2 évnél régebbi cikk

Zöld Otthon Program: tovább drágulnak a lakások Székesfehérváron is?
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined
Zöld Otthon Program: tovább drágulnak a lakások Székesfehérváron is?
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined

A Zöld Otthon Program újabb lakásépítési hullámot indíthat be, ami várhatóan gazdasági növekedéssel is együtt jár majd - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.  

Az új lakások piacának, ezen belül a lakásépítéseknek adhat extra lendületet az október elején elindult Zöld Otthon Program, amelynek keretében kedvezményes, maximum 2,5 százalékos végig fix kamatozású, legfeljebb 70 millió forintos lakáshitelt lehet igényelni energiatakarékos új lakóingatlan építésére vagy vásárlására.

Repülőrajtot vett az új program

“A Zöld Otthon Program már az indulás utáni napokban fokozta az érdeklődést az új lakóingatlanok - iker-, sor- és családi házak, valamint lakások - iránt, igaz a kereslet ezen a piacon amúgy is erősödött az idén” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az ingatlan.com-on eladásra kínált új lakingatlanok iránti érdeklődések száma a program indulása utáni napokban 165 százalékkal haladta meg az egy hónappal korábbit, éves összevetésben pedig 68 százalékos volt a növekedés.

Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu tapasztalatai szerint is fokozott érdeklődés mutatkozik a programban elérhető lakáshitel-konstrukció iránt. A hitelfelvételt tervezők számára kedvező, hogy máris verseny alakult ki a bankok között. Meglepetésre akad olyan ajánlat, amely a maximált kamatszint alatt kínálja a történelem legolcsóbb lakáshitelét, emiatt 2,15-2,2 százalékos teljes hiteldíjmutatóval is elérhető a zöld lakáshitel, ez nagyjából fele a piaci kamatszintnek. A hitelkonstrukciók közötti eltérés ugyanakkor akár milliós különbséget eredményezhet a teljes visszafizetendő összegben már a zöld hiteleknél is. Az érdeklődést mutatja az is, hogy az első három napban a money.hu oldalán már több százan kalkulálták ki, hogy melyik zöld hitelajánlat lenne számukra a legmegfelelőbb.

Akár egy szobával nagyobb ingatlant is jelenthet

Balogh László azt is elmondta: “A hirtelen megugró kereslet érthető, mert a program keretében elérhető kedvezményes lakáshitel nagyon sok embert érinthet, mert a gyermekek száma már nem előírás a hiteligénylők számára, a csok igénylők pedig a hitel egy részét kamatmentesen fizethetik. Azok az új lakást vásárló vagy építő családok, akik a jövőre esedékes szja-visszatérítést önrészként forgatnák be a zöld hitelbe, akár 8 millió forinttal nagyobb értékű ingatlanhoz is juthatnak. Ez plusz egy szobát jelenthet a következő otthonukban.”

Ennyiért adják most a zöld otthonokat

Mivel 2022 júniusa után szinte csak olyan ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelyik megfelel a zöld hitel feltételeinek, ezért a jelenlegi kínálatban szereplő új lakásokra és házakra már lehet igényelni a konstrukciót. Ezek átadása ugyanis túlnyomórészt jövő nyár után várható. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy október elején Budapesten az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 936 ezer forintot tett ki, ami 7,2 százalékos drágulásnak felel meg. 

Székesfehérváron közel 100 ezer forinttal drágult a négyzetméterár

A megyeszékhelyeken az átlagos négyzetméterár 650 ezer forintot tett ki, ez 18 százalékos emelkedésnek felel meg. Veszprémben 766, Debrecenben az új lakások piacán 727 ezer forint volt a négyzetméterár október első napjaiban. Székesfehérvár a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel: átlagosan 685 ezer forintot kértek el egy négyzetméterért. Összehasonlításképpen tavaly ilyenkor csak 596 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár Fehérváron.

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek