2 évnél régebbi cikk

Cser-Palkovics András: "Székesfehérvár segít az Ukrajnából érkező menekülteknek"
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Cser-Palkovics András: "Székesfehérvár segít az Ukrajnából érkező menekülteknek"

Székesfehérvár polgármesterre arról tájékoztatott, hogy a város kész befogadni az Ukrajnából érkező menekülteket és számukra biztosítják az alapvető szükségleteket. Azt is felmérik, hol tud szállást biztosítani a város önkormányzata.

"Bár bízom abban, hogy a békére való törekvés minél előbb sikerrel jár, fel kell készülnünk arra is, hogy az ukrajnai összecsapások elől menekülők, illetve az itt élő és dolgozó ukrán állampolgárságú emberek, valamint a kárpátaljai magyarok számára kiterjedt segítséget nyújtsunk" - fogalmazott közösségi oldalán Cser-Palkovics András.

A polgármester tájékoztatása szerint ez a következőket jelenti: 


1.  Készek vagyunk befogadni Ukrajnából érkező menekülteket és részükre az alapvető szükségleteket biztosítani. 
2. Elkezdtük felmérni, hol és hogyan tudunk szállásokat biztosítani. Erre alkalmas önkormányzati területek mellett a Bregyó tábor, a Velencei tábor, egyes üres önkormányzati bérlakások is rendelkezésre állhatnak, illetve áttekintjük, milyen a magántulajdonban lévő szállodai kapacitás vonható esetleg be a programba. 
3. Központi segélykérő e-mail címet hozunk létre, az ukrán állampolgárok ide írhatnak, természetesen ukrán nyelven is: help@szekesfehervar.hu 
4. Adományszámlát hozunk létre, az erre érkező adományokat jelen állás szerint szükség szerint helyben használjuk fel, valamint a Vöröskeresztnek, vagy más ennek kezelésére alkalmas és képes nemzetközi szervezetnek is tovább tudunk majd utalni. A számlaszám jövő héten lesz nyilvános. 
5. Az Alba Bástya felkészül a tárgyi adományok fogadására, raktárkapacitást szabadít fel erre a célra. A tárgyi adományozás felhasználási rendjét az eseményekhez és felmerülő feladatokhoz igazodva dolgozzuk ki. A felajánlásokat addig is jelezhetik a segitofehervar@szekesfehervar.hu e-mail címen. 
6. Fel kell készülnünk arra is, hogy sokan tartós menekültstátuszért folyamodnak majd, ebben az esetben munkára és megélhetésre lesz szükségük. Az ipari szereplőkkel közösen felmérjük a munkalehetőségeket. 
7. Külön feladat a gyermekek felügyeletének, ellátásának megszervezése. Ennek átgondolása is megkezdődött. 
8. Egészen biztos, hogy az anyagi támogatások mellett szükség lesz a lelkek ápolására is. A lelki segítségnyújtásban, illetve a hitélet szervezésében is van tehát feladatunk. 

Cser-Palkovics András azt írta, hogy ezekről az intézkedésekről természetesen az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatot is tájékoztatják, hozzátéve, hogy már az elmúlt napokban is számos felajánlás érkezett, amit köszön a felajánlónknak.

Bízom abban, hogy minderre nem lesz szükség, mert a háború mielőbb véget ér és Ukrajna népei ismét békében élhetnek! Ha azonban - ne adj Isten - sokak számára kell biztonságot, menedéket adnunk, akkor erre az emberi szolidaritást szem előtt tartva készülünk- fogalmazott Cser-Palkovics András.

Kapcsolódó
Összefogva nyújtanak segítséget a Székesfehérváron dolgozó ukránoknak

Közösen biztosította támogatásáról és segítségnyújtási szándékáról a Székesfehérváron dolgozó ukránokat Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója és Cser-Palkovics András polgármester. A Jancsár Hotelben rendezett tájékoztatón jelen volt a Videoton számos ukrán munkavállalója is.


"Fehérvár közösségének szolidárisnak kell lennie azokkal a népekkel, akiknél háború dúl és akik most segítségre szorulnak!" - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek