4 évnél régebbi cikk

Nyilvánosságra hozta az IKEA a svéd húsgolyó receptjét
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
Nyilvánosságra hozta az IKEA a svéd húsgolyó receptjét

A kijárási korlátozások miatt úgy döntött az IKEA, hogy nyilvánosságra hozza az áruházak éttermében kapható svéd húsgolyó receptjét. Innentől kezdve néhány óra alatt hat egyszerű lépésben bárki elkészítheti a lakberendezési óriás egyik legnépszerűbb termékét.

Egészen új oldaláról mutatja meg magát néhány gyorséttermi lánc, akik a koronavírus-járvány miatt egy-egy eddig titkos receptjüket hozzák nyilvánosságra. Ilyen volt korábban a McDonald's, vagy a Magyarországon kevésbé ismert Nando's, a Greggs, a Pret-A-Manger vagy a Disneyland. 

A sorba most beállt az IKEA is. A lakberendezési óriás rögtön az áruházi éttermek legkeresettebb fogásának, vagyis a svéd húsgolyónak a receptjét osztotta meg teljesen ikeás módon. A különböző bútorokhoz mellékelt összeszerelési útmutatók stílusában készült receptet a cikk végén meg is mutatjuk. 

A svéd húsgolyók receptje ránézésre pofonegyszerű, 4 személyre (kb. 16-20 golyó) így készül el néhány óra alatt:

Hozzávalók a húsgolyóhoz:

  • 500 gr darált marhahús
  • 250 gr darált sertéshús
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 gerezd zúzott vagy darált fokhagyma
  • 100 gr zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 5 evőkanál tej
  • só és bors (ízlés szerint)

Hozzávalók a tejszínes szószhoz:

  • egy kevés étolaj
  • 40 gr vaj
  • 40 gr liszt
  • 150 ml zöldség alaplé
  • 150 ml marha alaplé
  • 150 ml tejszín
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • 1 teáskanál dijoni mustár

A svéd húsgolyók elkészítése:

1. Alaposan keverjük össze a darált marha- és sertéshúst. Addig keverjük, amíg a pép teljesen csomómentes nem lesz. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a zsemlemorzsát és a tojást, és ismét keverjük össze. Öntsük hozzá a tejet, majd ízesítsük ízlés szerint sóval és borssal.

2. A kész pépből formáljunk kis golyókat, amiket helyezzünk egy tiszta tányérra. Takarjuk le és tegyük a hűtőbe 2 órára. Így majd nem esik szét és megőrzi a formáját sütés közben.

3. Közepes lángon melegítsünk olajat egy serpenyőben. Amikor forró, óvatosan helyezzük bele a húsgolyókat, és addig süssük őket, amíg mindenhol szép barnák lesznek.

4. Amikor elkészült, tegyük a golyókat egy hőálló edénybe és fedjük le. A 180 fokra előmelegített sütőben süssük további 30 percig, amíg kész nem lesz.

A mártás elkészítése:

5. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a lisztet, és főzzük tovább 2 percig. Adjuk hozzá a zöldség és a marha alaplevet és kevergessük tovább. Ezután mehet a készülő szószba a tejszín, a dijoni mustár és a szójaszósz is. Lassú tűzön hagyjuk, hogy a szósz besűrűsödjön. Ne hagyjuk abba a kevergetést.

6. Ha kész, tálaljuk krumplipürével vagy főtt burgonyával. 

Mindez képeken:

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek