2 évnél régebbi cikk

4 gyakori kérdés a fényvédőkkel kapcsolatban
·Életmódszépségápolás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
helia-d.hu
4 gyakori kérdés a fényvédőkkel kapcsolatban
·Életmódszépségápolás·Utolsó frissítés: undefined

Bár egy tudatos bőrápoló egész évben használ fényvédőt, viszont a tavaszi hónapok alatt egyre többeknek jut eszébe, hogy védekezzenek a napsugarak ellen. A fényvédelem témakörében viszont még mindig sok a bizonytalanság, ezért nézzük is meg a leggyakrabban felmerülő kérdéseket!

1. Mi szükség van a fényvédők használatára?

Nyáron a strandon a legtöbbünk számára nem is kérdés, hogy kötelező naptejet használni, ha nem szeretnénk vörösre pirulni. Viszont a bőrt “támadó” UV-sugárzás egyáltalán nemcsak a nyári hónapokban és a vízpartokon fenyeget!

Hogyha nincs is akkora ereje a napnak, hogy lebarnuljunk vagy leégjünk, az UV-sugarak akkor is érik a bőrünket, és mára számtalan kutatás igazolta, hogy a napfény hosszú távon öregíti a bőrt. Pigmentfoltokat okoz, gyorsítja a bőr megereszkedését, valamint a ráncok kialakulását. 

Ez ellen viszont remekül lehet védekezni a fényvédők használatával, pláne az arcon, ami gyakorlatilag egész évben ki van téve a napsugárzásnak. 

2. Mikor kell, mikor nem kell fényvédőt alkalmazni?

Mivel a káros UV-sugarak évszaktól és időjárástól függetlenül is jelen vannak, ezért az év minden egyes napján szükség van fényvédőre, még felhős vagy esős időben is. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak akkor védekeznek a napfény ellen, amikor a szabadban tartózkodnak. A Helia-D napozáshoz alkalmas készítményei tökéletes megoldást jelenthetnek.

Ám az UV-sugarak az ablaküvegen is ugyanúgy átszűrődnek (kivéve, ha speciális szűrőfólia van rajta), tehát akkor is ajánlott fényvédőt használni, ha zárt térben tartózkodunk, főleg, ha az ablak mellett dolgozunk. 

Az egyetlen időszak, amikor nincs szükség fényvédőre, az az éjszaka, hisz ilyenkor nincs UV-sugárzás sem. Az esti rutinból tehát nyugodtan kihagyhatjuk ezt a terméket. 

3. Hány faktoros fényvédőt használjunk az arcunkra?

A fényvédők “erősségét” a faktorszám jelöli, melynek a rövidítése SPF (a Sun Protection Factor kifejezésből ered). Az SPF szám azt jelenti, hogy a készítmény megfelelő alkalmazás mellett hányszorosára növeli a bőr természetes védekezőképességét. 

Az SPF 10-20 termékek igen alacsony védelmet adnak, ezért a téli hónapokban is javasolt a legalább SPF 30, nyáron pedig (főleg akkor, ha a világos bőrtípusba tartozunk) ajánlott SPF 50 vagy 50+ faktoros készítményt használni. 

4. A reggeli rutin hányadik lépéseként alkalmazzuk a fényvédőt?

A fényvédelem mindig a rutin utolsó lépése legyen, hiszen ha először ezt kenjük fel, és utána még más kozmetikumokat is felviszünk, akkor azzal hígítjuk, csökkentjük a hatékonyságát. A jó sorrend tehát: tisztítás, szérumozás (amennyiben szükséges), hidratálás, majd végül fényvédő. 

Amennyiben sminkelni is szeretnénk, akkor várjunk legalább 10-15 percet, amíg kialakul a fényvédelmet adó réteg, és csak utána vigyük fel az alapozót, púdert! Ha a sminktermékek maguk is tartalmaznak fényvédőt, az mindenképp örvendetes, de ne feledjük, hogy ezzel csak kiegészítjük, de nem helyettesítjük a magas faktorszámú arckrém használatát!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek