1 évnél régebbi cikk

32 megcsonkított autó, 6 város - székesfehérvári nyomozó zárta le a katalizátorlopási bűncselekménysorozatot
·Bűnügylopás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com
32 megcsonkított autó, 6 város - székesfehérvári nyomozó zárta le a katalizátorlopási bűncselekménysorozatot
·Bűnügylopás·Utolsó frissítés: undefined

Hajdók József főtörzsőrmesterrel a Zsaru Magazin készített interjút.

Két éve Székesfehérváron is elszaporodtak a katalizátorlopások, és országos koordinációt rendeltek el az ügyek kivizsgálására. Miután egy nyom alapján azonosítani tudtak egy elkövetőt, a gyanú két bolgár férfira terelődött, akik 32 Toyota Priust emeltek és csonkítottak meg hat magyar városban.

Körülményes, éveken át tartó, 32 bűncselekményt és nyomozást adminisztráló feltárást zárt le Hajdók József főtörzsőrmester, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság bűnügyi alosztályának nyomozója, akivel a Zsaru Magazin készített interjút. 

– Két éve ilyenkor Székesfehérváron is elszaporodtak a katalizátorlopások, ezért 2020 júliusában kezdeményeztünk egy országos koordinációt. Összefüggéseket kerestünk, és rájöttünk, hogy Magyarország területén több különálló bűnözői csoport is foglalkozik ilyesmivel.

Aztán „beesett” egy DNS-minta, és a vizsgálat eredménye arról árulkodott, hogy külföldi személy vágta le egy Toyota Prius katalizátorát. Így került képbe egy bolgár elkövetői kör, amelyet célirányosan figyeltünk. A digitális nyomok kiértékelését követően 32 bűncselekményt tudtunk hozzájuk kötni Debrecenben, Miskolcon, Győrben, Szombathelyen, Pápán és itt, Székesfehérváron, ahol hat Priusból szedték ki a nemesfémeket tartalmazó alkatrészt.

Debreceni járőrök érték tetten és fogták el a két, akkor már körözött bolgár állampolgárt tavaly júliusban, miután egy szemtanú felhívta a 112-t, hogy látta, amint valaki bebújt egy Toyota alá.

A két elkövető épp indulni akart, amikor a kollégák odaértek. A kiszedett katalizátort kocsijuk motorterébe rejtették, vélhetően azért, hogy ha a határnál megállítanák őket a rendőrök, oda talán nem néznének be. Később mintavétel is igazolta, hogy mindketten a priusos bűncselekmény-sorozathoz kapcsolhatók. B. S. B. és M. M. D. először mindentől elzárkóztak, de a végére bevallották, hogy a katalizátorlopásokat ők követték el.
Kiderült, azért álltak rá a Toyota Prius 2004-es modelljére, mert ennél a típusnál gyakorolták a nemesfémeket tartalmazó berendezés kiemelését.

Megszereztük egy autó fedélzeti kamerájának felvételét, amelyen azt látni, hogy a szemben álló Prius hátulja megemelkedik, majd alig három perc múlva visszaereszkedik. Aki a kiszerelést végezte, tényleg gyors volt, társa közben a környéket figyelte.

Kapcsolódó
Továbbra is lopják a katalizátorokat Fehérváron

Újra munkába álltak Fehérváron a katalizátor tolvajok. A városban több autóról is levágták az alkatrészt. A rendőrség nyomoz.

Hajdók József sok károsulttal beszélt, és azt is megtudta, hogy ennél a típusnál egy új katalizátor közel 900 ezer forintba kerül, és mintegy 350 ezret adnak a használtért.

– A felvásárlási érték alapján 11 millió 200 ezer forintban állapítottuk meg a kár összegét, illetve az elkövetők ennyit nyertek. Kezdetben Ford Transitot használtak, elfogásukkor viszont már X5-ös BMW-vel közlekedtek. Elmondásuk szerint abból éltek, hogy nyugati országokban dolgozó vendégmunkás ismerőseiknek szállítottak csomagokat, de útközben több városban is szétnéztek, és amikor egy eldugottabb parkolóban egy Priust megláttak, megálltak, majd kikapták a katalizátorát. Fényes nappal is. Olyan bűncselekmény is van a 32 között, amelyet délelőtt 11-kor követtek el.

Drágább az aranynál

A ródium 1 grammjának felvásárlási ára 200 ezer forint körül mozog, azt lehetne gondolni, ezért a nemesfémért lopják a katalizátorokat, csakhogy ez platinaféle, és a kipufogógáz károsanyag-tartalmát csökkentő alkatrészben szinte csak dísznek van belőle. Akárcsak a platinából, amelynek kb. 11 ezer forint 1 grammja, mondhatni, biztosított a bányászata.

A dilemmát a palládium okozza, ami a katalizátor legfőbb alkotóeleme. Legalább 2 gramm van mindegyikben, de olyan is akad, amelyikben 20-30. Sajnos ebből egyre kevesebb áll rendelkezésre, 25 tonna hiányzik a világpiacról, benzines autókra viszont továbbra is van igény. Ráadásul a használt katalizátorokból kinyert palládium grammjáért is 24 ezer forint körüli összeget adnak. Igen, már drágább a színaranynál, és szakértők szerint tovább fog emelkedni az ára.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek