3 évnél régebbi cikk

Akkora esemény volt 30 éve az első magyarországi IKEA megnyitása, hogy még a Fehérvár Televízió is ott járt Budapesten
Akkora esemény volt 30 éve az első magyarországi IKEA megnyitása, hogy még a Fehérvár Televízió is ott járt Budapesten

Az ikeázás immár három évtizede az egyik kedvenc időtöltése a magyar családoknak. Ez sokszor csak céltalan bámészkodást jelent a svéd lakberendezési áruházban, esetleg egy adag húsgolyóval, máskor viszont tudatos vásárlást. A Fehérvár Televízió röviddel az első áruház megnyitása előtt járt az üzletben. Megtaláltuk a 30 éves felvételt.

Négy év tárgyalás, előkészítés és építkezés után 1990. március 21-én nyitott meg az első magyarországi IKEA áruház a budapesti Örs vezér terén.

Az akkoriban a leginkább a Domus kínálatán és a Réka-szekrénysoron szocializált, a rendszerváltást már érző, de még át nem élő magyarok számára olyan lépés volt ez az áhított nyugati életmód felé, mint valamivel korábban a Coca-Cola vagy a Mars csoki megjelenése.

Az IKEA belépése a magyar piacra több szempontból sem a megszokott üzletmenet szerint történt. A svéd lakberendezési multi tulajdonosával 1986-ban kezdeményezett megbeszélést Budapesten a Bútorkereskedelemi Vállalat akkori igazgatója.

Hosszas tárgyalássorozat után Ingvar Kamprad és Csaplár Gábor végül abban állapodtak meg, hogy a főváros XIV. kerültében húzzák fel a kelet-közép-európai régió első IKEÁ-ját, ráadásul egy akkoriban szokatlan üzleti konstrukció keretében.

A megállapodás szerint közös finanszírozással épült a Sugár üzletközpont melletti áruház, de az 1988. január 7-én aláírt szerződés arra kötelezte a magyar felet, hogy üzletrészét 1-2 éven belül eladja a svéd tulajdonosnak. 

Így végül a zuglói lett az akkoriban már Magyarországon kívül 17 másik országban jelenlévő vállalat 81. áruháza világszerte, amit két további üzlet követett itthon: 1999-ben Budaörsön, 2017-ben pedig Soroksáron nyitottak új IKEÁ-t.

Olyan horderejű esemény volt ez 30 évvel ezelőtt Magyarországon, hogy még a Fehérvár Televízió is ellátogatott a megnyitó előtt a svéd lakberendezési üzletbe.

A televízió riportját Zsohár Melinda konferálta fel, az interjút Móré Erzsébet készítette Emri Gyulával (Emri Gussi), az IKEA magyarországi igazgatójával és Csaplár Gáborral, a Bútorkereskedelmi Vállalat vezérigazgatójával. 

Az 1990-ben készült riportot itt lehet megnézni:

Borítókép: Fehérvár Televízó
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek