2 évnél régebbi cikk

Játék a szeméttel, avagy az újrahasznosítás igen is jó buli - tippek, hogyan töltsd az őszi-téli estéket
·Zöldújrahasznosítás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Depónia Nonprofit Kft.
Játék a szeméttel, avagy az újrahasznosítás igen is jó buli - tippek, hogyan töltsd az őszi-téli estéket
·Zöldújrahasznosítás·Utolsó frissítés: undefined

Ha van terület, ahol sosem árt fejlődni, az a hulladék-újrahasznosítás.

Nem megvenni, amire nincs igazi szükség - az első lépés a környezettudatos gondolkodás és élet felé. Ám egyelőre többségében megvesszük, a Depónia Nonprofit Kft. statisztikái ugyanis egyértelműen mutatják: nem fogtuk/fogjuk vissza magunkat a szeméttermelésben, és a pandémia alatt is nőtt a szolgáltató által elszállított hulladék mennyisége.

Viszont, ha már ott van az új, és esetleg emiatt a régi a lom kategóriába csúszna, álljunk meg egy pillanatra, gondoljuk át, hogyan lehetne a kidobásra szánt semmiből valamit csinálni, új életet adni neki.

Kapcsolódó
Biztos szükségem van rá? 622 tonna lom egy év alatt csak Székesfehérváron

Örök téma: mit tehetünk, hogy ne halmozzunk fel felesleges dolgokat, amiből aztán környezetterhelő lom keletkezik.

Az újrahasznosításnak számtalan módja létezik: elajándékozhatjuk, eladhatjuk a számunkra már szükségtelen tárgyakat a különböző adás-vételi felületeken, ha nagyobb értékállóbb, tartósabb dologról van. Amennyiben azonban a mindennapi tevékenységünk során termelt hulladék, esetleg kisebb, kevésbé értékes vagy tartós tárgyról van szó, akkor is érdemes elgondolkodni a hogyan továbbon, és nem egyből a kuka felé venni vele az irány.

Igen, hasznosítsunk újra! Játszunk a szeméttel!

Néha nem is gondolnánk, hogy az éppen a hulladéktárolóba szánt műanyagflakonban, kávékapszulában, esetleg fahulladékban milyen lehetőségek rejlenek.

Mutatunk 3 remek ötletet, amivel nemcsak csökkenthetjük a szemétmennyiségünket, de akár a hosszú őszi-téli estékre remek programot kínálhatunk a családnak, kimozdítva így apraját-nagyját a képernyő elől. 

Ékszer kávékapszulából

Hulladékból ékszereket is készíthetünk, amire tökéletesen alkalmas alapanyagot biztosítanak az elhasznált kávékapszulák. Az igazán egyedi nyakláncok, fülbevalók megalkotásához nem is kell feketeöves barkácsolónak lennünk, elég hozzá egy kis szabadidő, kreativitás, na, meg persze szándék és bátorság ahhoz, hogy egyediek legyünk.  

Raklap, ami szinte mindenre jó

A hulladékká vált raklapokból rengeteg izgalmas bútor alkotható, ráadásul most, a nagy össznépi otthonfelújítás időszakában több helyen áll csak a kert végében, és várja, hogy történjék vele valami jó.

Nekem ágy lett belőle, kimondottan kényelmes, sőt, a folytatásban az ágyvéget is raklapból szeretném megcsinálni - ezek kivitelezéséhez ráadásul túl nagy kézügyesség vagy szakértelem sem kell, csak egy kis inspiráció, amit meg a Pinterest végtelen mennyiségben kínál.

Készíthetünk raklapból padot, asztalt, de akár egy egész kerti garnitúrát is.

Mert a műanyagpalackból sosincs hiány...

Nem kell egyből a szelektív hulladékedényben landolnia a kiürült ásványvizes vagy üdítős palackoknak: adjunk nekik új életet! Készíthetünk belőlük a gyermekeknek játékot, díszt, tárolót is. 

Hallottál már a PET-bowlingról? Nem? Megmutatjuk, hogyan készítsd el, és használd. Jó szórakozás!

További ötleteket és információkat a Depónia Nonprofit Kft. oldalán és Facebook-oldalán találhattok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók