·Közlekedésbaleset·Utolsó frissítés: undefined
Fejér is ott van a balesetveszélyes megyék élcsoportjában
·Közlekedésbaleset·Utolsó frissítés: undefined

Fejérben történt a harmadik legtöbb baleset 2021 második negyedévében a megyéket tekintve. Országosan emelkedett a balesetek száma az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor szerencsére csökkent például az ittasan okozott tragédiák száma.

A Központi Statisztikai Hivatal összesítése alapján 2021 második negyedévében, vagyis április-május-júniusban 3736 személysérüléses baleset történt, ami 19%-kal volt több mint egy évvel korábban. Sajnos nem csak ebben volt emelkedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a halálos kimenetelű balesetek száma 46%-kal, a könnyű sérüléssel járóké 23, a súlyos sérüléses baleseteké 7,8%-kal emelkedett. Összességében az idei év második negyedévében 113 halálos áldozatot követeltek a közúti balesetek (ez 40%-kos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest), ráadásul 1224-en súlyosan, 3624-en könnyen sérültek meg.

Szerencsére azért akadnak pozitívumok is a statisztikákban, ilyen például az ittasan okozott balesetek száma, ez 8,3%-kal kevesebb a tavalyihoz képest. Ugyanakkor, ahogy a KSH összesítője rámutat:

„Az autópályákon 62%-kal több, összesen 110 baleset történt, amelyekből egyedül a halálos kimenetelűek száma csökkent, a súlyos sérüléssel járó baleseteké az átlagosnál is nagyobb mértékben, 2,4-szeresére, a könnyű sérüléssel járóké 47%-kal nőtt”.

Az autópályáknál maradva érdekesség, hogy sztrádáinkon minden 100 kilométerre 5,7 baleset jutott, a legtöbb az M1-esre (19,4), a legkevesebb a talán legkisebb forgalmat bonyolító M6-osra (2,3).

A megyei útszakaszokra vetített balesetek számát nézve sajnos Fejér megye az élboly tagja. Ebben a rangsorban Komárom-Esztergom áll az élen (2,3 baleset jutott minden 100 kilométernyi útra), míg a második Pest megye 2,1-es mutatóval. A kevésbé dicsőség rangsor harmadik helyén Fejér áll, megyénkben minden 100 kilométernyi autóútra kereken 2 baleset jutott április eleje és június vége között. A legjobb mutatóval Tolna megye rendelkezik, itt ez a szám mindössze 0,5.

A főváros nagy forgalma miatt természetesen kimagaslóan magasabb adatokat produkált, Budapesten minden 100 kilométernyi útra 15,6 baleset jutott 2021 második negyedévében.

Borítókép: pixabay.com/ NettoFigueiredo
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek