2 évnél régebbi cikk

30 éves jubileumát ünnepelte a fehérvári Kendel Kft.
·Stílusépítőipar·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kendel
30 éves jubileumát ünnepelte a fehérvári Kendel Kft.
·Stílusépítőipar·Utolsó frissítés: undefined

Idén már a 30. születésnapját ünnepelte az építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó Kendel Kft, ennek apropóján új épületét avatták fel a Palánkai utca 2. szám alatt. A mintegy 400 millió forintos beruházásból megvalósított, 6000 négyzetméteres telephelyet saját erőből valósította meg a cég.

Kendel Építőipari és Kereskedelmi Kft. 1991-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy aztán az évek során Székesfehérvár egyik legkiemelkedőbb építőanyag-kereskedőjévé nője ki magát.

Az évek során az építőipari területen a tulajdonosok megosztották az egyes szakágakat: a Kendel Kft. építőanyag-kereskedelemmel, az 1993-ban alapított Klaszbau Kft. pedig építészeti tervezéssel és generál-kivitelezéssel foglalkozik.

Idén, a 30. születésnapjuk alkalmából pedig felavatták az új, 6000 négyzetméteres építőközpontjukat, amelyben egy 650 négyzetméteres bemutatóterem, egy 450 négyzetméteres raktár és egy közel 3000 négyzetméteres tárolótér is található. A beruházás mintegy 400 millió forintba került, és saját erőből valósította meg a cég.

Az avatáson köszöntőt mondott Cser-Palkovics András is, aki kiemelte, hogy ez a születésnap a jövőről is szól: "Mert új telephelyet nyitni, azt felépíteni, befejezni, átköltözni, és valami újba belekezdeni azt jelenti, hogy valakinek van jövőképe, stratégiája, vannak céljai és vannak évei és évtizedei is, amit lát előre abban a világban, ahol ez nem mindig egyszerű."

A különleges eseményről és az elmúlt 30 évről a Kendel Kft. ügyvezetőjével, Kaszti Tamással beszélgettünk:

Milyen érzés átlépni a harmadik x-et?

Ha belegondolok, hogy a magyar, sőt, a nemzetközi vállalatok átlag életkora 12 év, akkor ez a 30 már értelmezhető komoly múltnak, és alapot adhat a bizakodó jövőbetekintésre.

Az első pár év után, gondolták volna, hogy egy szép napon megérik ezt a pillanatot? 

Nehéz válaszolni, mert igazán soha nem gondoltam, hogy ez a vállalkozás valaha meg fog szűnni, legalábbis az én időmben.

Ezzel együtt két nagyon nehéz időszakot éltünk meg: rögtön az elején 1994-1998 között, amelynek negatív hatása még 2012-ben is érzékelhető volt, a másik 2006-2010 között, ekkor árbevételünk kevesebb, mint a felére esett, és munkatársaink létszáma pedig a harmadára.

Mi segítette át a céget a nehéz időszakokon?

Idézem ünnepi köszöntőm első néhány mondatát: „Mindenekelőtt Isten kegyelmét köszönöm, aki az elmúlt 30 évben végig mellettem volt, és ha nem tudtam saját lábamon járni, ölében cipelt.

Mivel ünnepelték meg ezt a szép, kerek számot?

Tavasz óta készültünk, hogy ezt a kerek évfordulót igazán méltó módon ünnepeljük. Reményeim szerint tartalmas, színvonalas és szórakoztató is volt, és az a 230 vendég, akik részt vettek ünnepségünkön, is így gondolja.

Összefoglalva, milyennek látja az elmúlt 30 évet?

Mozgalmas, lelkes, fárasztó, értékteremtő, túlélő, bizakodó, talpon maradó, fejlődő.

Miben másabb ez az évforduló, mint a 10 éves vagy a 20 éves?

Ahogy a bevezetőben is mondtam, ez már komoly múltnak tekinthető, ismertségünk is jelentős ezáltal. Stabil alapokat ad a további fejlődéshez, persze ez önmagában nem elég.

Mi a titka a 30 éve tartó sikernek?

Ünnepi köszöntőmben is szóba került ez a kérdés. Az ember a legfontosabb tényező, minden ebből következik: a tisztesség, a minőségszemlélet, a kitartás, a szeretet, az együttérzés és az együttműködés.

Jelen pillanatban ott tart a cég, ahol a kezdeteknél megálmodták? Mindent elértek, amit szerettek volna, vagy esetleg van, amin még javíthattak volna/javítanának?

Igazán nem volt konkrét távlati célunk a kezdetekkor, csak a filozófiánk, hogyan kell csinálni dolgainkat.

Folyamatosan javulnunk, fejlődnünk kell. A Kendel csapata az elmúlt időszakban többször átalakult. Ma is kiemelt feladatunk a csapatépítés, ezzel méltóképpen gondozni a vevői, beszállítói kapcsolatainkat.

Új helyünkön, színvonalas környezetben fogadhatjuk Partnereinket és végezhetjük munkánkat. Ennek megőrzése és megerősítése kézenfekvő célunk.

Milyen célokat tűztek ki a következő évekre?

További erősödés a minőségi építőanyag-értékesítés területén. Élen járni a korszerű technológiák alkalmazásában, illetve értékteremtést és stabil megélhetést biztosítani.

Hol látja a Kendelt 30 év múlva?

Én valószínű döcögősebben jövök majd be, de úgy jó lesz, ahogy most vagyunk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek