2 évnél régebbi cikk

A böngészők frissítései miatt hamarosan leállhat sok honlap
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/377053
A böngészők frissítései miatt hamarosan leállhat sok honlap
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Böngészők nélkül már nehéz elképzelni a világot. A Chrome, a Firefox az Edge és társaik nélkül nem is nagyon tudnánk használni az internetet. Éppen ezért van jelentősége annak, hogy ezek a programok megbízhatóan, stabilan működjenek.

Azonban azt is látnunk kell, hogy ezek fejlődése éppen a fent leírtak miatt folyamatos. Napi szinten érkeznek újabb és újabb verziók. Hol újabb funkciók, hol pedig biztonsági frissítések végett frissülnek a böngészőprogramok. Ezeket a frissítéseket a fejlesztők folyamatosan verziószámokkal jelölik.

A verzió számok természetesen minden szoftver esetében léteznek, azonban míg egy Windows, vagy egy Photoshop jellemzően csak évente, kétévente lép előre egy-egy főverzió számot, addig a böngészők fejlődése ennél lényegesen gyorsabb. Az elmúlt évek alatt már kinőtték a kétszámjegyű verziókat, és pár héten belül például a Chrome eléri a 100-as verziószámot. Nincs ez másképp a konkurens Firefox esetében sem, ahol május környékére jelzik a fejlesztők a 100-as verzió érkezését.

Y2K jellegű probléma várható?

A probléma nem is a böngészőkkel lesz, hanem a honlapokkal. Minden egyes honlap betöltéskor ellenőrzi a használt böngésző verzióját. Azonban ezek a lekérdezések csak arra vannak felkészítve, hogy kétszámjegyű választ fogadjanak el. Igazából a webfejlesztés hajnalán nem nagyon készültek arra, hogy valaha egyszer lesz majd olyan böngésző, melynek a verziója már három számjegyű, azaz 100-as lesz.

Emiatt lehetnek olyan weboldalak, melyek nem megfelelően, furán vagy akár hibával le is állhatnak betöltés közben, így a honlap nem lesz érdemben használható.

Mi a megoldás?

A Google igyekszik a problémát kezelni, azonban a megoldás kulcsa nem náluk van. Az egyik opció, mely érdemben csak elodázhatja a megoldás egzakt tényét az, hogy a Chrome böngésző verzió számát 100 alatt tartják és megállítják 99-nél, esetleg további alszámozást vezetnek be, mint például 99 .001. De azt látni kell, hogy akkor ez csak a Chrome esetében megoldás, globálisan nem.

Az igazi megoldás, hogy a webfejlesztők, honlap készítők már most ellenőrzik honlapjaikat, hogy a három számjegyű verzióra frissített böngészőkkel az hogyan is működik. Ehhez a Google már most a honlap programozók segítségére igyekszik lenni, mégpedig azzal, hogy a Chrome böngészőben elérhetővé tették egy speciális beállításban, hogy a verziószámot három számjegyűre cseréljék. Így van lehetőség tesztelni adott honlapot, hogy az hogyan is viselkedne egy ilyen helyzetben, ezzel időt és lehetőséget adva a weboldal fejlesztőknek a felkészülésre.

Az igazi kihívás ugyanakkor abban lesz, hogy hazánkban nagyon sok olyan kicsi és még kisebb céges honlap működik, melyek egyszer, anno elkészültek, sok funkcióval nem bírnak, azonban annál több információval az adott vállalkozásról.

De ezeknek a honlapoknak a fejlesztésével, karbantartásával jellemzően már nem foglalkoznak. Vagy azért, mert nincs érdemi gazdája a cégen belül a webes dolgoknak, vagy mert a honlapot lelkes hobbi webes kolléga rakta össze, aki talán már nem is dolgozik a cégnél. Ezekben az esetekben komoly kihívásokkal kell majd szembenéznie a tulajdonosnak, hogy honlapjuk továbbra is elérhető legyen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek