2 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár a hatodik legkeresettebb magyar város a Wikipédián
·Techinternet·Utolsó frissítés: undefined
Székesfehérvár a hatodik legkeresettebb magyar város a Wikipédián
·Techinternet·Utolsó frissítés: undefined

Közel 100 ezer alkalommal nyitották meg a fehérvári Wikipédia-szócikket tavaly. A legtöbben egy magyar tévésorozat aloldalát böngészték, de a 259. helyen végzett az olvasottsági lista legmeglepőbb szócikke.

Január végén derült ki, hogy melyik magyar szócikkeket olvasták tavaly a legtöbben a Wikipédián. A közösségi online enciklopédia összesítése alapján a legolvasottabb magyar szócikk 2021-ben egy tévésorozat aloldala lett. Az RTL Klubon futó Keresztanyu szócikkét több mint 774 ezer alkalommal keresték fel, ezzel közel 130 ezer találattal előzte meg a második helyen végző Magyarország aloldalt.

Az első tízbe ezeken kívül sorrendben bejutott még a magyar névnapok dátum szerinti listája (3.), II. Erzsébet brit királynő (4.), A mi kis falunk (5.), a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság (6.), A nagy pénzrablás (7.), valamint Márki-Zay Péter (8.), Orbán Viktor (9.) és az Amerikai Egyesült Államok (10.) szócikke is.

A magyar városok közül öt előzi meg a Wikipédia tavalyi listáján Székesfehérvárt. Valamennyi szócikket figyelembe véve Budapesté a 13. legtöbbször felkeresett: egy év alatt 350 ezernél is több alkalommal nyitották meg az aloldalt. 

A főváros után a legtöbben Debrecenre (173. hely, 127 239 megtekintés), Szegedre (181. hely, 124 574 megtekintés), Pécsre (231. hely, 112 972 megtekintés) és Győrre (308. hely, 99 663 megtekintés) voltak kíváncsiak a magyar városok közül.

Székesfehérvár az összesített rangsor 316. helyen végzett 99 174 megtekintéssel. A közösségi enciklopédia listájából az is kiderül, hogy Fehérvár szócikkének összesen 33 szerkesztője van, akik tavaly 50 alkalommal módosították az aloldalt. 2021-ben szerkesztették többek között a Látnivalók, a Rendezvények, a Sport, a Középfokú intézmények és a Testvérvárosok blokkokat is. Legutóbb pedig karácsony előtt néhány nappal a város történetét a második világháborútól napjainkig bemutató szakaszához nyúltak hozzá.

A listán még egy magyar város szerepel: Miskolc a 379. helyen végzett 93 258 olvasással.

A Wikipédia tavalyi olvasottsági listájának talán legmeglepőbb szócikke a 259. helyen szerepel. A Harry Potter-sorozatban szereplő varázsigék listája névre keresztelt aloldalon megtalálható a részletes leírása például a capitulatus, az expecto patronum, a rictusempra vagy a vingardium leviosa bűbájoknak is. Emellett a regényekben szereplő átkok, varázslatok, rontások és ártások is szerepelnek szócikkben.

A teljes 2021-es listára mutató linket a Magyar Wikipédia posztjában lehet megtalálni:

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek