2 évnél régebbi cikk

A Magyar Posta nevével élnek vissza kiberbűnözők
·Bűnügykiberbűnözés·Utolsó frissítés: undefined
A Magyar Posta nevével élnek vissza kiberbűnözők
·Bűnügykiberbűnözés·Utolsó frissítés: undefined

Csomagszállítás ürügyén írnak, de valójában adathalászok.

A Magyar Posta nevével visszaélő adathalász üzenetek miatt adott ki figyelmeztetést hétfőn a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) - tette közzé az MTI.

Az intézet felhívásában azt írja: jelentős növekedés tapasztalható a csomagszállítás ürügyén érkező, valójában azonban a felhasználók személyes adatainak ellopására készített úgynevezett adathalász levelek terjedésével kapcsolatban.

Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek, a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet - például tegező megszólítás - miatt.

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a káros weboldalak sok esetben rendkívül jól utánozzák a valódi felületek arculati elemeit, például logók, színek, tipográfiai jellemzők lemásolásával, azonban a weboldal címe ekkor is árulkodó lehet.

A kibervédelmi intézet azt javasolja, soha ne kattintsunk az e-mailben érkező bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra, hanem minden esetben külön keressünk rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizzük a kapott üzenet valóságtartalmát.

Előfordulhat az is, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy word dokumentumot, egy tömörített: .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Ezeket nem szabad megnyitni, letölteni - figyelmeztetett az NKI.

Kiemelték, ha valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, haladéktalanul értesítse az érintett szervezet információbiztonsági felelősét vagy rendszergazdáját, és jelentse be intézetükhöz a csirt@nki.gov.hu incidensbejelentő e-mail címen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek