2 évnél régebbi cikk

Meglestek pornó oldalak élvezete közben: az új zsaroló levél már állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket is céloz
·Techzsaroló email·Utolsó frissítés: undefined
Meglestek pornó oldalak élvezete közben: az új zsaroló levél már állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket is céloz
·Techzsaroló email·Utolsó frissítés: undefined

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet ismét riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű, zsaroló hangvételű levelekkel kapcsolatban.

Az elmúlt napokban újra megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak - hívja fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

A levelek szövegezése alapvetően azonos, ám a korábbi, hasonló zsarolólevelekhez képest koherensebb, helyesírásilag jóval pontosabb, a hangnem pedig egységesen tegeződő.

Az üzenetek tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével az áldozat informatikai eszközéhez hozzáférést szereztek.

A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy készített egy kompromittáló videó felvételt, amelyet a felhasználó kamerájával rögzített, és a felvételen az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható.

A zsaroló felhívja a levél címzettjének figyelmét arra, hogy amennyiben a kért összegű váltságdíj nem kerül kifizetésre, abban az esetben a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi azt. A váltságdíjként kért pénzösszeg változó, jellemzően: 1000 EURO, 1100 EURO, 1200 EURO, 1300 EURO vagy 1400 EURO.

A zsaroló leveleket a SPAM szűrök sok esetben nem szűrik ki megfelelően, mivel azok nem tartalmaznak olyan hivatkozást, ami alapján a szűrő felismerné őket. A mostani esetben a levelek tárgya:

„A rendszert feltörték. Minden adat és beszélgetés át lett másolva.”

Az intézet javasolja az ilyen és ehhez hasonló levelek figyelmen kívül hagyását, továbbá a fenti indikátorok beállítását a SPAM szűrőben.

Példa a szóban forgó zsarolólevélre:

Üdvözletem!

Rossz hírem van számodra!

Teljes hozzáférésem van az összes eszközödhöz! Minden tevékenységedet nyomon tudom követni.

A hackelés a routeren keresztül történt, amelyhez az internethez való hozzáféréshez csatlakoztál.

A trójai vírus lehetové teszi a közösségi hálózatok, az üzenetküldok és az e-mailek használatát.

Én is bármikor láthatom a képernyodet. Bekapcsolhatom a képernyodet, a kamerádat, lehallgathatom a beszélgetéseidet. Észre sem fogod venni.

A vírus folyamatosan frissül. A vírusirtó szoftverek tehetetlenek ellene. A rendszer újratelepítése szintén erotlen. A jelszavak megváltoztatása hatástalan.

A készüléked kameravideóját figyelve észrevettem, hogy rajongsz a felnott weboldalakért.

Gyakran néz pornót és maszturbál a pillanatban.

Minoségi felvételek vannak a készüléked kamerájáról, amelyeken az összes piszkos jelenet látható.

Nem hiszem, hogy azt szeretné, ha ezt a tartalmat az ismerosei, kollégái, rokonai látnák, és az interneten is nyilvánosan elérheto lenne.

Ismétlem, hozzáférhetek az összes kapcsolatához.

Egy perc alatt, néhány kattintással teljesen tönkretehetem a hírnevét.

Lehetoségem van arra is, hogy levelezését, magánbeszélgetéseit és egyéb adatait közzétegyem.

Úgy gondolom, hogy az Ön által preferált videók jellegébol adódóan Ön nagyon is tisztában van a történtek veszélyességével.

Ezt a problémát úgy oldhatod meg, hogy átutalsz nekem 1000 EURO (EUR).

A bitcoin tárcámba: bc1qk3h973hnx58zmacw9mdkjt44r5m9gar6g9dy6z

Az átváltás a mai árfolyamon történik.

Csak a pénz átvétele után távolítom el teljesen a videót és a rosszindulatú szoftvereket az eszközökrol. Soha senki nem fog tudni semmirol.

Az e-mail elolvasása után 2 nap áll rendelkezésére. Automatikus értesítést kapok, hogy nyitva van.

Ne próbáljon kapcsolatba lépni a rendorséggel.

Mielott bármit is tehetnének, szétküldöm a videót mindenkinek, akit ismersz. Nem lesz képes lenyomozni a postát vagy a pénztárcát.

Minden szükséges biztonsági intézkedést megtettem!

Legyél észnél! A jó hírnév mindenki számára fontos!

Borítókép: Facebook/Internet tudatosan - online is biztonságban
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek