2 évnél régebbi cikk

Milyen kábel szükséges a gyors internethez?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash
Milyen kábel szükséges a gyors internethez?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

A gyors internet manapság már nem luxus. A szolgáltatók egyre növelik az interneten elérhető maximális letöltési sebességet, amelyet azonban igen gyakran az otthoni kábelezés már nem tud kiszolgálni.

Mostanság ott tart a technológia, hogy a nagyvárosokban, így Fehérváron is a gigabites (1000 Mbps) sebességű internet-előfizetések havi 3.000 forint magasságában is elérhetők. Ráadásul a szolgáltatók igen gyakran agresszív marketinggel, nehezen visszautasítható ajánlatokkal, végső soron pedig a korábbi, analóg rendszer lekapcsolásával tolják az előfizetőket az új technológia irányába.

Természetesen nincs ezzel baj, bár az átlag felhasználó a 100-200 Mbps sebességű nettel is boldogan elvan. Ám, ha már szinte a korábbi csomag áráért kaphatunk jóval gyorsabb sebességet, akkor miért ne? Azonban ebben az esetben, akkor már szeretnénk is használni a hipernetet!

Ugyanakkor a legtöbb háztartásban, legyen az panellakás vagy társasházi lakás, az internetes kábeleket még jóval a szuper gyors net létezése előtt húzták be. Akinek van tapasztalata egy-egy lakásfelújítás alkalmával szembenézni a falban futó kábelek rengetegével (antennakábel, telefonkábel, internetkábel, riasztó), az tudja csak igazán, hogy ezeknek a kábeleknek az esztétikus elhelyezése nem kis feladat. Igen gyakran úgy vagyunk vele, hogy ha már be van vezetve a lakásba, akkor azokat nem szeretjük bolygatni, jó az úgy, ahogy van.

Ráadásul nem ritka eset, hogy a szolgáltatók kivitelező alvállalkozói - valószínűleg a kényelem miatt - nem túlságosan kapacitálhatók a régi kábelek cseréjére. Legyintenek, jól van az úgy, ha már ott van. Láttam nem egy elrettentő esetet az utóbbi időben jómagam is.

Gyors internet, megfelelő kábel

Nos, a megfelelő kábel a kulcs a gyors internethez. Azonban az internetkábelek világa sem egyszerű, sőt egyenesen káosz tud lenni, ha egy laikus igyekszik a megfelelőt kiválasztani.

Gyakori, hogy a nem megfelelő kábelezés végett nem lehet kihasználni a gigabites netet. Az ügyfelek ilyenkor jó esetben egy szaküzletben kérnek segítséget. A hiba pedig ott van, hogy a tíz vagy húsz éves ethernet kábel - amely még az úgynevezett Cat5 szabványnak felel csak meg - technológiájából és anyagminőségéből fakadóan legfeljebb a 100 Mbps sebesség átvitelére képes. Vagyis a régieket javasolt gyorsabb, modernebb kábelekre cserélni a minőség és sebesség érdekében.

Kábelek és szabványok

A leggyakoribb és minimálisan már elfogadható internetkábel típus a Cat5e. Ezekkel találkozhatunk a legtöbb esetben is a műszaki nagyáruházak polcain előre megdugozótt verzióban. Egy fokkal jobbak az előd Cat5-nél, ugyanakkor a magasabb minőségi osztálynak köszönhetően már alkalmas lehet az 1000 Mbps sebességre is. Anyagminőség szempontjából viszont még mindig csak a belépő szintet képviseli.

A következő kategória a Cat6, amely már fizikai kialakításában is más. Az ilyen típusú kábelekben már fóliával vagy fonott árnyékolással találkozunk, amely abban segít, hogy a kábelek között az áthallás és a zavar kevesebb legyen, így növelve az áthaladó adat sebességét. A Cat6 típusú kábelek akár már a 10 gigabites sebesség átvitelére is képesek, amely most még álom kategória, bár a nagy kék szolgáltató pár hete történt bejelentése alapján jövőre már Fehérváron is elérhető lesz a 2,5 gigabit, illetve a 10 gigabit sebesség is. 

Ha most gondolkodunk lakásunk újrakábelezésén, akkor ezekhez az internet sebességekhez már csakis a Cat6 kábeleket használjuk.

Természetesen ezeken felül még akadnak további minőségi kategóriák is, pl. a Cat7 vagy a Cat8, de ezek igen speciális igények kielégítésre vannak, átlagos, hétköznapi felhasználáshoz nincs ezekre szükség. 

Amit érdemes még tudnunk, hogy a fenti típusok mindegyikénél létezik egy kiegészítő típus, melyet egy kicsi a betűvel jeleznek. Cat6a, Cat7a és így tovább. Ezek abban térnek el az alapmodelltől, hogy a minőségibb anyaghasználat, valamint a jobb árnyékolás miatt magasabb sávszélességet támogatnak, amelynek ott van jelentősége, hogy az ilyen kábelek nagyobb távolságban (akár több száz méter) is képesek a nagy sebesség átvitelére.

Vásárlás előtt érdemes figyelni a minőségére is. Igen gyakori eset, hogy a “gagyi” gyártók is megcímkézik kábeleiket például a Cat6 megjelöléssel, azonban a nagyon silány minőség miatt ezek a kábelek közel sem alkalmasak a nagy sebességre. Lehetőség szerint minőségi internetes kábeleket olyan informatikai szaküzletben vásároljuk, ahol foglalkoznak is hálózatok kiépítésével, így sok hasznos tanáccsal tudnak segíteni a felhasználónak, és nem utolsó sorban: csak minőségi kábeleket árusítanak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek