2 évnél régebbi cikk

Látványos bolygóegyüttállás várható december 10-én
·Tudománycsillagászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Stellarium
Látványos bolygóegyüttállás várható december 10-én
·Tudománycsillagászat·Utolsó frissítés: undefined

Ha az időjárás is úgy akarja, gyönyörű égi jelenséget csodálhatunk meg decemberben.

Az esti égbolt legfényesebb bolygói különleges sorakozót mutatnak be decemberben, és találkozó legszebb napján, december 10-én egyetlen hosszú vonalban áll majd a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a holdsarló - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló blogjában.

Az sem probléma, ha nincs kéznél távcső, hiszen ez az együttállás szabad szemmel is jól látható lesz, sőt, éppen így mutatja majd meg igazi szépségét. 

Ahogy a blog írja, a december 10-i esemény csak a főattrakció, mikulás napjától kezdve egészen szilveszterig szebbnél szebb együttállásokban gyönyörködhetünk, ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk. 

De pontosan mi is történik majd december 10-én?

Az együttállás naplemente után fokozatosan bontakozik ki szemünk előtt: a 15:54-kor alábukó Nap után a félhold és a Vénusz bolygó is azonnal feltűnik az együttállás vonalának két végét jelölve ki előttünk. 16:20 körül már a Jupiter is biztosan megfigyelhető, majd 16:40 körül a Szaturnusz is kezd előbukkanni az alkonyodó égen. Az együttállás teljességében 17:00-kor látszik majd, ezután a tovább sötétedő égen a Vénusz már egyre lejjebb bukik.

17:20-kor már szinte teljes sötétségben csodálhatjuk őket, a Bak és Vízöntő csillagképek csillagainak kíséretében. A Vénusz ekkor 8 fokkal lesz a látóhatár fölött, vakítófehér színe kezd sárgássá válni. Ha kitakarásmentes a délkeleti látóhatárunk, érdemes 18:10-ig is követni az eseményeket, a két fokkal a horizont fölött járó, halványodó Vénusz megkapó sárgás-narancsos színeket ölt.

Az egymástól 15-20 fokra járó égitestek csak szabad szemmel figyelhetők meg együtt, ahogy egy hatalmas kozmikus vonalat rajzolnak fel egünkre. 

Decemberi együttállások sora:

  • December 7-én a háromnapos holdsarló a Vénusz és a Szaturnusz közé settenkedik. Csodálatos látvány a vékony kifli, megvilágítatlan oldala a hamuszürke fénytől dereng, a két bolygó pedig szépen körbezárja. Mai napi sorrendünk: Vénusz-Hold-Szaturnusz-Jupiter.
  • December 8-án a dagadó, már 4 napos holdsarló felkúszik a Szaturnusz és a Jupiter közé. A hamuszürke fény még mindig látványos szabad szemmel, a megvilágítatlan oldalon. A sorrend ismét változik: Vénusz-Szaturnusz-Hold-Jupiter
  • December 9-én, egy nappal a bolygósorakozó előtt pedig az öt napos holdsarló már túlhaladja a Jupitert, öt fokra lesz balra lefelé tőle. A végleges sorrend mostmár kialakul: Vénusz-Szaturnusz-Hold-Jupiter
  • December 10-e: A bolygósorakozó legszebb és legmértanibb napja!
  • December 11-én a félhold még mindig szépen látható, de már messzebb távolodik a kitartó bolygóhármastól.

A különleges bolygóegyüttállás egész december folyamán kitart, és hó végén egy új jelölt is csatlakozik a sorba.

  • A Merkúr december 29-én 5 fokkal lesz a Vénusz alatt, szilveszter napjára pedig feláll a Vénusz-Merkúr-Szaturnusz-Jupiter együttállás.
  • Január 5-én a vékony holdsarló is csatlakozik a társasághoz pompás, de most már tényleg évadzáró együttállást produkálva. A Vénusz-Merkúr-Szaturnusz-holdsarló-Jupiter ötösfogatot már kicsit nehezebb lesz észrevenni, a Vénusz ugyanis már drámaian közel jár a Naphoz, és a Szaturnusz és Jupiter is közeledtek hozzá.
  • Végül január 8-án alsó együttállásba kerül az 1%-os Vénuszsarló, és eltűnik az esti égről, hogy a hajnali égen kezdje meg újabb, 10 hónapos láthatóságát.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek