2 évnél régebbi cikk

Végbéltályog esetén ne halogassa a kivizsgálást!
·Életmódegészség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
aranyeresseg.hu
Végbéltályog esetén ne halogassa a kivizsgálást!
·Életmódegészség·Utolsó frissítés: undefined

Az ember nem szívesen fordul orvoshoz, ha a végbél környékén jelentkeznek a problémák. Kenőcsökkel, ülőfürdőkkel igyekszünk javítani a helyzeten, azonban a végbéltályog esetében azonnal proktológushoz kell fordulni! Elmondjuk, hogy miért!

Mi a végbéltályog?

A végbéltályog egy súlyos, de gyógyítható betegség, melyet a végbélnyílás környékén elhelyezkedő mirigyek gyulladása okoz. Egy fájdalmas, piros, lüktető duzzanat, mely általában lázzal és hidegrázással jár együtt.

Amint megjelennek a tünetek, azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen súlyos szövődmények léphetnek fel. A végbéltályog gyógyítását a proktológusok végzik, ők szakszerű segítséget tudnak nyújtani. Budapesten a Dr. Bánfalvi Aranyér Központot érdemes felkeresni ez ügyben, ők az aranyérbetegségeken kívül más végbélpanaszokkal is foglalkoznak. Személyre szabott kezeléssel állnak a páciensek rendelkezésére.

Nem szabad félni a vizsgálattól, akármennyire kellemetlenek is a tünetek, vagy akármennyire is szégyelljük magunkat. Tévhit, hogy a végbéltályog a rossz tisztálkodási szokások miatt alakul ki. Más egyéb tényezők állhatnak a háttérben!

A végbéltályog kialakulásának okai

A végbélben mirigyek síkosító váladékokat termelnek, melyek a székelést segítik elő. Baj csak akkor van, ha a mirigy kivezető járata elzáródik, és így a termelődő váladék nem tud ürülni, begyullad. Ekkor jön létre a tályog, mely nagy fájdalmakkal jár, hiszen a gyulladásos terület baktériumokkal fertőzött.

Különösen veszélyeztetettek a cukorbetegek, az immunhiányos állapotban szenvedők vagy azok, akik elhanyagolt higiéniás körülmények között élnek, illetve nagyon leromlott az általános állapotuk. 

Ritkán bélgyulladás kapcsán is kialakulhat végbéltályog, de az is előfordulhat, hogy szőrtüsző vagy faggyúmirigy-gyulladás áll a háttérben.

Azoknál is létrejöhet ez a betegség, akik lenyeltek valamilyen hegyes tárgyat: fogpiszkálót, halszálkát, csontot.

Szerencsére a végbéltályog nem túl gyakori betegség, férfiaknál fordul elő inkább. Mégis, ha bármely tünetét észleljük magunkon, sürgősen kérjünk orvosi segítséget!

A végbéltályog tünetei és kezelése

Mik utalhatnak arra, hogy kivizsgálásra van szükségünk? A leggyakoribb tünetek végbéltályog esetében a következők:

  • Gyorsan kialakuló, fájdalmas, lüktető duzzanat végbélnyílásnál: akár néhány nap vagy óra leforgása alatt
  • állandó lüktető fájdalom, amitől az ember nem tud ülni, állni, aludni
  • láz és hidegrázás
  • székletürítési és vizeletürítési zavarok, székelési nehézségek

Sajnos a végbéltályoggal kapcsolatos panaszok csak műtéti úton szüntethetők meg, itt a kenőcsök, ülőfürdők biztosan nem fognak használni. Az internetes fórumokon olvasottakat is fenntartással kezeljük: minden eset egyedi, így hathatós segítséget csak valóban egy szakképzett orvos, proktológus tud nyújtani.

A kezeletlen végbéltályog hashártyagyulladást és akár vérmérgezést is okozhat, nem szabad hát halogatni a kivizsgálást!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek