2 évnél régebbi cikk

Mozaik, szobor, kút: a Jáky műalkotásai
·Kultművészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabó Péter
Mozaik, szobor, kút: a Jáky műalkotásai
·Kultművészet·Utolsó frissítés: undefined

A székesfehérvári tanintézmények közül talán a Jáky József Technikum büszkélkedhet a legtöbb műalkotással. A Jáky épületén belül és az utcafronton is képzőművészeti remekművek sorakoznak.

A Jáky József Technikum sajnos napjainkban nem a legszebb iskolának számít Székesfehérváron. Homlokzata és falai jól jelzik: az épületegyüttes bizony már elbírna egy alaposabb felújítást. A Jáky ugyanakkor mind kívül, mind a falain belül gyönyörű alkotásokkal büszkélkedhet.

A benti alkotások közül természetesen kiemelkedik a tanintézmény névadójának a mellszobra. Dr. Jáky József (1893-1950) korának kiemelkedő alakja volt, közlekedésmérnök, talajmechanikus, egyetemi tanár, tanszékvezető, a székesfehérvári iskola 1953 óta viseli nevét. Dr. Jáky József mészkő mellszobrát Turáni Kovács Imre szobrász készítette el 1955-ben.

A Jáky alkotásai közül az egyik legkülönlegesebb a Szabadság kútja, melyet az iskola tanulói készítettek és 1955-ben, hazánk második világháborús „felszabadulásának” tizedik évfordulójához kapcsolódva avattak fel. A négy egyforma emberfejes domborművel díszített kút érdekessége, hogy a turbina ősének tekinthető Segner-kerék elvén működik.

A "Földmérők" című, 9 négyzetméteres mozaikot Koppány Attila tervezte és Horváth Imre kivitelezte

Szabó Péter

1974-re datálódik az iskola aulájának dísze, a „Földmérők” című mozaik. A közel 9 négyzetméteres mozaikot Koppány Attila, az intézet korábbi tanulója tervezte, azonban a mozaik falikép felrakását Horváth Imre kőműves technikus tanár végezte.

Szintén az iskolában található a „Tornászlány” című szobor, mely Jankó János alkotása, és 1956-ban, a Jáky épp akkoriban elkészült tornacsarnokának átadásához kapcsolódva készült. Jankó János szobrászművésszel kapcsolatban érdekes információ, hogy 1936 és 1941 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, mestere pedig a székesfehérvári Bory Jenő volt.

Turáni Kovács Imre alkotása, a „Diszkoszvető” életnagyságú szobra van leginkább kitéve a vandalizmusnak.

Németh Zoltán

Az iskola külső, utcafronti részei is gazdagon ellátottak műalkotásokkal. Maradva a sportnál az egyik ilyen kinti alkotás a Martinovics utca felől látható „Diszkoszvető” életnagyságú szobra. A mű Turáni Kovács Imre alkotása, 1957 körül került a helyére. Sajnos napjainkban nincs túl jó állapotban, állandó célpontja a rongálásnak és vandalizmusnak. Legemlékezetesebb sérüléseit 1990-ben szerezte, amikor le is döntötték talapzatáról, szerencsére most szilárdan állja a rohamokat.

Lesenyei Márta „Tornászok” terrakotta domborműve a Deák és a Martinovics utca sarkán található.

Németh Zoltán

A másik kettő, utcafronton lévő műalkotás szerencsésebb helyzetben van, hiszen mindkettő magasan található a Jáky falain. Az egyik a „Diszkoszvető” szobrához egészen közel van: Lesenyei Márta „Tornászok” terrakotta domborműve a Deák és a Martinovics utca sarkán található. A kompozíció 1958-ban került a helyére.

A másik kinti alkotás a földmérésnek állít emléket. A Deák utcai főbejárat mellett található Nuridsány Zoltán mozaikja az 1955-re datálódó „Mérnök” című alkotás. Az 1925-ben született és fiatalon, 1974-ben elhunyt Nuridsány Zoltán a mozaikok mestere volt, ugyanakkor szabadtéri alkotásokat alig készített, egyik ilyen remekműve a Jáky falán helyet kapott 360x240 centiméteres alkotás.

Nuridsány Zoltán mozaikja, a "Mérnökök" 1955-ben készült el

Németh Zoltán

A Jáky József Technikum tehát egészen kivételes alkotásokkal büszkélkedhet. Reméljük, ezek a szobrok és mozaikok még nagyon sokáig szereznek örömet a tanintézmény diákjainak és az iskola előtt sétálóknak egyaránt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek