2 évnél régebbi cikk

Fehérváriak is segítenek az Ukrajnából érkező menekülteknek – folyamatosan gyűjtik az adományokat
·Hírekháború·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Völgyi Szabolcs
Fehérváriak is segítenek az Ukrajnából érkező menekülteknek – folyamatosan gyűjtik az adományokat
·Hírekháború·Utolsó frissítés: undefined

Több helyen gyűjtenek Fehérváron is adományokat az Ukrajnából érkező menekülteknek. Elsők között érkeztek meg a Vidi szurkolói Tiszabecsre a felajánlásokkal, ahova ma újabb adományokat vittek. A város kész befogadni az Ukrajnából érkező menekülteket – tájékoztatott szombaton Cser-Palkovics András.

Csecsemők, kisgyerekek és nők – a legtöbben magyar útlevéllel érkeztek Tiszabecsre, hogy onnan induljanak tovább. A háború miatt menekültek el Ukrajnából és a legtöbben jól beszélnek magyarul. Zárkózottak, félnek és bizalmatlanok. A segítő kezek igyekeznek mindent megteremteni az Ukrajnából menekülők számára. Fehérvárról érkezett az első adomány Tiszabecsre, aminek hasznát is veszik a helyiek. Az újabb felpakolt buszok pedig szombat reggel keltek útjukra, hogy elvigyék a fehérváriak felajánlásait a rászorulóknak.

Völgyi Szabolcs a pandémia idején már jól koordinálta a felajánlásokat, mellyel akkor – és azóta is – az egészségügyben dolgozókat és a Fejér megyei Szent György Kórházat támogatták. Most az összefogás egy pillanat alatt megváltozott és azonnal mindenki, önzetlenűl a háborúban élő kárpátaljai magyarok, az Ukrajnából érkező menekültek számára tett felajánlásokat.

„ Az első bejegyzéstől számított kb. 2 óra alatt rengetegen hoztak adományokat, mellyel még pénteken el is indultunk. A délutáni órákban érkeztünk meg Tiszabecsre, Mi fehérváriak voltunk az elsők, akik leértek a szállítmánnyal. Nagyon boldogok voltak, mert Tiszabecsre most rengetegen érkeznek és jól jön minden segítség. A polgármester, az alpolgármester de a hivatali dolgozók is kint vannak a határállomásnál és ott helyben igyekeznek kideríteni, hogy kinek mire van szüksége” – mondta el az fmc.hu-nak Völgyi Szabolcs a gyűjtés koordinátora. 

„Kimentünk a határállomáshoz és rengeteg kisgyermekes családdal találkoztunk. Rengeteg pici baba, gyerek, nő érkezett. Pénteken még magyar útlevéllel engedtek át férfiakat, de azt hallani, hogy egyre szigorodik a beléptetés. Nagyon sokat kell várni” – folytatta a beszámolót Völgyi Szabolcs.

Amikor leszáll az este beköszönt a fagyos, hideg idő is. Az embereket próbálják a település kultúrházába bevinni és ott ellátni adománnyal. Akinek szüksége van szállásra, abban is segítenek, számos ilyen jellegű felajánlás is érkezett az ország minden részéről. De minden egyéb dologban igyekeznek segíteni, amire a menekülteknek szükségük lehet. 

Családokat szakít szét a háború

Arról is számos beszámoló szól, hogy szétszakítja a családokat a háború, hiszen akik megérkeznek a határhoz, el kell döntsék, hogy a 18-60 év közötti férfiakat hátrahagyják-e vagy sem, hiszen őket nem engedik át a rájuk vonatkozó kötelező katonai szolgálat miatt.

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai folyamatosan szállítják az adományokat Záhonyba, illetve Ukrajnába. 

„Átadtuk az élelmiszeradományt a kinti munkatársainknak, akik rendkívül mosolygósak, csendesek. Nem látszik rajtuk félelem, csak a fáradtság, kimerültség az egész napos mentális megterhelés után. Elmesélik, hogy a menekült-áradat a következő órákban várható Ukrajna belső területeiről. S a férfiakat érintő határzár miatt az is várható, hogy a menekülők egy része az ukrán oldalon ragad majd. Nekik kell majd segítenünk. Értettem, hogy mire gondol, de hogy valójában mit is jelent ez, azt kicsit később, hazafelé, a határnál fogtam fel igazán” – olvashatjuk Márk történetét a Facebookon, az első adományszállítmányról. 

Áder János rendkívüli gyűjtést kezdeményezett Ukrajna lakosai javára

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére rendkívüli Jónak lenni jó! adománygyűjtő műsorban szólít fel az orosz-ukrán konfliktus miatt bajbajutottak támogatására a magyar közszolgálati média - közölte az MTVA szombaton az MTI-vel.

Székesfehérvár segít!

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármesterre arról tájékoztatott, hogy a város kész befogadni az Ukrajnából érkező menekülteket és számukra biztosítják az alapvető szükségleteket. Azt is felmérik, hol tud szállást biztosítani a város önkormányzata. 

A város központi segélykérő e-mail címet hozott létre, az ukrán állampolgárok ide írhatnak, természetesen ukrán nyelven is: help@szekesfehervar.hu 
Emellett adományszámlát is létrehozott a város. Az ide érkező adományokat jelen állás szerint szükség szerint helyben használják fel, valamint a Vöröskeresztnek, vagy más ennek kezelésére alkalmas és képes nemzetközi szervezetnek is tovább tudunk majd utalni. A számlaszám jövő héten lesz nyilvános. 

 Az Alba Bástya felkészül a tárgyi adományok fogadására, raktárkapacitást szabadít fel erre a célra. A tárgyi adományozás felhasználási rendjét az eseményekhez és felmerülő feladatokhoz igazodva dolgozzák ki. A felajánlásokat addig is jelezhetik a segitofehervar@szekesfehervar.hu e-mail címen. 

Kapcsolódó
Cser-Palkovics András: "Székesfehérvár segít az Ukrajnából érkező menekülteknek"

Székesfehérvár polgármesterre arról tájékoztatott, hogy a város kész befogadni az Ukrajnából érkező menekülteket és számukra biztosítják az alapvető szükségleteket. Azt is felmérik, hol tud szállást biztosítani a város önkormányzata.

Fehérváron a civilek által meghirdetett gyűjtés is folyamatos, most is várják az adományokat

Rengetegen megmozdultak, folyamatosan hozzák az adományokat. Völgyi Szabolcs azt is kiemelte, hogy a helyszínen lévőkkel egyeztetve amire szükség lehet azok a konzervek, ásványvíz, csomagolt pékárú, csokoládé, tisztálkodási szereke, fertőtlenítő, maszkok, WC papír. 

Szombaton pedig arról sikerült információt kapni, hogy emellett sok gyermeket szállásoltak el  Tiszabecsen, és szükség van gyermekruhára 1.5-10 èves korig, mert hiába fürdenek le a gyerekek, nem tudnak tiszta ruhába öltözni. 

Az adományokat a MindigVár Non-Stop üzletben (Prohászka Ottokár u. 67) illetve a Videoton Box Clubban (Bátky Zsigmond u 5) gyűjtik, további információt a 0670 7736562 telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.

Ma délutánig összesen 3 megpakolt kisbusszal indultak el az RBD önkéntesei és civilek, amit ismét Tiszabecsre vittek. A délutáni adomány szállítmányt időközben átirányították Kömörőre, mert nagyon nagy a szükség most ott is a segítségre. Sira Edit a település  polgármester arról tájékoztatott, hogy matracra, takarókra, törölközőkre és tisztálkodási szerekre van sürgősen szükségük. 

Gyűjtenek egy Székesfehérvárra került menekült hölgynek is


Völgyi Szabolcs arról is beszámolt, hogy Székesfehérvárra került menekült hölgynek (L-es méret, 37-es láb) és 8 hónapos fiú kisbabának keresnek ruhákat, tartós élelmiszert. A baba mérete: 90-96-os. 




Kárpátaljáról megérkeztek az első menekült családok Csákvárra is

A Református Egyházközség tette közzé a közösségi oldalukon a felhívást, hogy Kárpátaljáról két édesanya és négy gyermek érkezett Csákvárra, akiknek mindössze 10 percük volt összepakolni. Ezért szívesen fogadnak tisztálkodási szereket, szükségük van ruhákra is. Fiú ruhákra 160-176-os méretekben, lányruhára 128-as méretben, valamint egy 16 éves lánynak. Fiú cipőkre 36,38-as méretekben, valamint lány cipőkre 32 és 40-es méretekben. Az adományokat a Kálvin Idősek otthonában fogadják. A családokat a parókián és egy panzióban helyezték el. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek