2 évnél régebbi cikk

Parkolás, közösségi közlekedés és a pláza átépítése - online fogadóórát tartott a polgármester
·Hírekfogadóóra·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Parkolás, közösségi közlekedés és a pláza átépítése - online fogadóórát tartott a polgármester
·Hírekfogadóóra·Utolsó frissítés: undefined

Elektromos kerékpárok, az Új Csóri úti körforgalom átalakítása, az Úrhidai út- és a pláza felújítása - csak néhány fontos téma, amelyről szó volt Cser-Palkovics András polgármester online fogadóóráján.

Multicsarnok Székesfehérváron - elkezdődött a kivitelezés

Több kérdés foglalkozott a mostani fórumon a multicsarnokkal is, amely nemcsak a hokisoknak készül, hanem számos nagyrendezvénynek adhat a későbbiekben otthont. A polgármester válaszában kifejtette, hogy a kivitelező már átvette a munkaterületet. A létesítmény várhatóan két év alatt készül el, de ebben már benne vannak az útépítések is. 

Kapcsolódó
Épülhet a multifunkcionális sportcsarnok Fehérváron - döntött a kormány

Idén elkezdődhet a multifunkcionális sportcsarnok építése Székesfehérváron az útkapcsolatokkal együtt. Döntött a kormány a szükséges források biztosításáról - jelentette be Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester vasárnap délután.

A Budai-Nagyszombati csomópontot átalakítják, és összekötik a Rozmaring utcával, tehát az Alba Ipari Zónával, azon keresztül a Seregélyesi úttal. Emellett készül egy nagy parkoló is a csarnok mellé, mely munkanapokon P+R parkolóként funkcionálhat majd, tehát az elővárosból érkezők ott letehetik a kocsit, és be tudnak majd buszozni a városba.

A fórumon Székesfehérvár polgármestere arról is tájékoztatta a fehérváriakat, hogy a Déli összekötő út, ami a Sárkeresztúri és a Seregélyesi út között halad már teljes hosszában átjárható, összességében meghaladta a kivitelezés a 65 %-os készültséget.

Kerékpárutak városszerte

A fogadóórán többen kérdezték a klímaváltozással kapcsolatban a polgármestert. Cser-Palkovics András kifejtette, hamarosan megkezdik Székesfehérvár klímastratégiájának konzultációját, amit feltehetően tavasszal fogad majd el a város.

Ennek egyik fontos eleme, hogy a társasházak és az intézmények, gyárak tetejére napelemes rendszereket telepítenek. 

A kerékpározás növekvő népszerűségét jelzi, hogy több kérdés érkezett a a kerékpárutak kialakításával, felújításával kapcsolatban. Cser-Palkovics András polgármester válaszában kiemelte, állami beruházásként elindult a Balaton-Budapest kerékpárút Székesfehérvárt és környékét is érintő szakaszainak kivitelezése és nemsokára kezdődik a városon belüli szakasz kiépítése. A többi úton folyamatosan alakítják ki a kerékpársávokat.

Elektromos biciklik és közösségi autók

A polgármester a kommentjeiben beszámolt arról is, hogy jelentős fejlesztések várhatók a közösségi közlekedésben. Az elektromos rollerek után következő lépésként elektromos kerékpárok érkeznek, jelenleg tárgyalás zajlik és várhatóan jövőre meg is valósulhat.

Kapcsolódó
Közösségi robogó és kerékpár is lehet a jövőben Székesfehérváron

Az első három pozitív tapasztalatai miatt az önkormányzat tárgyal a Lime vállalattal további közösségi mikromobilitási megoldásról - írta Cser-Palkovics András Facebook-oldalán

Ezt követően a robogó és a "közösségi autók" irányába is szeretne elmozdulni a városvezetés. Jövőre pedig 12 új elektromos autóbusszal lesz zöldebb a közösségi közlekedés.

Beépül a murvás parkoló

Többen érdeklődtek az Alba Pláza felújításának ügyéről is. Válaszában a polgármester közölte, hogy zajlik a tervek véleményezése a tervtanács előtt.

Kapcsolódó
Kétszintes lesz az Alba Plaza, új helyre költözik a városi piac

Legkorábban 2024-ben lehet kész a fehérvári bevásárlóközpont nagyszabású átalakítása. Az Alba Plaza mostani tetőparkolója helyén új üzletek lesznek, a murvás parkolót beépítik: oda költözik a városi piac.

A városi tervtanács már tárgyalta, de a beruházás nagyságrendje miatt az államinak is meg kell vizsgálnia. A tulajdonos jövőre el szeretné indítani a beruházásokat, amely a jelenlegi épületet és a murvás parkolót is érinteni fogja, ez utóbbi beépül. A fejlesztés következtében rengeteg új parkolóhely jön létre.

Járdák, zebrák Felsővárosban

A Kiskút útja járda és kerékpársáv kialakításával kapcsolatban is több kérdés érkezett. Cser-Palkovics András ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:  a közbeszerzési eljárása folyamatban van és a tervek része a hiányzó járda megépítése is. Sikeres közbeszerzési eljárás esetén a jövő évben, 2022-ben épülhet meg a járda és a kerékpársáv.

Kapcsolódó
A gyorshajtás csak az egyik probléma a Felsőváros közlekedésében Székesfehérváron

A megnövekedett autósforgalom és a közlekedési szabályok be nem tartása nem csak Székesfehérvár Felsőváros körzetében okoz problémát, ám ezúttal ezzel a városrésszel kapcsolatban kérdeztük az illetékes hatóságokat.

Szintén jó hír a felsővárosiaknak, hogy jövő év tavaszán megvalósulhat két helyen is egy-egy biztonságos gyalogos átkelőhely a járdakapcsolatokkal együtt a Tompa Mihály utcában: az egyik a Koppány utcánál, a másik a Barátság ligetnél.

Közvilágítás modernizálása

Szintén gyakori felvetések voltak a közvilágítás hiányosságai, ennek kapcsán a polgármester kiemelte, hogy a közvilágítás modernizálása folyamatosan zajlik városszerte. Idén például folyamatban van egy 100 milliós beruházás.

Öreghegyi útfelújítások

Az öreghegyiek a Pozsonyi - Zsolnai út - Pöstyéni utcai körforgalom véglegesítésére vonatkozó igényüket jelezték a polgármesternek. Ennek kiépítésekor gyalogos átkelőhelyek is létesülnek majd, a közvilágítással együtt.

A tervek szerint 2023-24-ben várható a felújítás, amelyre állami forrásokat is szeretnének igénybe venni, hiszen fontos lenne felújítani a Pozsonyi, Zsolnai és Nagyszombati utakat is.

Fókuszban a körforgalmak

Felmerült a körforgalom gondolata a Sarló utca és a Gáz utca kereszteződésénél, itt tanulmányterv is készült, felmerült azonban, hogy ezzel megnőne a Sarló utca forgalma is.

Az Új Csóri úti körforgalom tehermentesítésével kapcsolatos kérdésekre válaszolva Cser-Palkovics András polgármester arról tájékoztatta a kérdezőket, hogy tanulmánytervet rendelt a város, amelyben számos megoldás lehetőségét vizsgálják. Ez alapján már becsülhető olyan összeg is, amivel a Magyar Közút Zrt-vel együtt lobbizhatnak az állami kezelésű csomópont felújítására.

Úrhidai út felújítása

Többen kíváncsiak voltak arra, hogy a szintén állami kezelésű Úrhidai utat mikor újítják fel. A polgármester szerint is fontos lenne ez a beruházás, de ha a jogi résztől el is tekintenek - ez annyira drága fejlesztés, hogy városi forrásból nem lenne reális a megvalósítása. Fontos azonban, hogy nemcsak az út felújításáért, hanem az elkerülőre történő rákötéséért is lobbizik a város.

Parkolási problémák

Sok észrevétel érkezett a parkolással kapcsolatban is. Többek között a Garzon ház előtti parkolóról kérdeztek a fehérváriak, aminek a tervei elkészültek és közel 100 db parkolót hoznak létre mintegy 100 millió forintos beruházással. A tervek szerint a 2022-23-as költségvetésekben tud rá forrást biztosítani az önkormányzat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek