2 évnél régebbi cikk

Orbán Viktor: az EU-n belül képzeljük el a jövőt, NATO tagállamok vagyunk és azok is maradunk
·HírekMagyarország·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Orbán Viktor
Orbán Viktor: az EU-n belül képzeljük el a jövőt, NATO tagállamok vagyunk és azok is maradunk
·HírekMagyarország·Utolsó frissítés: undefined

Az országgyűlési választásokat követően tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

Nemzetközi sajtótájékoztatót hirdetett meg a Karmelita kolostorba szerdán a Fidesz-KDNP kétharmados választási győzelme után Orbán Viktor miniszterelnök. Kiemelte, minden idők legjobb választási eredménye született meg, soha egytelen párt sem kapott a rendszerváltás óta ennyi szavazatot.

A győzelem okát három tényezőben látja:

  • A magyarok békét akarnak, és arra szavaztak, aki nagyobb garanciát jelent a békére. A miniszterelnök emlékeztetett, a békemissziót már a választások és a háború előtt, februárban megkezdték, először ő, majd a németek és a franciák jártak Oroszországban, de egyikünk sem járt eredménnyel.
  • Magyarország egy sikeres ország. Európa két legsikeresebb országa Lengyelország és Magyarország, itt a legmagasabb a gazdasági növekedés, a legalacsonyabb a munkanélküliség, és Magyarországon történt a legnagyobb adócsökkentés.
  • Az ellenzék viselkedése. "Csak a hatalomért koalíciónak hívtam" - mondta Orbán Viktor. Ez alapvetően tiszteletlenség a választókkal szemben.

A sajtótájékoztatón kiemelte, a kormánynak a víziója Európában változatlan. Hisz a nemzetállamban. "Nemcsak hiszünk benne, hogy jó dolog, elkerülhetetlen, hanem reneszánsza is lesz. A sorscsapások globális természetűek, de a hatékony és gyors válaszok lokálisak" - hangsúlyozta Orbán Viktor. Kiemelte, megerősítjük a szövetségünket, ami az Európai Uniót illeti, az Európai Unión belül képzeljük el a jövőt, részt kívánunk venni annak alakításában, illetve azt is hangsúlyozta: NATO tagállamok vagyunk és azok is maradunk

A sürgős teendőkkel kapcsolatban a miniszterelnök hármat sorolt fel. Az első a béke. "Minden befolyásunkat annak érdekében vetjük latba, hogy béke legyen" - mondta. Ennek első lépése a tűzszünet, amit egy európai békekonferenciának kell követnie. Kiemelte, a háború egyre brutálisabb, ha nem lesz tűzszünet, akkor még több szenvedés jöhet el.

A második sürgős teendő a családok védelme. "Az EU-ban kibontakozóban van a gazdasági válság, aminek a legfontosabb tényezője az a szankciórendszer, amit kivetettünk Oroszországra. Ezt kezelni kell" - hangsúlyozta.

Orbán Viktor elmondta, a magas energiaárak ügyében azonnal brüsszeli intézkedésekre van szükség, ennek kapcsán azt a javaslatot tette, hogy amíg a háború tart, minden adminisztratív előírást, ami az árak emelkedését okozza, fel kell függeszteni:

  • az ETS rendszert,
  • a szabályozást, ami a villamosenergia árát összekapcsolja a gázárral,
  • kötelezően be kell keverni biológiai eredetű komponenst az üzemanyagba.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Magyarország kész-e rubelben fizetni az orosz gázért, a kormányfő azt reagálta, hogy nekünk nem okoz semmilyen gondot rubelben fizetni. 

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy tegnap Donald Trumppal, ma pedig Vlagyimir Putyinnal beszélt. A miniszterelnök szerint azonnali tűzszünetre van szükség Ukrajnában. Azt javasolta, hogy az ukrán, a francia, az orosz elnök és a német kancellár Budapesten tartson megbeszélést, ami nem béketárgyalás lenne, hanem egy azonnali tűzszünetről szóló megállapodás. A válasz pozitív volt, de az azonnali tűzszünetnek feltételei vannak.

A kormányfő hangsúlyozta: kétszázezer magyar van Kárpátalján, nekünk az ő életükért van elsősorban felelősségünk.

A teljes sajtótájékoztató itt nézhető meg:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek