1 évnél régebbi cikk

Tovább marad a kedvezményes roaming telefonálás az EU-ban
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/milivigerova
Tovább marad a kedvezményes roaming telefonálás az EU-ban
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Lassan már öt éve, hogy az Európai Unió rendeleti úton szabályozta a mobil szolgáltatók kicsit sem baráti árazását, már ami a külföldi telefonálásokat illeti. Kis szerencsével, no meg kellő ráhatással ez most további tíz évig marad is.

Sokunknak ismerős még, bár igazából már csak múló rémemlék, hogy egy-egy olaszországi vagy horvátországi nyaralás után hazaérve summás mobil számlával lepte meg az előfizetőket a mobilszolgáltató. Nem volt ez egyáltalán szolgáltató specifikus dolog. Kivétel nélkül az összes mobilszolgáltató azzal húzta le az előfizetőket, hogy a külföldi telefonhasználatot nem kicsit túlárazta. Vagyis, úgy hívták ezt: nemzetközi roaming díjat kellett fizetnünk azért, hogy az amúgy erre kitalált eszközt külföldön is arra szerettük volna használni, amire kitalálták. 

A mobiltelefónia hajnalán sokan csinálták azt, hogy már a határ felé közelítve pánikszerűen kapcsolták ki telefonjaikon a mobiladat lehetőségét, elkerülve ezzel azt, hogy több ezres külföldi mobilinternetes díjat kapjanak a nyakukba. De a sima telefonálás esetében is sokan voltak úgy, hogy külföldön nyaralva nem vették fel a telefonhívásokat, mert féltek a drága roamingdíjaktól. De ez már a múlt.

Az öt évre szóló, 2022. június 30-ig érvényben lévő roamingrendeletet az Európai Tanács anno azzal a céllal hozta meg, hogy az Unió polgárai az Unió határain belül extra felár nélkül használhassák mobiltelefonjaikat. Az azóta eltelt öt évben a piaci szabályozásnak köszönhetően a külföldi (EU-n belüli) mobilinternet használati díjak is igen jelentősen csökkentek.

Azonban az eltelt öt év ellenére a Bizottság továbbra sem látja azt biztosítottnak, hogy a mobilszolgáltatók önszabályozó módon, a felhasználók számára kedvező üzleti modell alapján kezeljék a nemzetközi mobiltelefonálást. Így az idén lejáró ötéves rendeletet további tíz évre meghosszabbítják. 

Az új roamingrendelet viszont már nem csak az árazásra fektet hangsúlyt. Az új rendelkezés, mely a korábbit váltja és 2022. július 1-től lép életbe, már nemcsak a díjak szabályozását tartalmazza, hanem azt is lefekteti, hogy a barangoló felhasználóknak milyen minőségű szolgáltatást kell nyújtani.

Így például, ha az itthoni előfizetésünk lehetővé teszi az 5G-s mobilhálózatok használatát, akkor azt a külföldi partnerhálózaton is biztosítani kell, már ha az adott szolgáltató hálózatán ezt az ottani ügyfeleknek is rendelkezésre áll.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek