2 évnél régebbi cikk

Nemcsak fáradt étolajat, hanem egyéb étkezési zsiradékokat is le lehet adni a Depónia sütőolaj-gyűjtőpontjain
·ZöldDepónia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika/ÖKK
Nemcsak fáradt étolajat, hanem egyéb étkezési zsiradékokat is le lehet adni a Depónia sütőolaj-gyűjtőpontjain
·ZöldDepónia·Utolsó frissítés: undefined

A megyeszékhelyek közül elsőként Fehérváron valósul meg az ingyenes közszolgáltatás, a lakossági használt sütőolaj begyűjtése.

Magyarországon évente több mint ötvenezer tonna olajat használunk fel sütési célra, ám az így keletkező használt zsiradék sorsa javarészt csak az üzemi konyháknál és éttermeknél megoldott, az otthoni felhasználásnak csupán hat-hét százalékát hasznosítják újra - hívta fel a figyelmet a problémára a Depónia Nonprofit Kft. azon a tájékoztatón, amelyen hivatalosan bejelentették a szolgáltató használt sütőolaj-gyűjtő programjának indulását.

A lakosság által használt olaj jelentős mennyisége ráadásul jelenleg a lefolyóba, a WC-be vagy a háztartási hulladékba kerül. Ez több szempontból is igen káros, hiszen a csatornarendszer falára lerakódva dugulást okozhat, illetve jelentősen növeli a szennyvíztisztítók terhelését. A háztartási hulladékkal – mint tűzveszélyes folyadék – elvileg nem keveredhetne, de ha mégis, akkor nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakóban. Amennyiben a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet, a talajba kerülve pedig korlátozza annak légáteresztőképességét.

A használt sütőolajjal töltött palackokat 22 gyűjtőponton lehet elhelyezni Székesfehérváron, amelyek listáját ide kattintva nézhetjük meg.

Kapcsolódó
A Depónia 22 gyűjtőpontjára vihetjük a használt étolajat Székesfehérváron

November közepétől a Depónia Nonprofit Kft. a szelektív hulladékgyűjtő pontokon lehetővé teszi a lakossági használt sütőolaj leadását is.

„Fontos, és ki kell emelnünk, hogy a szükséges engedélyekkel indul el a Depónia környezetvédelmi szolgáltatása, ami ingyenes a lakosság számára!”  – hangsúlyozta a tájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. 

A tűzbiztonsági szempontból is biztonságos, közterületi gyűjtőpontokra már kihelyezték az élénk sárga színű, 800 literes gyűjtőedényeket, melyek tetején van egy nyílás, itt kell behelyezni a használt sütőolajat, vagy bármilyen típusú étkezési zsiradékot tartalmazó, jól lezárt flakonokat.  Fontos, hogy ne tegyünk bele más típusú hulladékot, zsiradékot, motorolajat, gépolajat, mert az az egész tartalmat nehezen hasznosíthatóvá teszi! A gyűjtőedényeket időnként elszállítják, és kicserélik tisztára mosott, üres edénnyel.

"A megyeszékhelyek közül jelenleg egyedül Székesfehérváron van ilyen jellegű gyűjtés, illetve a 28 hazai közszolgáltató közül elsőként a Depónia Nonprofit Kft. vezeti be a gyűjtőpontos sütőolaj-gyűjtést a közszolgáltatás részeként. Fehérvár után jövőre a többi 65 településen is elindítja a cég ezt a szolgáltatást, onnantól már nem 100 ezer, hanem 365 ezer embert érnek el" – emelte ki Steigerwald Tibor ügyvezető.

A Depónia Nonprofit Kft. kampányt indít a kezdeményezés népszerűsítésére: november 20-án, szombaton 10 és 13 óra között a 7 frekventált helyszínen diákok népszerűsítik a sütőolajgyűjtést, és elmondják a legfontosabb tudnivalókat. A helyszínre érkezőket megajádékozzák egy depóniás olajgyűjtő tölcsérrel. A részletekről a Depónia Facebook-oldalán adnak majd tájékoztatást.

A 7 helyszín a következő lesz:

  • Balatoni út 10. (Biopiac),
  • Hübner András utca 4.
  • Palotai út 1. (Pláza alatti Piac),
  • Pozsonyi út 99. (Nyitra Abc),
  • Rákóczi utca 14.,
  • Sarló utca 13.,
  • Tóvárosi lakónegyed 68.

A begyűjtött sütőolaj hasznosítóhoz kerül, ahol zárt rendszerben 100 százalékban feldolgozzák azt. A folyadék körülbelül 90 százaléka tisztított növényi olaj, amely elsősorban a biodízel iparágban hasznosul újra, azaz a gázolajgyártás alkotójaként használják fel. A maradék 10 százalék a szűrőkön fennakadt anyag, ez biogázüzemekbe kerül. A biogáz elektromos és hőenergia formájában hasznosul, ezzel is segítve környezetünk védelmét és a körforgásos gazdálkodást.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek