1 évnél régebbi cikk

Lesz negyedik oltás? Megváltozott több oltási ajánlás is
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Lesz negyedik oltás? Megváltozott több oltási ajánlás is
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Nemcsak a negyedik oltásokkal kapcsolatban adott állásfoglalást a Nemzeti Népegészségügyi Központ, de az oltatlanokra vonatkozó, valamint a harmadik oltást érintő szabályokban is van eltérés a korábbiakhoz képest.

Az Index vette észre azt a december végén közzétett NNK-közleményt, amiből az is kiderült, hogy védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt.

De az ajánlás azt is hangsúlyozza: a fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

A december 20-i dátumú, és december 23-án közzétett állásfoglalás több területtel is foglalkozik:

A 18 éven felüliek 3. oltásával kapcsolatban kiemeli, hogy mindig az oltóorvos dönt a vakcina típusáról, egyik kombinációnak sincs általános ellenjavallata. Az mRNS-oltás esetében bekerült az alkalmazási előiratokba a homológ (azonos típusú) ismétlő oltás adása is.

Ismétlő oltásként a Modernából minden kombináció estén fél adag adandó be.

Ha valaki az alapimmunizálást (két oltás, Janssenből egy) követően koronavírusos lesz, a gyógyulásától számított legalább 4, legfeljebb 6 hónappal kaphat Covid-oltást az ajánlás szerint.

Az egészségügyi szakmai kollégium állásfoglalása alapján nem lehet végleges oltási felmentést adni, csak halasztani lehet a harmadik oltást a fenti, 4-6 hónapos időtartammal aktuális lázas állapot esetén, veszélyeztetett terhesség kialakulásakor (nőgyógyászati javaslatra), illetve súlyos immunhiányos állapot kialakulásakor (meghatárzott esetekben meghatározott időintervallumra).

Ellenjavallat lehet (ahogy a második oltás esetében is az volt) a korábban beadott oltás elleni anafilaxiás reakció, ám ezeket az eseteket egyedileg kell mérlegelni.

A 12-17 évesek ismétlő, 3. oltásával kapcsolatban kiemelték, hogy a járványhelyzetre való tekintettel javasolják annak beadatását. Az oltást követő nemkívánatos események elhanyagolhatók. Az alapimmunizációt követően minimum 4, legfeljebb 6 hónappal javasolják beadni (mint a felnőtteknél), illetve a Modernából itt is fél dózis adandó be.

A 4. oltással kapcsolatban az NNK ajánlása így fogalmaz:

"Bevezetése egyelőre nem indokolt. A vakcinák hatékonysági vizsgálataitól, illetve a járvány alakulásának a függvényében lehet később erről dönteni. Utazás, külföldi munkavállalás céljából való adása szakmailag nem indokolt."

Az oltatlanok és fertőzésen átesettekkel kapcsolatban hangsúlyozzák, várakozási idő nélkül, a felgyógyulás után azonnal olthatók. Nem indokolt PCR-tesztet csináltatni a védőoltás beadása előtt annak igazolására, hogy az illető koronavírusos-e; az olthatóságot az orvosnak az oltandó személy kikérdezésével kell eldöntenie (van-e láza, szed-e gyógyszert stb.).

Borítókép: MTI/Balázs Attila
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek