2 évnél régebbi cikk

Gulyás: hét nap lesz a felnőtteknél a karantén ideje, öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/M1
Gulyás: hét nap lesz a felnőtteknél a karantén ideje, öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Február 15-étől az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik vagy hat hónapon belül a második oltást - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a január 13-ai Kormányinfón.

Gulyás Gergely az év első Kormányinfóján a járványhelyzetről elmondta, a fertőzésszám folyamatosan nő, ám az omikron variáns kevésbé jár súlyos tünetekkel.

A kórházi kapacitások tekintetében jól áll Magyarország: 75 százaléka szabad a normál ágyszámnak, a maradék 25 százalék az, ahol koronavírusos vagy Covid-gyanús betegeket ápolnak. A magyar társadalom 64 százaléka oltott, ez a régióban jó adat, európai szinten az utolsó harmad első felében van az ország - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás közölte, a koronavíruson átesettség fogalma az omikron variáns után mást fog jelenteni: nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget, ezért

a védettségi igazolvány február 15-étől oltási igazolvány lesz.

Ehhez nem kell új igazolványt kiadni, a QR-kód alapján le lehet ellenőrizni - tette hozzá, majd kifejtette: 

Február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki három oltást kapott, vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg.

Az omikron gyorsabb lefolyású a vírus, ezért az a döntés született, hogy

hét nap lesz a felnőtteknél a karantén ideje, de öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni - jelentette be a miniszter.

Az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama öt napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.

Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás - tette hozzá Gulyás.

Negyedik oltás

Újságírói kérdésre a negyedik oltás is szóba került: a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a negyedik oltásról szóló szabályozás várhatóan egy héten belül jelenik meg. Hozzátette: negyedik oltást bárki kérhet az orvossal való konzultáció alapján. Gulyás Gergely azt is közölte, egyelőre még nem teszik kötelezővé a negyedik oltást.

Élelmiszerárstop

Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnap, Orbán Viktor által bejelentett döntésekről is beszélt: három hónapig lesz érvényben az árstop, de ez adott esetben meghosszabbítható, szigorú szankciórendszer lesz azon üzletekkel szemben, amelyek nem tartják be a meghozott rendeletet.

Gulyás kérdésre ismertette, a kormány azért nem az áfacsökkentés mellett döntött, mert akkor jóval kisebb árcsökkentés érvényesült volna a fontos termékek esetében.

Remélhetőleg ez a kormánydöntés nagy könnyebbséget jelent azoknak, akiknek az alapvető élelmiszerek drágulása komoly terhet okoz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek