2 évnél régebbi cikk

Indulhat a pláza fejlesztése, a murvás parkoló helyén is kezdődhet az építkezés
·VásárlásAlba Plaza·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Indulhat a pláza fejlesztése, a murvás parkoló helyén is kezdődhet az építkezés
·VásárlásAlba Plaza·Utolsó frissítés: undefined

A mai közgyűlésen Székesfehérvár lezárta a piacra vonatkozó pályázatot. A testület döntött arról is, hogy egységes koncepció alapján újulhat meg az Alba Pláza, a murvás parkoló helyén pedig modern vásárcsarnok épülhet.

Cser-Palkovics András az fmc.hu-t arról is tájékoztatta, hogy a városi piac működése garantált az építkezés alatt is. Folyamatosan egyeztettek erről a kereskedőkkel is. A beruházás részeként pedig egy 1700 férőhelyes új parkoló is épülhet.

A polgármester elmondta, hogy a pláza tulajdonosa és fejlesztője az értékbecslésnek megfelelő összeget, azaz bruttó másfél milliárd forintot fizet ütemezetten a Fehérvár önkormányzatának.  Azt is vállalták, hogy a saját költségükön új piacot hoznak létre a murvás parkoló területén. Folyamatosan működnie kell a piacnak a munkálatok idején is. 

"Az építkezés alatt egyetlen olyan nap sem lehet, amikor nem működik piac Székesfehérváron. Elvárásunkat pedig a befektető írásban tudomásul is vette"- hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

Az egyeztetések során arról is szó esett, hogyha szükséges lesz, akkor ideiglenes piacot hoz létre a ruhás piac mellett a beruházó.

Kapcsolódó
Cser-Palkovics András: „Piac volt, van és lesz is Székesfehérváron!”

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mi lesz a városi piaccal. Olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy megszűnik, ez azonban egyáltalán nincs így. Ezt kérdésünkre a város polgármestere, Cser-Palkovics András is megerősítette.

Cser-Palkovics András azt is hangsúlyozta, hogy bízik abban, hogy az épület később a város tulajdonába kerülhet.

Az ellenzék nem támogatta az elképzelést

A közgyűlésen nagy arányban támogatták a javaslatot. Márton Roland az ellenzéki frakció vezetője kérdésünkre elmondta, hogy ők azt kifogásolták, hogy habár nagyon vonzó látványterveket és fejlesztési kilátásokat vázolt a pláza tulajdonosa, de ennek az egyik feltétele a beruházó részéről a városi piac értékesítése, amivel nem értenek egyet.

A politikus azt is hozzátette, hogy szerinte a fehérvári közpolitika elveszíti a rendelkezési jogot afelett, hogy ezen a piacon ki, mit és mennyiért árul.

"Ahogy a polgármester úr is utalt rá a zárt ülésen, ezt egyfajta üzemeltetési megállapodással lehetne orvosolni, de jelenleg ez csak egy 10 éves időszakra szól. Ezek azok a kérdőjelek és fenntartások az ellenzék részéről, ami miatt nem tudtuk támogatni ezt az előterjesztést" - összegezte a kifogás okait kérdésünkre Márton Roland. 

Mi az, ami megvalósulhat?

Az építkezés magában foglalja:

  • a Alba Pláza épületének teljes felújítását
  •  bővítését
  • a murvás parkoló beépítését
  • egy 1700 férőhelyes parkoló létrehozását
  • a murvás parkoló helyére egy vásárcsarnok-jellegű piactér épül, ami a mostani piac befogadóképességéhez hasonlóval rendelkezik majd
  • A mostani funkciókat más funkciókkal is kombinálják

A terveket és elképzeléseket pedig lakossági fórumokon ismertetik majd.

A témával korábban is foglalkoztunk, az akkori terveket itt találhatjátok.

"A piac pontos belső kialakításáról, az üzemeltetés formájáról, ebben a város szerepéről tovább tárgyalunk. Az ügy állásáról a város előzetesen tájékoztatta a piac kereskedőit, szempontjaikat az önkormányzat ismeri, és a pláza tulajdonosával való egyeztetéseken képviseljük is érdekeiket. Ez a további egyeztetéseken sem fog változni, minden lépésnél figyelembe vesszük érdekeiket" - ezt már közösségi oldalán fejtette ki Cser-Palkovics András.

"Legkorábban 2023-ban indulhat el az építkezés, miután minden szükséges tervet megszerzett a pláza tulajdonosa"- tájékoztatott a polgármester.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek