2 évnél régebbi cikk

Készítsünk mézeskalács házikót!
·Gasztroadvent·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kovács V. Orsolya
Készítsünk mézeskalács házikót!
·Gasztroadvent·Utolsó frissítés: undefined

Több napig tartó művelet, közös családi elfoglaltság, és az egész szobát betöltő illat: ezért érdemes mézeskalács házikót készíteni otthon!

Minden évben sütünk, építünk egy mézeskalács házikót családilag, és sosem sikerül tökéletesre. Néha ferdék a falai, néha leesik a kéménye - mégis az egyik kedvenc adventi programunk hogy elkészítsük és egy hónapon keresztül díszelegjen a nappaliban. 

Mégpedig azért, mert szórakoztató közös élmény a család minden tagjának. Éppen azért, mert nem egyszerű, sőt, inkább macerás az elkészítése, összeállítása. 

A receptet kezdettől fogva a kedvenc gasztrobloggerem, Citromhab oldaláról veszem, ugyanis amit tőle kipróbáltam, eddig még semmiben sem csalódtam. 

Mézeskalács házikójának receptjét ezen a linken találjátok meg. Azért a hozzávalókat az egyszerűség kedvéért idemásolom: 

Hozzávalók

A tésztához
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 csapott evőkanál mézes fűszerkeverék
15 g szódabikarbóna
25 dkg olvasztott méz
6 dkg olvasztott margarin
1 tojás
3 evőkanál víz

Az írókához
2  tojásfehérje
35-40 dkg porcukor
2 púpozott teáskanál étkezési keményítő

És most jöhetnek a saját tapasztalatok. Alaprajz tekintetében kísérletezni kell, nekünk például nem jött be, ha túl meredeken lejt a tető, mert akkor a falak egyszerűen nem bírták el a tetőt alkotó mézeskalács lapok súlyát. Addig rajzoltuk hát rajzlapra az alaprajzot újra és újra, amíg elégedettek nem lettünk a tető dőlésszögével. 

Amikor a kinyújtott tésztából gondosan kiszabjuk a lapokat, nem szabad elfeledkezni arról, hogy kivágjuk az ablakok, ajtók réseit, még nyersen, mert sütés után már nem fogjuk tudni szabni a tésztát. Mi a kéménynek is hagyunk egy lyukat a tetőben. 

Az előzetes tervezés tehát nagyon fontos, és még ez sem garantálja a tökéletes végeredményt. 

Én nem használok semmilyen tömegnövelőt a tésztában (sütőpor, szódabikarbóna), mégis mindig eldeformálódnak kicsit a lapok sütés közben. 

A kiszabott lapokat süsük ki óvatosan

Kovács V. Orsolya

Amikor kihűltek a lapok, jöhet a legélvezetesebb rész, a házikó építőelemeinek kidíszítése. A sütéstől számítva a teljesen kész állapotig mi egy egész hétvégét is rá szoktunk szánni a folyamatra. A cukormázzal és minden földi jóval feldíszített elemeket ugyanis hagyjuk egy éjszaka alatt teljesen megszáradni, és egy újabb éjszaka kell a már összeállított házikó ragasztásának a száradáshoz. 

Mert igen, hallottam már olyat, hogy zselatinnal, ne adj' isten, ragasztópisztollyal illesztik össze a falakat meg a tetőt a stabilabb végeredményért, de mi ragaszkodunk az autentikus, fehér cukormázzal összetákolt verzióhoz. Nem mintha meg akarnánk enni a házat - ilyen szempontból tehát mindegy, hogy ehető-e a ragasztás - csak egyszerűen jobban tetszik, kicsit még inkább olyan, mintha havas lenne a házikó. 

Díszítésnél jöhet minden, cukorkák, cukormázfilcek, tortadara, kekszek, gumicukor. Mi ennél a résznél hagyjuk leginkább a gyermeki fantáziát szabadon szárnyalni, és ami a fő: legyen minél színesebb a házikó!

Összeállítás előtt díszítsük fel az elemeket és hagyjuk megszáradni

Kovács V. Orsolya

Miután megszáradtak az elemek, cukormázzal illesztjük össze őket, ehhez aztán tényleg minden kézre szükség van a családban. A tetőt általában fél nap száradás után szoktuk rátenni az összeragasztott falakra.

Nekünk előfordult már, hogy összedőlt a házikó száradás közben. Ezért többféle módszerrel kísérleteztünk már, hogy egyben tartsuk az első kritikus napon: cérnával körbekötöztünk, de volt, hogy könyvekkel támasztottuk alá a tetőt, hogy le ne csússzon. 

Amikor aztán elkészül, akkor minden évben megállapítjuk, hogy megérte a fáradtságot: illata heteken keresztül masszívan betölti a szobát, és csalhatatlanul megalapozza otthonunk ünnepi hangulatát. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek