2 évnél régebbi cikk

Lesz Székesfehérváron IKEA?
·VásárlásIKEA·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
IKEA
Lesz Székesfehérváron IKEA?
·VásárlásIKEA·Utolsó frissítés: undefined

Néhány napja adta hírül az IKEA, hogy új formátumú pop-up stúdiók megnyitását tervezi két Budapesten kívüli nagyvárosban. Megkérdeztük, hogy Fehérvár esélyes helyszín-e.

Nem túlzás állítani, hogy a magyar otthonok döntő többségében biztosan van egy kis svéd is: az IKEA az elmúlt évtizedekben persze nemcsak Magyarországon, hanem világszerte a kedvelt lakberendezési márkák élvonalában van.

Az 1990-es hazai debütálást követően, amikor az áruházlánc első üzlete az Örs vezér téren kitárta kapuit, most az a nagy kérdés, hogy Székesfehérváron lesz-e, ha nem is áruház, de pop-up stúdió.

Merthogy két vidéki nagyváros felé nyit az IKEA

A bútorcég a napokban jelentette be, elérkezettnek látják az időt, hogy két pop-up stúdiót nyissanak Budapesten kívüli bevásárlóközpontokban. Itt tervezési és lakberendezési tanácsadó szolgáltatást nyújtanak majd, illetve az online rendelésekben is segítséget kapnak a vásárlók.

Ez nyilván nem ugyanaz, mint csemegézni mondjuk egyet a Székesfehérvárhoz legközelebbi, budaörsi áruházban, de talán több a semminél. Valamint az is jól jöhet, hogy nagyobb utazás nélkül ikeázhatunk vagy inkább ikeázgathatunk.

Kapcsolódó
Akkora esemény volt 30 éve az első magyarországi IKEA megnyitása, hogy még a Fehérvár Televízió is ott járt Budapesten

Az ikeázás immár három évtizede az egyik kedvenc időtöltése a magyar családoknak. Ez sokszor csak céltalan bámészkodást jelent a svéd lakberendezési áruházban, esetleg egy adag húsgolyóval, máskor viszont tudatos vásárlást. A Fehérvár Televízió röviddel az első áruház megnyitása előtt járt az üzletben. Megtaláltuk a 30 éves felvételt.

Mert mi is az a pop-up stúdió?

Ahogy fent írtam, semmiképpen se az itthon eddig ismert IKEA-túrát tervezzük meg lelki szemeink előtt. A svéd bútoráruház oldalán így ír a pop-up stúdiókról:

"Az IKEA a kisebb alapterületű, pop-up bemutató üzleteit a vásárlókkal való minél közvetlenebb kapcsolattartás érdekében hozva létre. Mindegyikük egy-egy olyan bemutató térként funkcionál, amelynek az a célja, hogy meglepje, szórakoztassa, magával ragadja és inspirálja a bútorok szerelmeseit. Az IKEA már több éve működteti a folyamatosan változó tematikájú pop-up bemutató üzleteket, amelyek rendkívül népszerűek a vásárlók körében."

Az is nagy kérdés, hogy ezek a pop-upok IKEA-hagyomány szerint csak ideiglenesen tartanak majd nyitva, vagy állandóbb pontok lesznek-e.

De lesz-e Székesfehérváron IKEA?

Nagy reményekkel küldtem el ezt a kérdést az IKEA magyarországi sajtókapcsolataiért felelős munkatársának. A válasz végül nem adott sem megerősítést, de a fehérvári ikeás remények porba hullását sem okozta. 

"Az IKEA valóban új formátumú pop-up stúdiók nyitását tervezi a közeljövőben, melyek Budapesten kívüli nagyvárosok bevásárlóközpontjaiban kapnak majd helyet. A helyszínek kapcsán továbbra is zajlanak egyeztetések, így nem tudunk egyelőre további információt adni a tervezett stúdiók hollétéről. Amint lehetőségünk lesz rá, természetesen értesíteni fogjuk vásárlóinkat és a sajtó képviselőit is az új találkozási pontokról" – ez a jelenlegi hivatalos álláspont.

Kapcsolódó
Imádnak a székesfehérváriak az IKEA-ból rendelni

Az IKEA 75,5 milliárd forintos nettó árbevételéből az online értékesítés 2,5 milliárd forintot tett ki 2018-ban, és a cég statisztikái szerint az egyik leggyakrabban Székesfehérvárról rendelnek online.

Esélylatolgatás

Ha már egyértelmű választ nem kaptam, ellamentáltam azon, mekkora eséllyel indul Székesfehérvár pop-up kérdésben. Amennyiben a város gazdasági és vásárlóerejét nézzük, nem kétséges, hogy jó esélyeink vannak.

Ugyan a legutóbbi felmérés szerint a vásárlóerőt tekintve Fehérvár nincs a Top10-ben, ám Fejér megye továbbra is a harmadik legerősebb régió országos viszonylatban ebben a mutatóban. Gazdasági erő tekintetében is – talán most már mondhatjuk: hagyományosan – az élmezőnyben állunk, vagyis, ha csak ezeket a tényezőket vizsgáljuk, akkor a válasz nem lehet kétséges: gyere, IKEA!

Ám hiába a fenti szépen csillogó eredmény, véleményem szerint – most még – kicsi az esély, hogy Fehérváron köszönthessük a svéd bútorláncot. És ennek egészen egyszerűen földrajzi okai vannak. Ami többségében előny, most hátrány: túl közel vagyunk Budapesthez, közel a budaörsi áruházhoz, és nem túl messze sem az Örs vezér téritől, sem pedig a soroksáritól.

Vagyis nem biztos, hogy megéri a cégnek Székesfehérvárra beruházni, amikor vannak sokkal kevésbé lefedett területek is az országban. Ezt támasztja alá az is, hogy a 6 magyarországi IKEA átvételi pontból egy sem került Fehérvárra, ugyanis Győr, Zalaegerszeg, Veszprém, Pécs, valamint Szeged és Polgár ezek a helyszínek jelenleg.

A helyszín is erős kérdőjeleket vet fel

Az IKEA közlemény szerint a pop-up stúdiókat bevásárlóközpontokba telepítik majd. Mindenképpen nagy kérdés, hogy Székesfehérváron van-e egy ilyen látványosság befogadására alkalmas helyszín?

Ha ugyanis bevásárlóközpont, akkor nyilván mindenkinek az Alba Plaza ugrik be. Az azonban egyértelmű, hogy az épület jelenlegi formájában biztosan nem alkalmas rá, hogy pop-up stúdió helyszíne legyen. Csak összehasonlításképpen, a lenti videóban látható, hogyan néz ki a 2021. novemberében megnyitott wolfsburgi stúdió, amelyet így jellemez az IKEA: "mindössze 75 négyzetméterével ez a legkisebb üzlet, amelyet az IKEA Németország valaha nyitott".

Az Alba Plazára visszatérve: jelenlegi kihasználtsága mellett nincs még 75 négyzetméternyi szabad terület sem. Ez a nincs ugyanakkor csak addig igaz, amíg el nem készül a bővítés, amit közel egy éve jelentettek be. Ám a kétszintes pláza legkorábban is 2024-re lesz kész, szóval az idén még biztosan nem játszik...

Forgalmasabb és nagyobb bevásárlóközpontok a város déli részén az Auchan, illetve a Next Stop Üzletközpont. Előbbi helyszínen nem túl valószínű az IKEA megjelenése, utóbbinál pedig szintén ugyanaz a helyzet, mint a plázánál: jelenleg teltház van.

Székesfehérvár északi része jön szóba még bevásárlóközpontok szempontjából, itt a ZONE Bevásárlópark és a nagy Tesco kínálhat megoldást. A ZONE parknál sem látható más külső szemlélőként most, 2022. január 26-án, mint a korábbiaknál: nincs megfelelő méretű szabad terület.

Az egyetlen helyszín, ami szabad terület szempontjából jónak tűnhet, az a nagy Tesco. A hiper az elmúlt években folyamatosan zsugorította vásárlóterét, és jelenleg is akkurátusan elpolcozva áll nem kevés négyzetméternyi szabad terület, úgy is, hogy most már jó ideje működik az áruházon belül egy állateledel bolt.

Ugyanakkor nagy kérdés, hogy az IKEA milyen elvárásokat és igényeket támaszt, és itt nemcsak a pop-up stúdió helyszínéről van szó, hanem az IKEA brand megjelenésének helyszínéről.

Székesfehérvár jelenlegi esélyeit pop-up kérdésben úgy lehetne talán összefoglalni:

erősen a nullához konvergál, és csak nagyjából reménytelen. Most! Ha azonban valóban elkészül a kétszintes Alba Plaza, egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, hogy városunkba is legyen IKEA.

Poll#12: Szerinted van esély rá, hogy Fehérváron lesz IKEA pop-up stúdió?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek